Ik testte een maand lang de standaard SEO tips uit die je gratis op het internet vindt en dit gebeurde er…
In deze blog neem ik jullie mee in de wondere wereld van SEO verbeteren, de standaard verbetertips en natuurlijk mijn resultaten. Ik liep al langer met het idee rond om mijn SEO te verbeteren en vandaag op 14 oktober gaan we dit toepassen om de resultaten over een maand te evalueren.
Liever eerst bij het begin beginnen? Lees dan de blog over het doen van zoekwoordenonderzoek. Of ga je meteen voor het verbeteren van je domein autoriteit? Lees dan deze gratis tips om je domein autoriteit te verbeteren.
Google was not my friend

Lange tijd liet ik Google helemaal links liggen en focuste ik mij volledig op social media. Totdat ik ergens las: Ben jij daar waar je klanten op zoek zijn naar jou? Helaas, moest ik voor mezelf tot de conclusie komen dat dat niet zo was. Ik zat namelijk op Facebook en was daar heel druk bezig om goed zichtbaar te zijn. Terwijl mensen op Facebook helemaal niet op zoek zijn naar een oppas, nee, ze kijken daar naar schattige katten filmpjes of ze lezen daar de update van tante Toos.
Een oppas zoek je op Google. En net daar…kun je ons nog bijna niet vinden. Werk aan de winkel dus! Ik ga aan de slag met de standaard SEO tips op internet om uiteindelijk de grote vraag te beantwoorden: Zorgen de standaard SEO tips voor een betere vindbaarheid op Google? Sta ik straks misschien wel op pagina een?
Wat is onze huidige situatie?
Om goed het resultaat te meten, moeten we natuurlijk eerst de huidige situatie weten. Daarvoor gebruik ik Google Search Console. Google Search Console is een service van Google waarmee je de zichtbaarheid van je website kunt bekijken én nog belangrijker, de zoekwoorden waarop je getoond bent. Hieronder zie je een overzicht van mijn console op 14 oktober. Zoals je ziet, zijn wij echt nog een startend bedrijf. Dus de zoek aantallen zijn nog niet fantastisch, maar dat biedt ruimte voor verbetering!

Ruimte voor verbetering
Als je naar dit overzicht kijkt, zie je dat mensen nog wat moeite hebben met de schrijfstijl van onze bedrijfsnaam, maar we worden ook al getoond op algemene, oppas gerelateerde zoekwoorden of zoektermen, zoals avond oppas en tarief oppas.
Voor dit experiment heb ik gekozen om onze vindbaarheid te vergroten bij de zoekwoordencombinatie “avond oppas”. Hier worden we redelijk goed op gevonden én ik heb er al een blog over geschreven. Ideaal testmateriaal dus. Het verbeteren van je huidige pagina’s is natuurlijk veel gemakkelijker dan nieuwe content bedenken.
We hebben volgens onze Search Console momenteel 37 weergaven, maar waar staan we dan op Google? Dat was een kleine teleurstelling, want pagina 1 was het al niet. Toen ik door pagina 2 heen scrolde was ik daar ook niet te vinden. Maar (bijna) bovenaan pagina 3 stond ik dan!

Grofweg op plek 25 in Google dus. Hier is genoeg ruimte voor verbetering! Maar hoe gaan we dat aanpakken?

