Een minimum viable product oftewel een MVP is een term die de meeste startende ondernemers niet kennen. Zonde eigenlijk, omdat het een hele slimme manier is om je product of dienst bij je klanten te testen. En voorkom je dat je weken of maanden aan je dienst of product werkt en je klanten vervolgens helemaal niet blij zijn en het niet gebruiken. De klant is koning, toch?

Wat is een minimum viable product?

Een minimum viable product is de meest minimale versie van je product of dienst. De échte kern dus. Je kunt het zien als een kerstboom. In eerste instantie denk je aan een kerstboom met slingers, lampjes en ballen, maar ook zonder al deze extra’s is de kerstboom nog steeds een kerstboom. Dit is de MVP ook, de meest uitgeklede, maar wel werkende versie van je product of dienst.

De term minimum viable product komt uit de leanmethode. Dit is een methode die start-ups kunnen volgen als zij hun bedrijf opstarten en opschalen. De lean-methode en de MVP zijn vooral termen die veel in de techniek gebruikt worden. Toch, denk ik dat een MVP juist voor iedere ondernemer heel interessant en waardevol kan zijn om toe te passen. Omdat het je echt heel veel energie en tijd kan besparen!

Waarom je een minimum viable product gebruikt

Ik gaf het al eerder aan: de klant is koning. Daarom is het belangrijk om altijd scherp te houden wat de klant wil en wat zijn behoeftes zijn. In het ontwikkelproces kunnen we onszelf nog wel eens mee laten slepen door ons eigen enthousiasme en onze eigen ideeën. Waardoor we vol enthousiasme door ontwikkelen. Om er bij de verkoop achter te komen dat de klant helemaal niet zit te wachten op deze versie van jouw product of dienst.

Door eerst het meest minimale product of dienst te lanceren, krijg je de kans om je klant in actie te zien en feedback te verzamelen om zo je dienst door te ontwikkelen op een manier die bij je klant past.

Hoe wij het toegepast hebben

Iedere ondernemer heeft aan de start van zijn onderneming een soort visioen van zijn eindproduct of dienst. Wij natuurlijk ook. Wij zagen De Oppaslijn als een waardevol Whatsapp contact waar je altijd terecht kon voor je oppasaanvraag. Midden in de nacht tijdens het kolven of in het weekend. Dat maakte allemaal niet uit, omdat wij geautomatiseerde antwoorden konden versturen. En ons systeem kon zelfstandig volledige oppasaanvragen aan. Daardoor waren wij snel, efficiënt en het go-to nummer voor oppasaanvragen.

Op het moment van schrijven zijn we bijna een half jaar aan het ondernemen en staan we nog steeds mijlenver af van ons ideaalbeeld. Wij zijn namelijk ook gestart met een MVP. Voor ons was dat een actief bestand van oppassers, een website waar klanten zich konden inschrijven en ons Whatsapp nummer.

Er zat geen automatisering achter, maar wijzelf bediende het Whatsapp nummer. Hierdoor kregen wij elke aanvraag bewust mee en leerde we onze klant steeds beter kennen.

We kwamen er bijvoorbeeld achter dat de klant niet om snelheid geeft, maar vooral om kwaliteit. En die kwaliteit is voor iedereen anders. De een hecht waarde aan een oppas voor een bepaald tarief. De ander wil juist een oppas met specifieke kwaliteiten of een zorgopleiding. En weer een ander wil juist een oppas met een minimale leeftijd. Kortom, heel veel variabelen en maatwerk.

Verder kwamen we erachter dat mensen het juist fijn vonden dat ze met een persoon chatte en dat wij actief met ze mee dachten. Dat ze met hun specifieke vragen bij ons terecht konden en dat wij op basis daarvan een oppas voor ze regelde. Bijvoorbeeld een oppas die native Engels spreekt of een oppas met ervaring met tweelingen. Wij konden dit soort aanvragen behandelen, omdat wij nauw contact onderhielden met onze klanten en ons team van oppassers.

