Verkopen hoort bij het ondernemen. Zonder verkoop geen omzet en dus geen reden van bestaan. Toch is verkopen vaak iets wat we lastig vinden. Er hangen veel negatieve gedachten omheen en we voelen een enorme druk om het “goed te doen” en laat staan dat je een nee krijgt bij een salesgesprek. Dat is pas echt zuur. En helemaal niet bevorderlijk voor ons zelfvertrouwen.

Maar hoe zou het zijn als het anders kan? Vanuit vertrouwen en een wederzijds verlangen? Dat zou toch fantastisch zijn? In deze blog delen we enkele tips om meer vanuit verbinding te verkopen zodat het ook voor jou leuk wordt!

1. Mensen praten graag over zichzelf

Deze noem ik vaker, maar is zo belangrijk in een verkoopgesprek. Jij bent ondergeschikt aan je potentiële lead. Het gaat in het salesgesprek niet om jou, maar om jouw klant. Wat drijft je klant? Wat geeft energie? Wat is een energiezuiger? En waar hebben ze behoefte aan?

Kortom, je gaat de verbinding aan met je klant en toont oprechte interesse in je klant. Is deze verbinding gemaakt? En voelt je klant zich begrepen, gezien en echt gehoord? Pas dan staat je klant open voor jou en je dienst/product.

Dus niet meteen inzetten op verkopen, maar eerst op het opbouwen van een band. Het opbouwen van de band met je klant kun je ook al doen voor het salesgesprek.

Hier is social media ideaal voor natuurlijk.
– Toon oprechte interesse in je volgers en knoop regelmatig een praatje aan.
– Volg je potentiële klanten terug op social media en reageer actief op hun stories of posts met leuke anekdotes of een oprechte tip. In het begin gaat het vooral niet over een zakelijke connectie, maar moet je juist op zoek gaan naar de persoonlijke connectie. “Oh ben jij ook een crazy cat lady, wat leuk! Dit zijn mijn fur babies” en deel dan even een leuke foto.

Mede crazy cat lady. Is dit een random zwerfkat? Misschien…

Juist deze kleine dingetjes maken jou uniek en onderscheiden jou. Mensen kiezen nu eenmaal voor mensen die ze leuk vinden om mee samen te werken, dus op deze manier kun jij jezelf onderscheiden van je concurrenten en ondertussen ook een band opbouwen.

Ja, het klopt. Je ziet niet meteen de resultaten voor de energie die je erin stopt. Soms kan het voorkomen dat je na een maand opeens een berichtje krijgt dat iemand met je wil werken, maar soms kan het ook voorkomen dat het meer dan een jaar duurt.
Verbinden is dus een tijdsintensief traject, maar echt de basis van je verkoopgesprek.

Extra tip: als jij veel interactie met je volgers aangaat, wordt jouw content meer gedeeld onder deze volgers. Hierdoor komt jouw aanbod dus ook vaker bij hen terecht. En de combinatie aanbod + leuk persoon = samenwerking/verkoop!

Zo kan het dus zomaar voorkomen dat je niet eens een salesgesprek hoeft te voeren, maar dat mensen naar jou toekomen, omdat ze van jou blij worden en met jou willen samenwerken. De meest fantastische uitkomst toch?

2. Kom niets halen, maar iets brengen

Veronique Prins heeft op dit moment een tweewekelijkse challenge rondom sales in haar Facebookgroep en hoewel ik niet braaf elk filmpje kijk, bleef een wel heel erg hangen en deze veranderde mijn kijk op verkopen.

Ze gelooft in het feit dat je niets komt halen, maar iets komt brengen wat jouw klant verder kan helpen. Je klant heeft een pijn en jij hebt het zalfje wat de pijn wegneemt. Dan ben je toch verplicht om dat zalfje aan te bieden, zodat jouw klant van de pijn afkomt? Dan is het toch bijna oneerlijk als je dat zalfje voor jezelf houdt?

Denk er even over na. Als je sales kunt zien als “helpen” en niet als “halen” dan verandert je hele kijk op sales. Als mens zijn we namelijk geprogrammeerd om altijd te helpen. Ik bedoel je bent niet voor niets ondernemer geworden? Jij wilt de wereld een stukje beter maken met jouw aanbod. Waarom gun je het dan niet al je potentiële klanten om van hun pijn af te komen door te verkopen?

Neem echt even de tijd om deze te laten binnenkomen. Je helpt mensen met je aanbod. Je bent geen irritante telecomverkoper die ongevraagd opbelt. Jij ziet dat iemand pijn heeft en jij kan ze helpen!

3. Ga van actief kopen naar pro-actief verkopen

Oh we lijken zo druk. We hebben uren besteed aan onze website. Er staat een nieuwe landingspagina op met prachtige foto’s die we speciaal hebben laten maken voor deze lancering. We hebben ook al 3 keer op Instagram verteld over ons nieuwe aanbod en zelfs een vraagsticker toegevoegd met ‘Stuur mij een DM als je meer wilt weten’. Zo…poeh…echt intens druk bezig geweest met verkopen.

Alleen levert het zo triest weinig op. En dat is, omdat je lekker in je veilige bubbel blijft en de klanten naar jou toe laat komen. Nou, uit die droom kan ik je helpen. De meeste klanten komen niet uit het niets naar je toe. Ja, als je misschien intensief geïnvesteerd hebt in de verbinding en de potentiële klant leest het op het juiste moment, dan kan het wat worden ja. Maar in de meeste gevallen niet.

Kom daarom uit je bubbel en ga zelf op zoek naar je klant! Plan actief verkoopgesprekken in en kijk of jij de klant kan helpen bij zijn of haar pijn. Toon oprechte interesse en probeer je aanbod te laten aansluiten bij de behoefte van je klant.

De klanten zijn er. Jij moet ze alleen opzoeken.

4. Verkoop niet je dienst, maar de oplossing

En we sluiten af met de laatste, reeds bekende oplossing. Toch gebeurt het nog te vaak dat we ons focussen op WAT we doen en niet WAAROM. Klanten vinden het niet interessant om te weten dat jij een hele e-learning hebt met video’s, meditaties en live Q&A’s. Klanten willen weten wat het ze op gaat leveren. Waar staan ze als jouw traject is afgelopen? Wat kunnen ze dan? Wat doen ze dan niet meer? Kortom, what is in there for them?

Probeer dus in je aanbod altijd te focussen op je klant en zijn of haar groei en ontwikkeling. De hoe komt later wel als ze ermee aan de slag gaan.

Tijd om aan de slag te gaan

Na het lezen van deze blog kun jij natuurlijk niet wachten om aan de slag te gaan met je verkoopgesprekken? Stel jezelf daarom een doel en ga er actief mee aan de slag! En laat hieronder weten wat de verkoopgesprekken jou hebben opgeleverd! Ik ben benieuwd.

Wat vind jij de fijnste verkoop tip?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Banner foto door Thibaut Burckel op Unsplash