De meest voorkomende SEO tips?
Als je op Google op zoek gaat naar tips om je SEO te verbeteren dan kom je verschillende standaard tips tegen die gelden als een soort basis. Deze tips gaan wij ook gebruiken bij het verbeteren van de vindbaarheid van deze blog. Deze tips vind je hierboven in de afbeelding.
Relevante titel tag
Een beetje een open deur, maar een relevante titel is dus heel belangrijk voor je SEO waarde. Het liefst een titel waarbij je zoekwoord dus vooraan in de zin staat, want Google geeft de meeste waarde aan woorden vooraan in de zin. Als dit heel gek staat kun je altijd werken met de volgende opbouw. Zoekwoord: rest van de zin.
Appels schillen: 3 handige tips voor het schillen
Relevante meta-descriptie
De betekenis van dit woord heb ik ook even moeten Googlen, maar de meta-descriptie is de samenvatting of omschrijving van de inhoud van je pagina. Het is dus een soort elevator pitch, waar je in een à twee zinnen vertelt wat er op je pagina te halen valt. Deze tekst wordt op Google in de zoekresultaten getoond onder de titel van je pagina.
In de meta-description verwerk je ook weer je zoekwoord en wederom het liefst zo vroeg mogelijk in de zin.
Zoekmachine vriendelijke URL
Een goede URL bevat ook het zoekwoord. Wordt het al saai? En ook hier geldt dat je het zoekwoord zoveel mogelijk aan het begin van je URL moet plaatsen. Verder moet de URL vooral duidelijk zijn over de inhoud van de pagina en wordt vaak de titel van je artikel gebruikt als URL. Als je titel heel lang is, zoals die van mij altijd zijn, kun je ook alleen je zoekwoord in de titel verwerken.
startendevrouwelijkeondernemers.nl/seo-verbeteren
Vergeet je afbeeldingen niet
Niet alleen de URL en de titel van je pagina of blog moeten het zoekwoord bevatten, maar het is ook handig om je afbeelding een relevante naam te geven waarin je zoekwoord verwerkt zit. Vergeet daarbij ook de alt-tekst niet!
Alt-tekst
De alt-tekst stamt nog uit de tijd dat we net pas internet hadden. Toen laadde soms de afbeeldingen niet dus zag je alleen de alt-tekst. De alt-tekst beschreef dan wat er op de foto stond.
Tegenwoordig is het nog steeds belangrijk voor je SEO, omdat Google zo begrijpt waar je foto over gaat. Extra voordeel: je pagina kan niet alleen gevonden worden in de zoekresultaten, maar ook in de afbeeldingen! Als mensen je afbeelding leuk vinden en je tekst herkenbaar, is de kans groot dat ze doorklikken naar je site.
Als je WordPress gebruikt kun je voor elke afbeelding de titel en de alt-tekst aanpassen. Vergeet dit dus niet te doen!
Extra tip: vergeet ook niet om je bestandsnaam aan te passen! ‘DSC19739.jpg’ is minder SEO vriendelijk dan ’10 SEO tips.jpg’. Kleine moeite, groot resultaat.
Kopteksten
We gaan eindelijk door naar de inhoud van je pagina. Toch beginnen we eerst weer bovenaan bij de kopteksten. Ieder artikel heeft een titel. Deze titel begin je met een zogenaamde H1 header of kop 1. Deze herken je, omdat deze header vaak groter is of als enige dik gedrukt is. De H1 header is voor Google de allerbelangrijkste header, daarom is het hier ook weer belangrijk om je zoekwoord te vermelden in je header. Het liefst vooraan in de zin om je zoekwoord de meeste waarde mee te geven.
Als je gebruik maakt van subkoppen (aanrader!) dan kun je H2 gebruiken of zelfs H3. Hoe hoger het getal, hoe minder waarde Google er aan geeft. Vergeet dan niet om ook een keer in je subheader je zoekwoord te vermelden.
Eerste alinea
Na de titel is de eerste alinea het allerbelangrijkste onderdeel van je pagina. Hier komt wederom je zoekwoord om de hoek kijken. Deze moet je minimaal één keer verwerken in je eerste alinea. En dan ook weer zo snel mogelijk voor de hoogste SEO waarde.
Ook kan het helpen om je zoekwoord één keer dik te drukken in je eerste alinea om hem extra belangrijk te maken.
Lees ook: Hoe stel je haalbare omzetdoelen?
Wat heb ik tot nu toe al SEO-proof gedaan?

