Fulltime ondernemen en stoppen in loondienst is voor vele vrouwelijke ondernemers een grote droom. Al je werkende tijd kunnen besteden aan jouw eigen bedrijf. Hoe gaaf is dat?

Toch, is het ook een van de keuzes die wij het langst uitstellen. Want wanneer ben je klaar voor fulltime ondernemen? Er is helaas niemand die dit voor jou kan beslissen, maar ik deel vandaag graag mijn eigen verhaal met je en tips hoe jij je zelfverzekerder voelt over het doorhakken van deze knoop.

Van loondienst naar ondernemen

Ik werkte uiteindelijk ruim 4 jaar bij mijn opdrachtgever en na ongeveer 2 jaar begon ik mij te vervelen. Het werk kende ik en het was veel herhaling. Ik hield van uitdaging en wilde graag weer geprikkeld worden. Daarom ben ik naast mijn loondienst een onderneming gestart. In september 2019 zijn we hiermee gestart en in juni 2020 hebben we onze website gelanceerd en waren we een draaiend bedrijf.

Vanaf dat moment merkte ik al snel dat mijn motivatie voor mijn baan in loondienst steeds minder werd. Ik kreeg het druk met mijn eigen bedrijf en vond het steeds lastiger om te balanceren tussen loondienst en mijn eigen bedrijf, omdat mijn eigen bedrijf altijd doordraait. Ook onder loondienst tijd 😉

In juni heb ik daarom direct gevraagd of ik terug mocht naar 24 uur. Zodat ik meer tijd had voor mijn eigen onderneming. Dit was gelukkig geen probleem en zo kon ik een paar maanden door.

Toch, kriebelde het om definitief te stoppen in loondienst. Ik durfde alleen niet. Want we waren nog niet winstgevend en hoe moesten we dat dan doen? Ik begon mijn werk steeds minder leuk te vinden en ik begon steeds meer te klagen over de situatie waar ik in zat. De spagaat waar maar geen einde aan leek te komen.

Ik durfde geen keuze te maken

Avonden sprak ik met Dylan over onze toekomst en hoe het zou zijn als ik zou stoppen in loondienst en fulltime zou gaan ondernemen voor ons bedrijf. Al die tijd was Dylan al erg enthousiast en motiverend en gaf hij aan dat ik het gewoon moest doen. Hij was al een aantal jaar geleden gestopt met loondienst en fulltime aan het freelancen dus hij begreep dat eigen baas zijn veel fijner is.

Een keuze maken, durfde ik nog steeds niet. Dus ging ik door en had ik nog steeds twee banen naast elkaar die allebei veel tijd en aandacht vroegen. Ik modderde zo een paar maanden aan, totdat ik het echt zat was. In oktober besloot ik om in januari 2021 echt mijn ontslag aan te bieden. Dat was nog ver weg en daardoor niet zo eng en zo kon ik er nog een tijdje over nadenken.

Dat liep net even anders

Mijn goed uitgedachte plan liep alleen net even anders, omdat begin december mijn favoriete collega opeens haar ontslag aankondigde. Ik viel zowat van mijn stoel. Hoe kon zij mij nu voor zijn? En wat moest ik nu? Moest ik nu ook wat zeggen? Of juist mijn mond houden? Ik wist het niet.

Uiteindelijk heb ik besloten om de dag na haar aankondiging ook mijn ontslag aan te bieden. Ik vond het zielig als mijn managers 2 maanden achter elkaar op zoek moesten naar een nieuwe collega. Dan konden ze, in mijn ogen, beter in een keer kijken voor 2 nieuwe collega’s.

En zo kwam het dat ik op een grauwe decemberdag de keuze maakte die mijn leven zou veranderen.

Extra tijd kopen

Ik heb mijn ontslag in december aangeboden, maar ik heb uiteindelijk doorgewerkt tot half maart. Ik wilde mijn managers helpen met het inwerken van de nieuwe collega’s en het gaf mij ook de tijd om te wennen aan het idee dat ik straks geen baan en geen inkomen meer had.

Ik kom zelf uit een gezin waar een vast contract het ultieme doel is. Mijn ouders vinden zekerheid erg belangrijk en een vast contract biedt natuurlijk het ultieme gevoel van zekerheid. Ik, en mijn ouders, moesten dus erg wennen aan het feit dat ik straks geen zekerheid meer had.