Achteraf ben ik zo blij dat we niet direct gestart zijn met ons supersysteem, omdat we dan heel hard tegen de lamp waren aangelopen. Het persoonlijke element hadden wij nooit kunnen bieden en ook zeer specifieke aanvragen hadden we niet kunnen afhandelen. Klanten laten je vaak één keer een fout maken, maar de tweede keer ben je ze kwijt.

Juist door te vertragen en onze ideeën aan de kant te schuiven en te luisteren naar wat onze klanten wilde, hebben we nu een stabiele klantenbasis opgebouwd waarvan ruim 80% een terugkerende klant is.

Een minimum viable product erin en je ego eruit

Het is heel kwetsbaar om te starten met een MVP. Jij hebt namelijk een heel helder idee over hoe je bedrijf moet worden. Waarschijnlijk heb je ook al tientallen toevoegingen bedacht en kun je niet wachten om te starten met je onderneming.

Als je er dan voor kiest om eerst te starten met een MVP, kan het gebeuren dat je klant je idee helemaal niks vindt. En toevoegingen heeft waar jij koude rillingen van krijgt. Die voor jouw gevoel je product of dienst juist verslechteren in plaats van verbeteren. Het is dan heel belangrijk om je ego aan de kant te zetten en open te staan voor de feedback van je klant. Omarm deze feedback en verwerk deze feedback in je dienst of product. Het maakt uiteindelijk namelijk niet uit wat jij ervan vindt, maar wat je klant ervan vindt. Zij moeten je product of dienst gebruiken, jij waarschijnlijk niet. Hoe meer je durft open te staan voor de feedback van je klant, hoe beter je dienst of product uiteindelijk zal worden.

Het stappenplan voor een minimum viable product

Ben jij inmiddels net zo enthousiast als wij over een MVP? Mooi! Het is echt de moeite waard en kan je vooral heel veel tijd en frustratie besparen, omdat je de markt op gaat met een product wat niet gewaardeerd wordt. Maar hoe creëer je een MVP?

Stap 1: Doe onderzoek.

Dit onderzoek heb je waarschijnlijk al gedaan toen je je idee ging ontwikkelen. Maar het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar je idee, je concurrentie en de uitvoerbaarheid van je idee.

Stap 2: Wat is je kern-idee?

Als je een duidelijk beeld hebt van je idee is het belangrijk om deze helemaal uit te kleden. Wat heb je minimaal nodig? In mijn geval dus oppassers en een nummer om met klanten in contact te staan. Maar als coach bijvoorbeeld alleen de 1 op 1 trajecten en nog niet het volledige werkboek of aanvullende videoreeks.

Stap 3: Vind je toekomstige klanten.

Het is heel verleidelijk om familie of vrienden te vragen om je idee te evalueren en je te voorzien van feedback. Vaak voelt dat net wat veiliger. Maar het is juist interessant en waardevol om onbekende, potentiële klanten te benaderen om jouw product of dienst te beoordelen. Als zij enthousiast zijn, worden zij misschien wel vaste klant en je leert vaak nieuwe, verrassende dingen door een nieuwe en onbekende invalshoek.

Stap 4: Verwerk de feedback.

Ego in de kast en feedback uitwerken. Het kan soms even pijnlijk zijn of totaal onbegrijpelijk, maar de klant is de eindgebruiker. Als die specifieke wensen heeft, is het belangrijk om deze serieus te nemen en te verwerken in je product of dienst. Natuurlijk niet ieder feedback puntje, maar als je merkt dat iets vaker terugkomt bij verschillende klanten, dan is het zeker iets om mee te nemen!

Heb ik je inmiddels overtuigd van het belang van een MVP? En kun je ook niet wachten op alle rust die het je gaat geven? Of de succesvolle lancering van je eindproduct? Laat het me hieronder weten!