Als je start met je onderneming komt er heel veel op je af. Je bent naast uitvoerder opeens ook ondernemer en als jij niets doet, komen er ook geen klanten. Dat zorgt voor een continue druk en onder druk gaan we soms rare dingen doen. Zoals ons focussen op allerlei zaken die niet relevant zijn voor onze omzet.

Geloof me, iedereen stapt in deze valkuil. Toen ik startte met ondernemen besteedde ik ook veel tijd aan niet relevante dingen, zoals mijn websitedesign of het perfect maken van mijn dienstverlening. Ik bleef maar verbeteren en dingen aanpassen, omdat dat veilig was. Zolang je blijft verbeteren, hoef je niet bezig te zijn met wat echt belangrijk is. Klanten!

In deze blog nemen we 5 tijdvreters onder de loep waar je als starter niet mee bezig hoeft te zijn, omdat ze gewoonweg nog niet relevant zijn in deze fase van je onderneming. En je je kostbare tijd veel nuttiger kunt besteden. Ben je er klaar voor?

Je website

Ja, hij staat er echt. Als jij je website wilt inzetten als klantmagneet/marketingmiddel dan kun je er nu mee stoppen. Een nieuwe website is namelijk totaal ongeschikt als marketingmiddel. Dagelijks worden er 252.000 nieuwe websites het internet opgeslingerd. Ruim 175 per minuut.

Je kunt je dus voorstellen hoeveel pagina’s er zijn rondom een zoekwoord. Als ik bijvoorbeeld zoek op ‘Fotograaf voor ondernemers’ dan vind ik 5,880,000 pagina’s. Jij met jouw nieuwe website wordt nooit op de eerste 3 pagina’s getoond. Maar eerder op pagina 53. Daardoor ben jij met je nieuwe website onzichtbaar op het internet.

Mensen kijken vaak niet verder dan pagina 1 en eigenlijk al helemaal niet verder dan de top 5. Voordat je deze positie bereikt hebt, heb je veel tijd moeten besteden aan SEO. De tijd die je in het begin beter kunt besteden aan andere dingen, zoals klanten.

Wil jij je website gebruiken als een soort overzichtelijk aanbod van je diensten? Waar je mensen naar kunt doorverwijzen? Dan is het zinvol om je website op te zetten. Ook dan geldt, less is more. Oftewel de KISS-methode. Keep. It. Simple. Stupid. Simpel, maar duidelijk zou de kern moeten zijn van je website. Dus besteed geen uren aan een design en allemaal flitsende knoppen die inspringen en wat je nog meer kunt verzinnen. Maar zorg gewoon dat je potentiële klant kan lezen wat jij te bieden hebt. In de praktijk betekent dit dus: Homepage, over mij page, aanbod en eventueel los je tarieven.

Hier hoef je ook nog geen duur design voor te kopen, omdat jij in het begin vaak nog niet weet wie je wilt zijn en wat je wilt uitstralen. Je eerste design is dus nooit blijvend. Jij ontwikkelt je en je bedrijf ontwikkelt zich met je mee.

Investeer daarom niet in dure designs die je maar een paar maanden gebruikt. En besteed ook niet je tijd aan uren finetunen van je website. Houd het echt simpel voor jezelf en vooral voor jouw klant.

Een brandingkit voor jouw onderneming

Je kent het wel. Die ondernemers die je herkent puur door het gebruik van kleur. Dat zou jij ook wel willen. Dus ga je aan de slag met een complete en dure branding kit voor je onderneming. En gebruik je overal braaf de kleuren en het lettertype wat uit je kit is gekomen.

Echt totaal zonde van je tijd! Je hebt als starter nog geen brandingkit nodig, omdat mensen jouw überhaupt moeten leren kennen. Maak daarom gebruik van Canva en kies daar 2 of 3 kleuren die je mooi vindt en hanteer die in je social media uitingen en je website.

Zoals ik eerder schreef, is je onderneming in ontwikkeling. Dus de kleuren die je eerst mooi vond, kun je later weer lelijk vinden of andersom. Het is dan heel zonde als je geïnvesteerd hebt in een duur pakket.

Er is nog nooit iemand geen klant geworden, omdat ze de kleuren van de website lelijk vonden. Dus die energie kun je beter besteden in het persoonlijke contact maken met je potentiële klanten. Want jouw persoonlijkheid en persoonlijke touch kan wel het verschil maken.

Visitekaartjes

Visitekaartjes zijn een van de meest nutteloze aankopen die je kunt doen, maar die iedere starter toch als eerste doet. Visitekaartjes zijn natuurlijk heel stoer om te hebben. Je hebt een onderneming en nu ook visitekaartjes die daarbij aansluiten.

Je besteed uren aan het opmaken van je visitekaartje in Vistaprint. En je bent heel blij met het resultaat. Om ze vervolgens altijd in de kast te laten liggen, omdat je ze nooit gebruikt.

Ook op netwerkborrels heb je geen visitekaartjes nodig. Ik ken een onderneemster die op Instagram vertelde dat zij BANANEN meegenomen had naar haar lokale netwerkevent. Daar had ze haar nummer opgeschreven en die had ze uitgedeeld. Nou, ik kan je vertellen dat zij veel beter onthouden is, dan de honderden andere deelnemers die hun visitekaartje uitdeelde.

Besteed daarom geen tijd en geld aan deze nutteloze aankoop. En koop bananen 😉 Grapje.

Een podcast

Een podcast is een populair marketingmiddel wat steeds meer ondernemers inzetten. Op social media zie je de een na de andere succesvolle podcast met duizenden luisteraars. Hmm, interessant, dat moet jij dan ook doen. Nee, als starter moet je dit niet doen.

