Yes, je gaat starten als ondernemer, je grote droom gaat eindelijk uitkomen. Je krijgt een eigen onderneming! Alleen al het feit dat je deze stap gaat wagen, verdient een schouderklopje. Geef jezelf die maar even. Je bent nu een echte Startende Vrouwelijke Ondernemers.
Het pad wat voor je ligt zal niet altijd recht zijn. Het bevat kronkels, hobbels, hordes en soms zelfs volledige loopings. Het kan soms heel zwaar worden en waarschijnlijk wil je een paar keer de handdoek in de ring gooien, omdat dat nu eenmaal veel gemakkelijker is.
Als je nu denkt, waar heeft ze het over? Ik heb een duidelijk plan en een missie om de wereld te verbeteren dus mij maak je niet gek. Lees dan snel verder zodat je goed voorbereid start aan dit avontuur als ondernemer.
Je eigen hoofd
Je grootse vijand als je gaat starten als ondernemer is je eigen hoofd en om dan precies te zijn je gedachten. Deze gedachten houden je klein en maken je onzeker.
“Wie zit er nou op mij te wachten?”
“Ik heb niet eens een opleiding gedaan hiervoor, hoe gaan mensen mij dan serieus nemen?”
“Er zijn al zoveel concurrenten, wie zit er nog op mij te wachten?”
“Zie je wel, ik kan het helemaal niet”
“Kan ik dit wel?”
“Ben ik goed genoeg voor deze taak?”
Belemmerende gedachten zijn een soort beschermingsmechanisme. Deze gedachten houden je in je comfortzone waar alles bekend en veilig is.
Als mens zijn wij eigenlijk helemaal niet geprogrammeerd om uit onze comfortzone te stappen. Wij zijn er sinds de oertijd juist op gericht om te zoeken naar veiligheid.
Starten met ondernemen is natuurlijk alles behalve veilig. Het is onbekend en spannend. Dat vindt ons hoofd niet leuk en dan beginnen deze belemmerende gedachten op te poppen en om aandacht te vragen.
Hoe ga je met deze gedachten om?

Bewustwording is natuurlijk stap een. Erkennen dat het gedachtes zijn en niet de realiteit. We zijn vaak geneigd om onze gedachtes als de enige waarheid te zien en ernaar te gaan handelen, waardoor we onze gedachtes bekrachtigen. “Zie je wel, had ik toch gelijk, ik kan het inderdaad niet.”
Word je daarom ervan bewust wanneer een belemmerende gedachte voorbij komt. Wat doe je op dat moment? Ben je aan een nieuw project begonnen? Of ga je juist uitbreiden of een andere spannende stap nemen in je onderneming?
Schrijf de gedachte en de situatie op. Klopt de gedachte? Weet je 100% zeker dat de gedachte klopt? Hoe kun je de gedachte dan onderbouwen? Welk bewijs is er voor de gedachte? Vaak kom je er hier al achter dat je gedachte niet klopt of in ieder geval niet op feiten gebaseerd is.
Daarna is het tijd om je gedachten om te bouwen naar iets positiefs.
“Ik heb veel concurrenten op dit vakgebied, maar met mijn eigen, unieke persoonlijkheid ben ik een goede toevoeging aan het werkveld”
“Ik heb geen opleiding gedaan voor deze dienst, maar ik heb jarenlang zelf ervaring en fantastische resultaten behaald waar ik trots op ben.”
“Ik ben een uniek persoon die klanten kan helpen met mijn unieke werkwijze.”
“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Bedankt Pippi Langkous voor deze wijsheid!
Het kan ook helpen om deze positieve gedachtes op te schrijven en op je spiegel te hangen of op andere plekken in huis waar je vaak bent. Als je deze positieve gedachten/zinnen vaak genoeg leest en uitspreekt, ga je er vanzelf ook in geloven.
