Het nieuwe jaar is een symbolisch moment om opnieuw te beginnen. Wil jij van jezelf in 2022 een klantmagneet maken? En 2022 starten met meer klanten? Dan heb ik enkele waardevolle tips voor je!

Wellicht, kom je erachter dat jouw probleem ergens anders zit dan jij in eerste instantie dacht 🙂

1. Je bent niet slecht in verkopen, maar je bent lui!

Schrijf ik dat nou echt? Ja…ik wil je even wakker schudden. Hoe je erachter komt of je lui bent? Dan zou ik zeker deze blog lezen en kijken of je je erin herkent.

Liever de korte samenvatting? Luie onderneemsters zijn onderneemsters die kiezen om in hun veilige bubbel te blijven. Ze doen heel veel en tegelijkertijd niets nuttigs. Posten wekelijks op social media. Ze vertellen een keer per maand over hun aanbod in hun stories. En ze reageren op vragen van potentiële klanten met ‘stuur mij maar een pb als je wilt.’

Het lijkt heel wat

Je bent zichtbaar en je bent actief, maar toch levert het je niet genoeg op. Gek zeg. Laten we je probleem even stuk voor stuk ontleden.

1. Zonder verbinding geen verkoop

Klanten willen een verbinding met je voelen. Je een keer gesproken hebben, voordat ze zich zomaar bij jou aanmelden. Zorg daarom dat je ook veel interactie krijgt met je potentiële klanten. Praat lekker in de DM’s, reageer op hun stories en hun berichten. Wordt zichtbaar en waardevol.

2. Roeptoeteren is passief

Ik weet dat het geen woord is, maar ik vind dat onderneemsters die alleen maar “roeptoeteren” hun tijd verdoen met de verkeerde zaken. Als jij alleen maar zendt: Hoi dit is mijn aanbod, koop het! Dan voel ik mij niet aangesproken. Waarom moet IK het kopen?
Dit kun je oplossen door je potentiële klant een persoonlijk berichtje te sturen met daarin jouw aanbod en waarom jij denkt dat het juist voor deze klant zo leuk/bijzonder/goed is. Maak het persoonlijk! Dan is de kans veel groter dat je klant toehapt.

3. Je hebt jezelf nog niet bewezen

Heb je al laten zien wat jouw klant aan je heeft? Genoeg waarde gedeeld in je posts? Of af en toe een gratis tip gegeven als iemand een vraag stelt? Dat zijn de zaken die jou een expert maken en daardoor aantrekkelijk om mee te werken.

Of deel eens wat vaker een review van een tevreden klant. Social proof is enorm aantrekkelijk. Als zij jouw goed vindt, zal ik jouw vast ook goed vinden. Wij willen als mens graag bewijs dat het slim is om bij jou te kopen.

2. Lekker in de niet-actiemodus

Als ik jou zou vragen om mij vijf manieren te noemen om klanten te werven, dan is de kans groot dat jij ze zo voor mij opsomt. Je kan adverteren op social media, google advertenties instellen, werken aan je SEO door middel van waardevolle blogs, koude acquisitie plegen, adverteren in lokale pers en ga zo maar door.

Als ik jou vervolgens vraag, wat jij daarvan al dagelijks doet? Wat is dan jouw antwoord? Niets? Te weinig? Daar ligt jouw probleem. Je komt niet in de actiemodus.

Hoe kom je in de actiemodus?

Ga met jezelf de uitdaging aan en kies twee technieken waarop jij klanten wilt gaan werven. Committeer jezelf alleen aan deze twee technieken. En doe vervolgens IEDERE dag een actie die binnen jouw gekozen techniek valt.

Iedere dag opnieuw! Een maand lang. Houd voor jezelf bij wat jouw acties opleveren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een Excel-sheet of in een CRM systeem.

Aan het eind van de maand ga je evalueren. Hoe vond je de technieken die jij hebt ingezet? Wat leverde ze je op? Hoeveel tijd kostte je het? Kijk kritisch naar je resultaten. Vind jij het superleuk om blogs te schrijven, maar krijg je geen een bezoeker op je site? Dan is dat misschien een marketingtechniek die je voor nu beter kunt laten.

Merk je dat het reageren in Facebookgroepen goed werkt voor jou? Dat mensen graag bij jou komen voor advies? En dat deze mensen uiteindelijk in klanten converteren? Dan is dit een techniek die je mag doorzetten!

De volgende maand kun je een nieuwe techniek testen voor jezelf. Om te kijken of deze (ook) goed werkt. Natuurlijk, ga je nog steeds door met de techniek die wel goed werkt.

Blijf iedere dag in beweging

Bel je oud klanten op om te vragen hoe het met ze gaat en of je ze nog verder kan helpen. Maak een flyer en breng deze rond in de wijk waar jouw kapsalon staat. Start met een Facebookadvertentie of een Google ad.

Zorg er in ieder geval voor dat je iedere dag bezig bent met het werven van klanten. Een dag geen klantactie, is een dag niet gewerkt.

3. Tijdsvreters die niets opleveren

Heb jij als doel om iedere maand 10 nieuwe klanten te werven? Dan weet je wat jou die maand te doen staat. Zorgen dat die klanten er komen!