Het verschil tussen jou en de succesvolle podcasts is namelijk dat zij al een enorme achterban hebben en jij niet. Zij hebben jarenlang gebouwd aan een grote fanbase en zetten nu hun podcast in als een laagdrempelig en gratis product om waarde te delen.

Als jij jouw podcast lanceert, heb je nog geen grote achterban. Dus de kans is groot dat er 3 luisteraars zijn. Jij, je moeder en je beste vriendin. Alle uren die jij dus steekt in het maken van je podcast. Het editen ervan en het creëren van een leuke intro en outro, zijn voor niks. Wederom energie die je zoveel nuttiger kunt besteden als starter.

Een online masterclass, mailfunnel, gratis weggever etc

Ik heb even alle veelvoorkomende marketingkanalen/technieken samengevoegd, omdat ik zie dat veel starters uren besteden aan deze technieken en dan vaak zonder resultaat.

Ook hier geldt weer dat je eerst een fanbase/achterban moet creëren voordat het pas zinvol is om deze kanalen in te zetten. Deze kanalen werken namelijk het beste bij massa. Het zijn allemaal trechters waar je bovenin veel mensen instopt en onderin houd je enkele over en dat zijn potentiële klanten. Als starter heb je echter die massa niet. Je hebt niet duizenden mensen op je e-maillijst of duizenden volgers.

Met als resultaat dat je uren besteed aan het schrijven en opmaken van je e-book om vervolgens te zien dat het nooit gedownload wordt. Of dat je uren besteed aan je Powerpoint om vervolgens 3 mensen in je masterclass te hebben.

Stop dus met het verspillen van je energie en ga voor zaken die echt werken.

Waar moet je je dan wel op focussen?

Bekendheid

Als eerste moet je je focussen op het bekend maken van jezelf als ondernemer. Dus vertel iedereen dat je aan het ondernemen bent en wat je doet. En dan niet een keer, maar tien keer, zodat iedereen er van doordrongen is dat jij als ondernemer beschikbaar bent voor fotografie of coaching.

Zorg daarnaast dat je vindbaar bent, waar je klant is. Dus als dat social media is, ben dan vindbaar op social media. Als dat de lokale netwerkborrel is, ga daar dan naartoe. Zo vergroot je je bekendheid.

Expertstatus claimen

Vervolgens moet je werken aan je expertstatus. Dit doe je door gericht waarde te delen. Kies hiervoor 1 of 2 platformen uit en geen 10 verschillende. Zoek de platformen waar jouw doelgroep zich bevindt en ga daar veel gratis waarde delen. Tips over jouw vakgebied. Voorbeelden van je werk en handige know-how’s. Maak heel duidelijk wat mensen bij jou kunnen halen door je te richten op een specifiek thema qua tips. Uiteindelijk zullen mensen een patroon gaan herkennen en als jij veel waarde deelt, wordt jij vanzelf gezien als expert.

Dus ga gericht posten over problemen van jouw ideale klant. Deel gerichte oplossingen voor deze problemen. En laat af en toe zien dat jij bezig bent met een klant. Dit draagt allemaal bij aan jouw expertstatus en zal er uiteindelijk voor zorgen dat mensen jou gaan boeken. We werken nu eenmaal graag met experts.

Voel jij je nog geen expert in je vakgebied? Fake it till you make it! Je bent ten opzichte van jouw idool misschien onder aan de ladder, maar ten opzichte van jouw ideale klant, sta je al halverwege de ladder. Het gaat allemaal om perspectief!

Als jij jezelf durft te profileren als expert zullen mensen dit vanzelf overnemen. Het is perspectief!

Ik ken genoeg voorbeelden van ondernemers die na wat aanklooien hun niche hebben gevonden. Zich vervolgens daarin vastgebeten hebben. Heel veel content zijn gaan delen over hun niche. Veel tips zijn gaan delen. En nu als expert gezien worden. Terwijl ze een half jaar geleden nog iets totaal anders deden. Je hoeft dus nog geen specialist te zijn om je als expert te profileren.

Verbinding

Je bent bekend en een expert, maar de klanten vallen nog niet met bosjes voor je voeten. Hoe kan dat toch? Nou, omdat ze geen verbinding/connectie met je hebben. Ze kennen je van een afstandje, maar ze hebben je bijvoorbeeld nog nooit persoonlijk gesproken.

Zonder die connectie/verbinding met jou, voelen ze zich niet geroepen om juist bij jou iets te kopen of een dienst af te nemen. Daar moet je een band voor hebben. Die band bouw je op door het gesprek aan te gaan met je potentiële klant. En dan juist op een laagdrempelige manier. Niet “Hoi ik ben Eline en hier is mijn aanbod.” Maar meer vanuit oprechte interesse naar de persoon.

Ga dus regelmatig het gesprek aan met je potentiële klanten. Praat over hun onderneming. Waar ze tegenaan lopen. Wat er goed gaat. Hoe jij het vindt. En doe dit regelmatig. Zo bouw je een band op en zullen klanten sneller in actie komen als jij een aanbod doet.

Zichtbaarheid + expertstatus + verbinding + aanbod = klant!

Als je deze rekensom goed beheerst, komt de omzet vanzelf. En als je dan uiteindelijk een mooie e-maillijst hebt gebouwd, kun je daarna eindelijk aan de slag met je e-mailfunnel. Maar nu nog even niet, oké?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Foto door Christoffer Engström op Unsplash