Toch, zullen de belemmerende gedachten altijd blijven. Daarom is het een altijd doorgaande strijd met jezelf. Groei blijft altijd eng.
De mening van anderen
Heb je net je eigen hoofd uitgedokterd, krijg je de mening van andere erbovenop. Helaas, ga je niet voorkomen dat er mensen zijn die goedbedoelde adviezen of hun mening met je willen delen. Vaak is het uit bescherming of omdat ze je willen behoeden voor fouten. Je start namelijk niet iedere dag met ondernemen en dat vind jij niet alleen eng, maar je omgeving ook.
Het is dan goed om te weten dat deze mensen reageren vanuit hun eigen referentiekader en ervaringen. En dat dit op geen enkele manier van toepassing is op jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan je oom die failliet is gegaan en nu keihard roept dat je nooit een eigen bedrijf moet starten, omdat het alleen maar ellende veroorzaakt.
Of je ouders die het je afraden om je vaste contract op te geven voor een leven als ondernemer. Zij zijn opgegroeid in een onzekere tijd waarin een vast contract het einddoel was. Dan is kiezen voor onzekerheid een hele onlogische keuze.
Het is vervelend als mensen vanuit hun perspectief, hun mening aan jou opdringen alsof het de enige waarheid is. Daarom is het belangrijk om deze mening van je af te laten glijden en altijd in je achterhoofd te houden dat die mening bij hen hoort en niet de waarheid is.
Ik kreeg ook te maken met weerstand toen ik mijn bedrijf begon. Mijn opa was een ondernemer, maar mijn vader juist totaal niet. Hij heeft een half jaar als zzp-er gewerkt, maar zodra hij weer in loondienst kon, ging hij daarvoor. Mijn moeder vond mijn vaste contract ook het allerbelangrijkste en vond dat ondernemen vooral onnodig.
Het is vervelend als je je vanuit je familie niet 100% gesteund voelt. Daarom verzamel ik via Instagram allemaal gelijkgestemde mensen om mij heen. Die wel voor het ondernemen durven te gaan en begrijpen wat voor een kick een eigen bedrijf hebben geeft. Dit is dan ook mijn tip aan jou. Kies bewust voor mensen die je omhoog tillen en begrijpen, zodat je de negatieve reacties uit je omgeving gemakkelijker van je af kunt laten glijden. Het is hun perspectief en niet de waarheid!
Uitputtingsslag
Starten met ondernemen is een uitputtingsslag. Vooral de periode van je idee naar een werkend en uitvoerend bedrijf is heel pittig. Je hebt nog niets. Geen product of dienst, maar ook geen bewijs dat het gaat werken. Je hoofd gaat op volle toeren met alle belemmerende gedachten en ondertussen moet je proberen door te bouwen. Proberen je niet gek te laten maken door je eigen hoofd en proberen vast te houden aan je droom.
Ik vond deze periode heel pittig. Vooral het gebrek aan bewijs vond ik heel lastig. Hoe wist ik dat ik het niet voor niets deed? Hoe wist ik dat het zou werken? Dat wist ik niet. Maar het maakte het wel heel lastig om te blijven geloven in mijn droom.
Het opbouwen van een bedrijf is een periode die veel tijd in beslag neemt. Je hebt vaak niet vandaag een idee en morgen een bedrijf. Daar gaat tijd overheen. Bij ons zelfs bijna een jaar. We hebben er ruim 10 maanden over gedaan om ons bedrijf te lanceren.
In die 10 maanden heb ik misschien wel 50 keer geroepen dat ik ermee op wilde houden. Als ik weer tegen een obstakel opliep of als mijn gedachten weer alle kanten opgingen behalve de goede en positieve kant.
