Kijk jij een beetje verbaasd naar de titel? Mooi! Dan heb ik je geprikkeld. Ik geloof er namelijk 100% in dat het starten met een gratis aanbod als starter de ideale manier is om eindelijk in actie te komen.
Zit jij al maanden na te denken over wel/niet/wel/niet een bedrijf starten? En is goed nooit goed genoeg? Dan moet jij dit blog 100% even lezen. Deze is voor jou! In een wereld waarin het high-end aanbod je om de oren vliegt, denk ik dat gratis aanbod net jouw opstapje is naar een succesvol bedrijf. En dit is waarom…
Gratis aanbod – waarom wel!
Starten met een gratis aanbod biedt jouw veel voordelen. In een wereld waarin iedereen al een gevestigde naam lijkt te hebben, heb je als starter nog niets. Geen achterban. Geen fans. Geen mensen die graag bij je kopen. Helemaal niets.
Mensen moeten jou nog leren kennen en niet alleen jou, maar ook je aanbod. Door te starten met een gratis pilot krijgen klanten de kans om jou te leren kennen. Op een laagdrempelige manier kunnen ze ervaren hoe het is om met jou te werken en hoe ze jou als persoon vinden. En als ze enthousiast zijn, komen ze ook bij je terug als jij wel jouw normale tarief vraagt.
Dit vond ik ook interessant aan het verhaal van Kim Munnecom. Zij komt spreken op het Vrouwelijke Ondernemers Gala (ons super toffe netwerkevent op 16 september).
Kim startte haar diëtistenpraktijk door een soort Groupon deal aan te bieden. Ze maakte geen winst, maar haar agenda zat wel al snel vol. Niet alleen met Groupon klanten, maar ook met betalende klanten, omdat haar klanten haar ambassadeurs werden en haar aanbevolen bij vrienden en collega’s. Deze start was voor haar het beginpunt van een succesvolle praktijk. Niet glamoureus, maar wel heel herkenbaar.
Gratis aanbod zorgt voor reviews
Hoe enthousiast jij ook bent over jouw aanbod, als potentiële klant horen wij toch graag wat anderen van jou en jouw dienst vinden. Dus zonder reviews sta jij 1-0 achter ten opzichte van jouw concurrenten.
Gratis starten is de ideale manier om snel veel reviews te ontvangen. Zo kun jij alle succesverhalen van klanten delen op jouw social media kanalen. Of juist samen met jouw klanten live gaan om jouw klanten te laten vertellen over hun ervaring met jou en jouw dienst.
Reviews laten jouw bedrijf geloofwaardiger overkomen en zorgen voor extra vertrouwen. “Oh iemand anders is blij met dit bedrijf, dan zal het wel goed zijn en kan ik er ook gebruik van maken.“
Uit onderzoek blijkt zelfs dat diensten of producten mét reviews 270% vaker kans maken om verkocht worden. Hier heb je geen honderden reviews voor nodig. Vijf is al genoeg!
Door gratis te starten en reviews te verzamelen, creëer je als starter een betere positie voor jouw bedrijf. En dat vanaf de start!
Het haalt de druk van de ketel
Wanneer ben jij goed genoeg om geld te vragen voor je diensten? Wanneer is jouw dienst af? En wanneer ben jij tevreden? Waarschijnlijk ligt jouw lat erg hoog en is de drempel om te starten ook erg hoog. Want er is altijd wat te verbeteren.
Als ik bij het starten van mijn eerste bedrijf had gewacht totdat ik tevreden was met mijn aanbod dan was ik nu nog aan het wachten en aan het verbeteren. Het was nooit goed genoeg en kon altijd beter.
