Marketing is een van de belangrijkste taken die je er als ondernemer bij krijgt. En hoewel het zo simpel lijkt, is het toch erg lastig om je marketing te doen op een manier dat het ook daadwerkelijk klanten oplevert

Waar dit aan ligt? Passieve marketingtechnieken. Iets waar we in 2022 echt mee moeten stoppen. Het levert je niets op. Kost je energie en aan het eind van de dag heb je geen gelukzalig gevoel, omdat er geen sale uitgekomen is.

Je klanten wachten op jou om geholpen te worden. Jij moet alleen wel de eerste hand uitsteken. Dan pas kunnen ze die grijpen, toch?

In deze blog de marketingtechnieken die we in 2021 kunnen laten!

1. Stuur maar een pb!

Ik ben maar meteen met mijn grootste frustratiepunt begonnen 🙂 Als je deze blog leest, zit je hoogstwaarschijnlijk in de Facebookgroep voor startende vrouwelijke ondernemers. Anders zeker doen 😉

In deze groep en vergelijkbare groepen voor vrouwelijke ondernemers wordt regelmatig gevraagd om diensten, zoals fotografie, boekhouding, algemene voorwaarden en nog veel meer.


Ideale klant ligt aan je voeten

Een betere situatie kun je niet hebben. Deze klant vraagt letterlijk om jouw aanbod. Ze legt letterlijk haar pijn op tafel en jij hebt de pleister om de wond te helen. Kat in het bakkie zou je zeggen.

Toch gaan veel ondernemers hier de fout in. Door de legendarische woorden “stuur maar een pb” te typen.

Sorry, maar dat slaat toch nergens op? Het is een potentiële klant. En de klant is altijd koning. Kom dus in actie en stuur zelf een pb naar deze potentiële klant met daarin jouw aanbod.

Als jij het niet doet, staan er 10 andere ondernemers klaar die het wel doen. Gemiste kans dus voor jou. Want die potentiële klant gaat jou nooit een PB sturen als ze al 10 andere onderneemsters in haar inbox heeft zitten.

Hoe dan wel?

Stuur een leuke PB die aansluit op haar vraag en geef alvast een tip weg als dat kan. Zo val jij op tussen de andere PB’s. Jij geeft namelijk al waarde en dat is iets waar klanten enorm warm van worden! Het geeft je klant het gevoel dat jij weet waar je over spreekt. En klanten vinden het altijd erg aantrekkelijk om zaken te doen met experts.

2. Niet gepersonaliseerde marketinguitingen/reacties

Nog een frustratiepuntje 🙂 Niet omdat het mij enorm schaadt, maar omdat ik het zo ongelooflijk zonde vind van de energie die je er toch in stopt.

Als jij de moeite neemt om iemand te PB’en of te e-mailen of op een andere manier te benaderen. Dan is het wel zo leuk als je de ander het gevoel geeft dat het een persoonlijk contactmoment is. En niet een copy paste contactmomentje dat je naar honderden verschillende mensen stuurt.

Persoonlijk voorbeeld

Ik was voor mijn bedrijf op zoek naar een VA. Ik plaatste een vacature in de Facebookgroep met de vraag of VA’s mij konden mailen wat zij specifiek voor mijn onderneming konden betekenen.

Vervolgens kreeg ik van sommige VA’s een heel algemene mail met wat ze allemaal konden, zoals agendabeheer en social media beheer en nog allemaal dingen waar ik niet naar op zoek was. Ik was op zoek naar een VA die creatieve ideeën had om de sales te vergroten en ons meer naamsbekendheid te geven.

De VA’s die 1 of 2 ideeën deelde in hun mail, hadden een enorme voorsprong op de VA’s die een kant en klare mail naar mij stuurde, waarin ze letterlijk hun CV uitgeschreven hadden.

Punt 1. Ik vroeg specifiek om ideeën, zodat ik kon kijken of je aansloot bij ons bedrijf. Als je dan een algemene mail stuurt, heb je mijn vraag dus niet gelezen. Dus voel ik mij minder serieus genomen.

Punt 2. Als ik op zoek ben naar een schilder, is het voor mij niet interessant dat hij ook nog kan behangen. Ik ben op dat moment op zoek naar een schilder. Als er later in de samenwerking blijkt dat je ook kan behangen, dan kan dat later handig zijn.

Je bent als ondernemer niet uniek in wat je doet. Je concurrentie is moordend, zorg er dan voor dat je altijd eruit springt voor je potentiële klant. Door persoonlijk te zijn. De inhoud van je bericht aan te passen naar de behoefte van je potentiële klant. En door alvast gratis waarde weg te geven. Als jij gratis waarde durft te geven dan voel je als klant dat er nog meer in deze persoon zit en dat maakt nieuwsgierig.

3. Veel roepen op stories, weinig zichtbaar in DM’s

Misschien herken je het wel. Iemand is aan het lanceren en is vaak zichtbaar op haar stories om haar aanbod te delen. De stories zijn helemaal verkoopproof. Er wordt urgentie aangegeven door af te tellen qua aantal plekken en door er een tijdslimiet aan te hangen.

Verder gebeurt er echter vrij weinig. Ze zijn als een soort marktkooplui vooral aan het zenden en hebben weinig interactie. Zonde! Zolang jij niet de interactie met je potentiële klanten aangaat, zullen zij niet bij je kopen.

Zonder connectie geen verkoop

Je potentiële klanten moeten een band met je voelen en het gevoel hebben dat jij ze kan helpen. Doordat je bijvoorbeeld vaak in hun DM tips hebt gegeven of omdat je gewoon oprechte interesse getoond hebt in hen en hun onderneming.

Als dat al ontbreekt zullen zij jouw call to action in je stories niet uitvoeren.

En zelfs als je al met veel potentiële klanten gedm’t hebt, is het in je lanceringsfase ook belangrijk om juist het aanbod persoonlijk te doen. Stuur jouw ideale klant een DM met de vraag of ze je aanbod gezien hebben. En dat je denkt dat het echt wat voor hen is. En waarom je dat denkt. Dan voelt het voor jouw ideale klant als een persoonlijk aanbod en is de kans veel groter dat ze daadwerkelijk van je kopen.

Het zou toch leuk zijn als je het tellertje kan laten aflopen in je stories? Dus van 6 plekken naar 5 naar 4 en zo verder. In plaats van continue op 4 beschikbare plekken te blijven hangen? Dan zul je toch iets meer moeite moeten doen, dan alleen maar zenden.

Kort samengevat

Laten we stoppen met passieve marketing in 2022. Laten we de interactie opzoeken met onze klanten. Laten we persoonlijk zijn en actief. Onze klant is en blijft koning en als wij iets willen verkopen zullen we iets meer moeten doen dan alleen maar passieve marketing.

Ik hoop met deze blog een verandering te creëren. Zodat ik in 2022 geen “Stuur me maar een pb” berichten meer lees, maar alleen maar leuke, unieke berichten voorbij zien komen waarbij de ondernemer echt haar meerwaarde laat zien. Want dat zou toch gaaf zijn?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Foto door Julien L op Unsplash