Het was lang, het was zwaar en soms vooral heel uitzichtloos. En daarom was het ook een ware uitputtingsslag. Het enige wat mij overeind hield, was de gedachte aan het eindproduct en hoe dat zou zijn. En het feit dat ik niet weer wilde opgeven. De Oppaslijn was namelijk al bedrijfsidee nummer 6 en alle vorige projecten heb ik nooit afgemaakt. Ik wilde nu eens aan mezelf bewijzen dat ik het wél kon en daarom ben ik door gaan bikkelen. Net zolang totdat het af was.
Jij zult dit waarschijnlijk ook gaan ervaren. Het gevoel dat je door drijfzand moet waden om bij je einddoel uit te komen. Daarom is het zo belangrijk om altijd je einddoel in gedachten te houden. Soms tussendoor even heel hard te balen, te huilen of boos te worden, maar vervolgens jezelf weer bij elkaar te rapen en door te gaan. Ondernemen is een uitputtingsslag, maar op de finishlijn wacht iets heel moois op je! Het is het waard!
Praktische obstakels

Als je gedeald hebt met je eigen hoofd, reacties van anderen en de uitputtingsslag, krijg je erna ook nog de praktische problemen en obstakels. Dingen waar je van te voren nooit aan gedacht hebt, maar die het ondernemen net iets moeilijker maken.
Zo hadden wij ooit het idee voor een “Portable DJ”. Een apparaatje wat je aan je stereo kon hangen en waar vooraf gemixte playlists op stonden. Zeg maar de betere variant van Spotify, zonder de acward pauzes tussen de liedjes door. Een heel leuk concept en vol goede moed gingen we aan de slag met de ontwikkeling van dit apparaatje.
Totdat we dus bij muziekrechten en de aankoop van muziek kwamen. We kwamen zelf niet uit de muziekwereld en Buma Stemra, de belangenbehartiger voor muziekauteursrecht, was een soort fort waar we niet in kwamen. We snapte niet hoe het werkte met de muziekrechten en ons idee liep spaak en ligt nu te verstoffen op een plank.
Zo zijn er nog honderd voorbeelden van praktische problemen die zo groot lijken dat je ze niet kunt voorkomen of verhelpen. Dan is het soms zinvol om een stapje achteruit te doen en dit onderdeel even te laten liggen. Soms krijg je een goed idee als je wat afstand neemt, omdat je er eigenlijk gewoon té diep in zit om de oplossing te zien. Of je vraagt om hulp bij andere ondernemers op Instagram of Facebook. In de ondernemerscommunity is er altijd wel iemand die je kan helpen of met je wilt meedenken. Laat je niet, zoals wij enkele jaren geleden, afschrikken door praktische problemen. Er is namelijk altijd een oplossing, je moet hem alleen even vinden.
Geldtekort
Het starten van een eigen onderneming kost altijd geld. Daar kunnen we helaas niet omheen. Toch, is het handig om je niet te laten meeslepen in je enthousiasme en kritisch te kijken naar je uitgaven en je dienst of product.
Lees ook: Waarom ook jij met een minimal viable product (MVP) moet werken
Bespaar op randproducten
Moet je als startende ondernemer meteen een website hebben? Of zou je de verkoop ook kunnen starten via social media? Heb je echt visitekaartjes nodig of is het vooral leuk voor je ego? En laat je bij het bestellen van je visitekaartjes niet verleiden tot het aankopen van een muismat met je logo of een leuke mok met je logo. Dit heb ik natuurlijk wel gedaan en het is zonde geld. Daarbij heb ik mijn visitekaartjes nog nooit gebruikt.
Als je er toch voor kiest om een website te maken, kies dan voor een goedkoop of gratis template. Als ondernemer ben je in de eerste twee jaar van je onderneming nog heel erg aan het zoeken naar je brandidentiteit en je ideale klant. Je brandkleuren en design kunnen dus nog flink veranderen. Wij hebben inmiddels al het derde design voor onze dienst live staan. Drie keer ontworpen door een designer. Het heeft ons dus een hoop geld gekost, wat we hadden kunnen besparen.