Die drie maanden waren uiteindelijk natuurlijk veel te lang. Want je weet dat je weggaat, maar je bent er nog. Je vindt alles irritant en je merkt dat je betrokkenheid bij de organisatie langzaam afneemt. Toch, ben ik blij dat ik het heb gedaan. Omdat ik uiteindelijk met een heel goed gevoel wegging. Ik heb alles eraan gedaan om mijn collega’s goed achter te laten. Dat was belangrijk voor mij.

Fulltime thuiswerken zorgde soms voor uitdagingen..

Hoe heb je dat financieel gedaan?

Je leest het misschien al door de regels heen, maar toen ik stopte in loondienst waren wij nog niet winstgevend als bedrijf. Een bedrijf opstarten in corona-tijd is pittig en helemaal als jouw bedrijf afhankelijk is van de uitgaansmogelijkheden van ouders. En zoals iedereen weet, werd daar regelmatig de rem opgezet, waardoor onze aanvragen weer kelderde.

Niet winstgevend dus

We waren niet winstgevend, maar ik had het geluk dat Dylan met zijn werk als freelancer in de ICT genoeg verdiende om onze vaste lasten te betalen. Daarnaast hebben we kritisch naar onze uitgaven gekeken. En zijn we bijvoorbeeld gestopt met dure hobbies als paardrijden. Op die manier probeerde wij te besparen waar we konden. Ook betaalde ik mijn persoonlijke vaste lasten van mijn spaarrekening.

En het allerbelangrijkste? Ik had een extreme motivatie om mijn eigen bedrijf te laten groeien. Zo zijn we in 3 tot 4 maanden uitgegroeid tot een landelijk platform. Op onze piek was ik samen met 3 andere vrouwen fulltime intakes aan het afhandelen. Deze drive kreeg ik echt, omdat ik niet meer in loondienst was en dus in actie moest komen.

Wat heeft het je opgeleverd?

Stoppen in loondienst was voor mij de allerbeste beslissing ooit. Ik kreeg eindelijk het gevoel van vrijheid waar ik al zo lang naar snakte. Ik kon gaan en staan waar ik wilde. Op vakantie wanneer ik dat wilde. Het was echt een verademing.

Uit loondienst gaan, heeft er voor mij ook voor gezorgd, dat er ruimte kwam om te emigreren. Ik ben in maart uit loondienst gegaan, in mei kwam de makelaar langs om ons huis te taxeren, in juni was het verkocht en in september zijn we vertrokken naar Griekenland. Waar we nu in december een huis gekocht hebben.

Als ik in loondienst zat, was dit nooit gebeurd. Er was letterlijk geen ruimte voor dit soort ideeën, terwijl wonen en leven in het buitenland al jarenlang een grote wens was. En sinds ik in Griekenland woon, leef ik echt mijn droomleven. Het weer is hier fantastisch, waardoor ik meer buiten leef. Ik kan vroeg beginnen met werken om ook vroeg te stoppen en naar de zee te gaan. Dat soort dingen maken voor mij het leven leuk. En ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb.

Dus waar blijven de tips?

Ik begrijp dat niet iedereen een partner heeft om op terug te vallen als je uit loondienst wil, dus daarom hier een aantal tips die jou kunnen helpen in het verwezenlijken van je droom.

 1. Kijk kritisch naar je uitgaven

  Voordat je start met fulltime ondernemen, is het belangrijk om kritisch naar je uitgaven te kijken. Welke abonnementen heb je echt nodig? En welke totaal niet? Heb je 2 auto’s nodig als jij altijd thuis werkt? Is dat abonnement op de Linda echt belangrijk voor je? En ga zo maar door. Je hebt waarschijnlijk veel abonnementen waar je je niet meer bewust van bent. Dit kan je veel geld besparen op maandbasis.

  Verder kan ook het wisselen van supermarkt helpen. Dus niet meer naar de Albert Heijn, maar juist naar de Lidl. Of meer koken met de aanbiedingen. Ook koken voor 2 dagen en iets in de vriezer gooien, kan je helpen om geld te besparen.