Hoe kom je aan 10 klanten per maand?

1. Maak voor jezelf iedere dag een to-do-lijst met taken die je die dag moet oppakken. Begin met alles op te schrijven wat in je hoofd zit. Een braindump zorgt voor meer rust en overzicht in je hoofd, waardoor je beter in de actiestand kunt blijven.

2. Kijk vervolgens naar je lijst en zet hem op basis van prioriteiten. De allerbelangrijkste taak bovenaan en zo werk je verder naar beneden.

3. Kijk daarna nog een keer naar je lijst. En verwijder ELKE taak die niet bijdraagt aan jouw doel.

Als starter zal er op jouw lijst taken staan als reageren op relevante Facebookberichten. Klanten spreken via social media of deelnemen aan een netwerkborrel. Zoals de netwerkborrel voor Startende Vrouwelijke Ondernemers op 19 januari. Aanmelden kan hier! Leuk als je erbij bent.

Durf kritisch te zijn

Ik wil je echt vragen om kritisch naar je lijst te kijken en al je tijdvreters te elimineren. Uren tweaken aan je huisstijl zorgt er niet voor dat je meer klanten krijgt. Werken aan een mooie Instagram Grid ook niet. Dat zijn excuus-acties. Acties die je uitvoert om maar niet bezig te zijn met dat wat je echt moet doen. Klanten werven!

Het zijn acties die ervoor zorgen dat jij je erg druk en productief voelt, maar ze leveren je uiteindelijk geen geld op. Als ondernemer moet er nou eenmaal brood op de plank komen. En daarom moet jij iedere dag weer in de actiestand. Je schouders eronder zetten en op zoek gaan naar klanten. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Ook als je even vol zit.

4. Gerichte actie laat jouw portemonnee groeien

Mijn take-home message voor deze eerste nieuwjaars-groei-challenge? Zorg ervoor dat je elke dag minimaal een actie uitvoert die erop gericht is om klanten te werven. Dit zijn dus echt acties waarbij je interactie hebt met je klant. Of waarbij jij gericht adverteert en optimaliseert. Zie jij deze acties nog niet op jouw to-do-lijst staan voor deze dag? Dan is er werk aan de winkel voor jou!

Zorg er daarnaast voor dat je jouw acties gaat meten. Wat zijn de resultaten van jouw acties? Wat werkt wel? En wat niet?

Ik voelde mij echt enorm nuttig

Ik schrijf deze blog ook vanuit persoonlijke ervaring. Zelf heb ik mogen ervaren hoe de werkelijkheid soms kan verschillen van jouw gevoel. Ik zal dat hieronder toelichten.

Ik heb een tijdlang geflyerd voor mijn oppasplatform. De wijken werden zorgvuldig uitgezocht op basis van het aantal kinderen/de grote herenhuizen. En ik maakte flyers met speciale kortingscodes, zodat ik precies kon herleiden dat ze van een flyer waren gekomen. Uren besteedde ik aan het rondlopen in deze wijken. Straat in, straat uit. Honderden flyers gingen er zo doorheen.

Resultaat? NIKS! Nou, dat lieg ik. Ik was geld en tijd kwijt aan het design van de flyer. Ik was heel veel tijd kwijt aan het flyeren. En ik voelde me heel nuttig. Want ik had letterlijk gelopen voor mijn centen. Dat die centen vervolgens niet kwamen, negeerde ik een tijdlang. Ik ging op mijn gevoel van “nuttig zijn” af en voelde me heel voldaan.
Totdat ik ging werken met een maandelijkse evaluatie. Daardoor kwam ik tot de conclusie dat ik geen klanten overhield aan het flyeren. Een pijnlijke realisatie. Want het voelde zo nuttig, maar ik kon er nu beter mee stoppen.

Hetzelfde gold bij ons voor Facebookadvertenties. Het geld liep eruit en de resultaten vielen extreem tegen. Dit geloofde ik alleen niet. Ik zag de advertentie zelf dagelijks voorbij komen en had het gevoel dat het goed was voor onze zichtbaarheid. Ook de Facebook advertentie ging mee in de evaluatieronde en ook hier kwam ik tot de conclusie dat de conversieratio belachelijk laag was.

Meten is echt weten. Neem dus je oogkleppen af en durf kritisch te zijn. Je bedrijf moet een geldmachine worden en geen hobbyproject. Jij bent de baas. Jij kiest de richting!

Laten we dus met onszelf afspreken om kritisch te kijken naar ons eigen handelen. Meer klantgerichte acties uit te voeren! En deze vervolgens te meten!!!

5. Maar waar zijn de concrete tips, Eline?

Herken jij je niet in dit verhaal? En ben jij al elke dag bezig met concrete klantenacties? Dan heb ik hier nog een paar goede blogs voor je om je verder te inspireren.

Heb jij bijvoorbeeld al eens nagedacht over een niche kiezen? Ik leg je precies uit waarom dit zo waardevol is voor jouw onderneming. Heb je je al verdiept in de SEO van je website? Of ben je op zoek naar meer verkooptips? Of hoe je aan meer klanten komt?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!