Hier dus een geheimpje. Het echte succes van jouw bedrijf komt pas als je in actie komt. Want jij bepaald helemaal niet of jouw dienst “goed” of “slecht” is. Dat bepaalt jouw klant. Daarom zul je dus het veld in moeten en moeten gaan proberen. Af en toe moeten vallen, weer bijschaven en doorgaan. Natuurlijk, snap ik dat dit super eng is als je geld vraagt voor jouw bedrijf. Daarom kan starten met een gratis pilot jouw opstapje zijn naar jouw eigen bedrijf.
Je gratis aanbod verlaagt jouw startdrempel. Zelfs als je het helemaal verpest (wat je sowieso niet gaat doen), heb je niets te verliezen, want je hebt het per slot van rekening gratis aangeboden.
Gratis je dienst uitvoeren of je product gratis weggeven is als leren zwemmen in het peuterbadje. Je kan nog staan en hoeft er niet helemaal voor te gaan. Maar je kunt wel alle zwemslagen oefenen. Zodat je in het diepe bad weet hoe je moet zwemmen. En zodat je weet of jouw klanten net zo blij zijn met jouw dienst of product als jij.
Waar moet je op letten bij gratis aanbod?
Hoewel ik dus een voorstander ben van gratis starten, heb ik ook een paar kanttekeningen voor je. Want het is natuurlijk niet allemaal fantastisch. Let daarom goed op de volgende punten.
Gratis aanbod zorgt voor minder commitment
Als je jouw dienst of product gratis aanbiedt, zul je geen problemen ervaren met het vinden van deelnemers/klanten. Iedereen wil wel iets gratis ontvangen, want dat vinden we fijn als mensheid. Alleen zorgt dit er ook voor dat mensen minder commitment kunnen tonen.
Ik ben bijvoorbeeld ook voor de Mastermind voor vrouwelijke ondernemers ook gestart met een gratis, verkorte pilot. En hier deed uiteindelijk 50% enthousiast mee. Ruim 20% heb ik tijdens de pilot uit de groep verwijderd, omdat ze geen inzet toonde en de overige 30% deed matig mee, zoals het hen uitkwam. Ze kwamen bijvoorbeeld niet naar groepsmeetings of zeiden last-minute af.
Betekent dit dat ik spijt heb van de pilot? Nee totaal niet! Ik heb er extreem veel van geleerd over de opbouw en de inhoud. En uiteindelijk zijn er 4 dames mee gegaan naar de betaalde variant van de Mastermind. Mooie score lijkt me zo 🙂
Toch wil ik je meegeven dat er dus een deel zal zijn die niet de inzet tonen die jij verwacht of gehoopt had. Laat je hier niet door ontmoedigen, maar focus je op de mensen die wel actief meedoen!
Je trekt ook niet-ideale klanten aan
Meteen een mooi bruggetje naar dit punt. Een gratis versie van jouw dienst trekt ook niet-ideale klanten aan. Mensen die uiteindelijk toch niet bij jou of jouw aanbod passen. Misschien weet je voor de start van je pilot nog niet precies wie je ideale klant is. Nou, ik kan je verzekeren dat je dit ná de pilot wel weet. Er is een deel van de mensen die goed op jou en jouw werkwijze reageren. Waar je blij van wordt en waar jij enthousiast over bent. Dat is waarschijnlijk je ideale klant ;). Nu nog even bedenken hoe je deze omschrijft in wat algemene eigenschappen!
Baken je gratis aanbod goed af
Als jij besluit om een (deel van) jouw aanbod gratis aan te bieden, zorg er dan van te voren voor dat jij duidelijk afbakent wat de persoon krijgt. Als je bijvoorbeeld een coachingstraject gratis wilt aanbieden, geef dan aan hoeveel sessies erbij inzitten.
Het is heel logisch dat je geen heel traject van 3 maanden gratis doet, maar bijvoorbeeld wel 3 sessies met een duidelijke kop en staart. Zo weet de klant waar zij aan toe is en kun jij oefenen.