Tijd om het blogartikel ‘De voordelen van een oppas in de avond’ eens kritisch te bekijken. Zoals bekend willen we dus gevonden worden op de woordencombinatie ‘avond oppas’. Deze moeten we dus de gehele tijd in ons achterhoofd houden.
Bij SEO werk je altijd van boven naar beneden dus laten we beginnen met de titel tag. Deze is op dit moment: De voordelen van een oppas in de avond – De Oppaslijn. Op dit moment lijkt mij deze goed. Als ik dit ga aanpassen is dat slecht voor de leesbaarheid van de titel en leesbaarheid gaat nog steeds voor SEO.
Door naar de meta-description. Tja, wat kunnen we daarover zeggen? Die is nogal…slecht.
Zoals je wellicht gezien hebt, heeft Google deze tekst letterlijk overgenomen van de eerste alinea van het blog. Ik heb deze meta-description dus nog niet zelf speciaal geschreven voor Google. Hier is werk aan de winkel, want bij een goede meta-description staat je zoekwoord dus vooraan in de zin.
Door naar de URL. Op dit moment heb ik de url afgeleid van de titel van het artikel.
De url ga ik aanpassen met daarbij de woorden avond en oppas vooraan in de zin.
De zoekwoorden staan nu vooraan in de zin. Tijd om de afbeelding beter te bekijken. Deze had ik al goed gezet, yes! De afbeelding heet Blog_de_voordelen_van_een_oppas_in_de_avond. Niet ideaal, maar ik laat het voor nu staan. Als iemand deze afbeelding vindt in Google is het wel meteen duidelijk dat het om een blogartikel gaat.
Door naar de tekst. Vooral hier was nog wel het een en ander te verbeteren. Om te beginnen de titel tekst of de H1. “Een avondje weg” bevat natuurlijk niet mijn zoekwoorden “avond” en “oppas”. Daarom heb ik de titel aangepast naar “Een oppas in de avond – alle voordelen op een rij”.
Daarna noemde ik pas in zin drie weer de zoekwoorden “oppas” en “avond”. Dat is een beetje laat, zo lijken ze geen urgentie te hebben. Daarom heb ik de eerste alinea voor een deel herschreven en mijn zoekwoorden één keer dikgedrukt. Zie hier het resultaat.
Meteen in de eerste alinea benoem ik de zoekwoorden en in zin vier druk ik ze nog een keer dik om de woorden extra te benadrukken. Naast deze tekstwijziging heb ik alle tussenkopjes een H2 header gegeven. Ik gebruikte op dit moment voor mijn tussenkopjes een H5. Oepsie. Terwijl ik ook in mijn tussenkopjes soms de zoekwoorden gebruikte. Deze kregen dus totaal geen urgentie van Google door de lage header waarde.
Ik denk dat ik nu alles verbeterd heb, wat ik kon verbeteren en nu is het tijd om af te wachten.
Laat SEO zijn werk doen
Ik heb de pagina geoptimaliseerd en zit nu iedere dag vol spanning mijn Google Search Console te refreshen. Zou er al iets gebeurt zijn? In het begin zie ik niks, maar op 28-10 is er eindelijk actie! We staan op pagina 2! (Hier zou ik op Instagram een confettikanon plaatsen, maar die heb ik hier helaas niet).
Als ik op Google Search Console kijk, je goede vriend om dingen te analyseren, zie ik dat wij na onze optimalisatie eerst enorm zakte in de resultaten. Zelfs naar plek 36. Daarna gingen we langzaam omhoog naar plek 20. We zijn maar liefst 5 plaatsen gestegen! En staan al op pagina 2.
Het leek zo goed te gaan
Het is vandaag 30-10 en er is iets afschuwelijks gebeurd. Twee dagen geleden zat ik nog vol trots op Instagram te verkondigen dat we zo gestegen waren, maar nu is onze blog helemaal van Google verdwenen. Hij is ONVINDBAAR in Google in de eerste 100 resultaten.
Google Search Console zegt ook dat de pagina onvindbaar is, maar geeft geen fouten aan. Dus ik kan niks ‘herstellen’ wat ik fout gedaan heb. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik stel mijn vraag binnen verschillende SEO hulpgroepen maar het is een raadsel. Hij is weg, foetsie.
We vonden de fout! Na twee weken…
Ik heb een grote beginnersfout begaan. Ik heb de URL aangepast van mijn blog en daardoor alle opgebouwde waarde voor dit artikel weggegooid. Google kreeg nu namelijk een pagina niet gevonden/404 als hij de pagina: deoppaslijn.nl/voordelen-van-avond-oppas bezocht. En de nieuwe pagina was nog niet zo snel geïndexeerd. Ik heb de pagina die bij Google bekend is gewoon verwijderd en er niet over nagedacht dat dit grote gevolgen heeft.
Als je blog eerst te vinden was onder www.blog.nl/linka en je maakt er vervolgens van www.blog.nl/linkb dan ziet Google dit als een hele nieuwe pagina. Dus alle SEO power die je al opgebouwd had, raak je kwijt en de pagina met /linka wordt dan een 404 (pagina niet gevonden). Daarom moet je altijd een 301 redirect toevoegen. Een 301 redirect is een permanente omleiding naar een nieuwe URL.
Hoe maak je een 301 redirect?
Heb je WordPress? Dan doe je dit gemakkelijk met de gratis plugin Redirection.
1. Installeer de app
2. Klik op gereedschap en daarna op redirection
3. Voer de oude URL in (die je niet meer wilt)
4. Vul de nieuwe URL in
5. Klik op Add Redirect en je omleiding is gemaakt!
Werk je met een ander systeem dan kun je het beste je websitebouwer lief aankijken, want dan moet er van alles in de code aangepast worden.
De fout is gevonden en nu?
Google Search Console op 14-11
Na twee weken onvindbaar zijn ontdekte we dus eindelijk de fout. Die hebben we razendsnel aangepast en toen was het afwachten. Een aantal dagen gebeurde er niks, maar op 12 november was Google ons goed gezind en waren we terug in Google! En niet zomaar terug, maar zelfs gestegen! We staan vandaag op plek 13 (!!!!). De eerste pagina en de top 10 zijn binnen bereik!
Hoe kijk ik terug op het SEO verbeter avontuur?
Starten met je SEO blijkt redelijk makkelijk te zijn. Het voelt als een groot blok aan je been, maar het is relatief makkelijk in te zetten. Helemaal als je al blogs geschreven hebt, dan kun je deze vooral optimaliseren.
Waar ik mij vergist in heb…dat het heel veel tijd kost! Je hoopt na al je wijzigingen meteen op dag 1 resultaat te zien, maar dat valt soms nog even tegen. SEO is echt een lange termijn strategie.
Werken de standaard SEO verbetertips?
Dat was de vraag waarmee ik dit artikel begon. En het antwoord is…ja! In een maand tijd ben ik van plaats 37 naar plaats 13 gestegen. Wat ik hiervoor gedaan heb, kun je hierboven lezen! Dit zijn de dingen die je standaard op het internet kunt vinden. En als je ze dus slim toepast, zie je inderdaad resultaat.
Werk jij al met SEO? En had je dit antwoord verwacht?
Heerlijk artikel, en wederom super nuttig! Leuk om zo ook de proef op de som te nemen.