  Als je dit allemaal doet, is het belangrijk om een berekening te maken met wat je echt nodig hebt. Als je nu 2.500 euro verdient in loondienst, betekent dat niet dat je die 2.500 euro ook direct moet verdienen als zelfstandige. Waarschijnlijk kun je met 1.800 euro ook rondkomen. Ook al betekent dat, dat je iets minder vaak op vakantie kan. Durf kritisch te zijn op je eigen uitgaven. Als je echt uit loondienst wilt, is deze opoffering het zeker waard.

 2. Probeer een buffer te creëren voor minimaal 6 maanden

  Als je een berekening hebt gemaakt van je uitgaven als je fulltime ondernemer bent, is het wijs om te gaan sparen en een buffer te creëren voor die situatie. Als je 1.800 euro minimaal nodig hebt, weet je dus dat je 10.800 euro moet sparen. Maak voor jezelf een plan hoe snel je dit geld bij elkaar wilt verdienen en ga vervolgens aan de slag.

  Heb je nog mooie kleren die je niet meer draagt? Zet ze op Vinted. Heb je nog meubeltjes die je niet meer nodig hebt? Verkoop ze via Marktplaats. Als je echt graag uit loondienst wilt, komen de ideeën vanzelf tot je!

  Vind je sparen moeilijk? Wij zette ieder jaar het maandelijkse bedrag wat wij betaalde aan de energierekening extra hoog. Zo kregen wij aan het eind van het jaar grote bedragen terug. Het was een soort van mini-spaarpotje voor ons.

 3. Werk aan een plan om je inkomen uit je eigen onderneming te vergroten

  Als jij op dit moment al 1.800 euro verdient in je onderneming, dan zou de keus gemakkelijk gemaakt zijn. Waarschijnlijk zit er dus nog een gat tussen wat je nu verdient en nodig hebt om rond te komen. Maak voor dit gat een concreet plan.
  1. Bereken hoeveel klanten of producten je nodig hebt om jouw gewenste winst te bereiken
   1. Vergeet niet om je BTW en belasting alvast mee te berekenen
   2. Reserveer ook een bedrag voor je pensioen
  2. Bereken hoeveel mensen jij moet bereiken om een verkoop te realiseren. Als je deze formule weet, weet je hoeveel mensen jij maandelijks moet bereiken om winstgevend te zijn.
  3. Maak vervolgens een plan per week, hoe je deze mensen kan bereiken. Kijk hiervoor alvast naar marketingtechnieken die in het verleden goed voor je werkte. Hergebruik deze technieken.
  4. Ga het doen! Een plan is slechts een plan en de actie gaat voor jou het verschil maken.
  5. Als jij verdient wat je wilt verdienen, probeer je dit 2 tot 3 maanden consequent te houden. Dan ben je klaar om fulltime te gaan ondernemen

 4. Hosselen!

  Soms lukt het niet direct om klanten te vinden voor dat wat jij het liefste doet. Dan kan het zinvol zijn om te hosselen. Bied jezelf aan als freelancer in een vakgebied waarin jij goed bent. Als je in loondienst bijvoorbeeld als marketeer werkte, dan kun je jezelf als freelance marketeer aanbieden voor een aantal uur in de week. Zo verdien jij genoeg geld om daarnaast je coachingsbedrijf op te bouwen. Als je genoeg verdient uit je coachingswerkzaamheden, dan kun je stoppen met je bijbaantje als freelance marketeer.

 5. Alles wat je aandacht geeft groeit

  Soms moet je er gewoon voor gaan. Als het echt jouw droom is om fulltime te gaan ondernemen, dan moet je het gewoon doen. Als je de keuze maakt, komen er vanzelf ideeën op je pad om jouw keuze te realiseren.

  De natuur houdt niet van een vacuum. Als er tussen jouw huidige situatie en je gewenste situatie een gat ontstaat, gaan jouw hersenen op onbewust niveau op zoek naar oplossingen om dat gat te vullen. Zo kun je dus opeens een geniale ingeving krijgen die je weer verder helpt. Het begint natuurlijk wel allemaal bij het maken van de keuze. Ze zeggen niet voor niets, waar een deur sluit, opent een ander raam.

Heb jij ook een droom om te stoppen in loondienst?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Foto door Hybrid via Unsplash