Je logo voelt ook als een belangrijke stap in je onderneming. Maar in het begin, kun je op gratis tools zoals Canva zelf een prachtig logo ontwerpen. Uiteindelijk weet jij zelf toch het beste wat je wilt uitstralen met je bedrijf.
Startkapitaal vergaren
Heb jij voor je ondernemersavontuur echt startkapitaal nodig? Omdat je bijvoorbeeld echt een programmeur nodig hebt of een andere specialiteit die je zelf niet bezit. Dan kun je verschillende dingen proberen.
Zoek een samenwerkingspartner.
Als je iemand nodig hebt met specifieke skills dan kun je ook overwegen om met deze persoon samen te gaan werken. De ander investeert dan zijn eigen tijd in jullie product en daardoor kunnen jullie samen de kosten drukken. De winst verdeel je later ook door twee. Het is hierbij natuurlijk wel heel belangrijk om goede afspraken te maken en deze vast te leggen in een contract.
Geld lenen bij familie
Heb jij iemand in je familie die spaargeld beschikbaar heeft voor je onderneming? Een lening bij familie is vaak het goedkoopste, omdat er geen of weinig rente berekend wordt. En je kunt gemakkelijker afspraken maken over terugbetalen. Natuurlijk, blijft het wel altijd de vraag of lenen van familie de beste keuze is. Het kan de familieband onder druk zetten.
Crowdfunding
Heb jij een goed idee en een vlotte babbel? Dan is crowdfunding een ideale oplossing. Hier kunnen particulieren investeren in jouw dienst of product. Vaak gaat het om kleine bedragen, maar veel kleine bedragen zorgen uiteindelijk voor een groot bedrag!
Bij crowdfunding gaat het natuurlijk wel om de like-factor. Dus je moet niet bang zijn om in de spotlight te staan en om jezelf en je product of dienst te pitchen.
De bank
Als laatste heb je natuurlijk nog de bank of een andere leningverstrekker. Dit zou voor mij persoonlijk een laatste keus zijn, omdat dit heel veel werk met zich meebrengt. De bank verwacht een uitgebreid ondernemingsplan en natuurlijk een prognose van je winst. Daarbij hechten banken veel waarde aan zekerheid, iets wat je als startende ondernemer niet direct kunt bieden. En je woning als onderpand opgeven, geeft jou ook stress. Want nu moet je onderneming wel slagen, anders ben je niet alleen je bedrijf kwijt, maar ook je huis. Geen fijne gedachte…
Kortom, probeer je kosten zo laag mogelijk te houden en als je financiering nodig hebt, bekijk dan goed je verschillende opties voordat je voor de meest bekende optie gaat.
Durf je het nu nog aan?
Het was niet mijn bedoeling om een negatief verhaal uit te typen waardoor je zo schrikt van het ondernemen dat je er bij voorbaat al niet mee begint. Dit is echter een verhaal wat ik had willen lezen toen ik begon met ondernemen. Ik wist toen niet wat ik allemaal kon verwachten en toen al die gedachten opspeelden raakte ik behoorlijk in paniek. Terwijl ik nu handvatten heb om er mee om te gaan.
Van je idee een onderneming maken is een pittige weg. Maar het is ook een fantastische reis. Je groeit als mens en ondernemer. Je leert nieuwe skills en je leert vooral jezelf goed kennen. De weg is pittig, maar het eindresultaat is des te beter. Je hebt het gedaan! Je hebt een bedrijf opgezet. Een bedrijf wat helemaal van jouw is. En dat kan niet iedereen zeggen. Je bent een van de happy few die het aangedurfd hebben. En daar mag je super trots op zijn!
Ik liep zelf ook tegen verschillende problemen aan toen ik mijn eigen bedrijf ging opstarten. Gelukkig zijn er altijd partijen die je kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen of het geven van advies. Regel de praktische zaken goed en maak een duidelijk plan voor jezelf.
Heel herkenbaar verhaal!