Bedenk voor jezelf een doel
Bedenk van te voren wat jouw doel is met jouw gratis aanbod. Vaak is het een van de onderstaande punten:
- Ervaring opdoen
- Testen van dienst/product bij publiek
- Review verzamelen
Geef van te voren ook aan jouw klant alvast aan wat jouw doel is. Zo weet de klant bijvoorbeeld dat er aan het einde een inhoudelijk gesprek is waarin jij wat vragen stelt over je aanbod. Of weet je klant dat er aan het einde een review geschreven moet worden. Zo staat niemand voor verrassingen.
Als jij zonder doel aan de slag gaat met je gratis aanbod, weet je ook niet wanneer het geslaagd is. Als jij dus reviews wilt verzamelen. Hoeveel reviews wil je dan ontvangen? Is 1 genoeg of hoop je wel op 3 of 4? Dit betekent dat je 4 keer je aanbod gratis moet doen. Houd hier dan rekening mee in je planning. Dat er een periode is dat je geen/minder inkomen zult hebben, maar waar je dan wel waardevolle reviews voor terug krijgt. Baal hier dan ook niet van als het zover is.
Stuur altijd een vragenlijst
Hoewel je aanbod gratis is, betekent dit niet dat jouw klant jou niet “betaald”. Het is dan niet in geld, maar jouw klant kan jou zeker betalen in informatie. En informatie is goud waard!
Ik wil je daarom aanraden om je klant altijd een soort vragenlijst te sturen met een mini doelgroeponderzoek. Hier kun je informatie uitvragen, zoals wat de reden is waarom jouw klant in jouw aanbod geïnteresseerd is. Welk probleem jouw klant op dit moment ervaart? Wat de ideale situatie zou zijn, als het probleem is opgelost? En nog veel meer van dit soort vragen. Dit geeft jou inzicht in de manier waarop jouw doelgroep communiceert over hun probleem/oplossing. En dit kun jij later zelf weer inzetten in jouw websiteteksten en andere uitingen. Door letterlijk de woorden van jouw doelgroep te gebruiken, voelen je betaalde klanten zich later beter begrepen.
Informatie verzamelen is dus heel waardevol! En echt zonde als je dit niet inzet. Geen idee wat een doelgroeponderzoek is? Of hoe je dat moet aanpakken. Hier lees je er alles over.
Doe altijd een upsell
Nog zo een open deur die we als ondernemer nog wel eens vergeten. Je gratis aanbod loopt af en je bedankt je klant en dat is het einde. Euhhh, nee!!! Deze klanten zijn juist de i-d-e-a-l-e mensen om een upsell aan te bieden. Dus als coach aanbieden om het volledige traject uit te voeren, omdat je zo nog verder de diepte in kunt gaan. Of een extra product aanbieden wat aansluit op het product wat je klant gratis heeft gekregen is heel logisch en moet je altijd doen!
Deze klanten zijn jouw laaghangende fruit. Het open doel waar je die bal in moet schieten. Pak dus absoluut de kans om van deze klanten een betaalde klant te maken!
Gratis aanbod – toch maar doen?
Je bent aan het einde van deze blog, goed gedaan! Ik ben natuurlijk heel benieuwd of jij nu ook met een gratis aanbod gaat starten!
Is het iets wat ik iedereen aanraad? Nee, maar wel als jij al maanden loopt te wikken en wegen over het starten van jouw bedrijf. Of als jij maar geen klanten weet te vinden voor jouw onderneming. Juist dan is een gratis aanbod waardevol. Het zet je in beweging en waar actie is volgt altijd een reactie (meer klanten).
Smaakt dit naar meer? Dan kun je in mei ook aanhaken bij de Mastermind voor startende vrouwelijke ondernemers. In een jaar gaan we alle aspecten van jouw bedrijf neerzetten zodat jij na een jaar een bedrijf hebt waar je trots op bent en wat staat als een huis mét klanten! Hier vind je alle info en kun je ook een belafspraak inplannen!