Ben je voornemens om een online cursus toe te voegen aan jouw aanbod? Het klinkt voor veel ondernemers misschien als een grote stap. Of misschien denk je zelfs dat het binnen jouw niche onmogelijk is. Niets is minder waar! Er valt binnen elke niche een online cursus te maken. En er zitten zoveel voordelen aan het toevoegen van een online cursus aan jouw aanbod. Maar daarover een andere keer meer.
Hoe bepaal je de inhoud van jouw online cursus?
Je hebt besloten om een online cursus te gaan maken. Maar hoe bepaal je nu precies de inhoud van jouw online cursus? Ik zal je exact de stappen delen om de inhoud voor jouw online cursus te bepalen op basis van mijn ervaring en kennis als ondernemerscoach.
De basis is simpel: start met het einddoel!
Je start bij het bedenken van de inhoud altijd met het resultaat in je achterhoofd. Waar staan jouw cursisten aan het einde van jouw cursus? Wat hebben ze bereikt? Ik noem dat ook wel de Hero status.
Denk dan bijvoorbeeld aan welke vaardigheden ze hebben opgedaan, wat ze daadwerkelijk kunnen uitvoeren aan het einde van jouw cursus.
Zo leer ik mijn cursisten in ‘the online business academy’ hoe ze een simpel maar krachtig online aanbod kunnen creëren.
Aan het einde van deze uitgebreide cursus weet de cursist precies hoe ze hun kennis en skills kunnen vertalen in een online cursus die past bij hun klanten.
En dit houdt onder andere in dat ze:
- weten hoe ze een onderwerp moeten kiezen
- weten hoe ze de juiste doelgroep kunnen aanspreken
- weten in welke vorm ze hun online cursus gaan maken
- video’s kunnen opnemen
- weten welke materialen ze daarvoor nodig hebben
- audio’s kunnen opnemen
- een lancering pagina kunnen maken die hun ideale klant aanspreekt
- weten welke sales technieken ze kunnen toepassen
- weten hoe je de juiste mindset creëert om de ideale klanten aan te trekken
Al deze informatie heb ik daarna in verschillende modules onderverdeeld. Vervolgens ga ik deze modules weer verder uitdenken. Wat heb je bijvoorbeeld écht aan kennis nodig om video’s te kunnen opnemen? En wat is nu iets waar bijna elke ondernemer tegenaan loopt tijdens het opnemen van deze video’s?
Zo is dat bijvoorbeeld de angst om jezelf op video te laten zien. En daarom zit er ook een opdracht bij waarbij we binnen een veilige omgeving deze video’s kunnen oefenen en door mij en de groepsleden kunnen laten beoordelen (op een positieve manier ;)). Want alleen door te doen wordt je beter en krijg je zelfvertrouwen!
Hoe kwam ik nu op al die ideeën?
Door te kijken waar mijn (ideale) klant tegenaan loopt. Wat zijn de vragen die ze continu stellen? Waar lopen ze telkens weer vast?
Mocht je nog geen klanten hebben, kun je ook naar je eigen proces gaan kijken. Want in mijn geval, heb ook ik ooit moeten leren online cursussen te maken.
Alles wat je te binnen schiet, schrijf je op een groot vel papier, op memovelletjes óf op een whiteboard. Later ga je dit rangschikken zodat er logica in komt.
Daar hoef je je dus eerst geen zorgen over te maken! Schrijf dus alle onderwerpen die in je opkomen en te maken hebben met jouw online cursus op. Later ga je die indelen binnen de modules.
Is video toevoegen aan mijn cursus noodzakelijk?
Een video bij jouw cursus biedt absoluut meerwaarde. Overigens is niet iedereen fan van video’s kijken. Maar het voordeel van video is dat je in één klap de mensen die graag met beeld leren aanspreekt, én de mensen die graag via audio leren ook.
Mocht je video zelf nu heel spannend vinden, ga het dan oefenen! Het ondernemerschap is één groot avontuur en de enige manier waarop je over jouw angsten heen komt, is door het te doen!
Dat is immers ook wat we van de klanten verwachten, toch? Dat ze zichzelf een nieuwe skill aanleren.
Een ander voordeel van video is dat jouw cursisten je zien, en dus beter leren kennen. Dit is goed voor de ‘bonding’ en hiermee vergroot je de kans op terugkerende klanten.
Overigens hoef jij echt niet in elke module video’s op te nemen. Je kunt kiezen voor een gemixte inhoud. Door gebruik te maken van verschillende vormen van informatie, help je de cursist de informatie beter te onthouden.
Moet ik een werkboek maken?
Het ligt dus een beetje aan de grootte van jouw cursus én wat je jouw cursisten wilt leren. Maar het toevoegen van opdrachten aan jouw cursus maakt het wel een echte cursus. Door de kennis die je cursist leert te laten toepassen middels opdrachten, maken ze de stof zichzelf echt eigen en is de kans op succes en resultaat groter aan het einde van de cursus.
Dus ja, ik raadt aan werkboeken te maken. Dit hoeft overigens niet moeilijk te zijn, een simpele pdf via Canva is zo gemaakt!
Samenvattend hoe je de inhoud voor jouw online cursus bepaald
Voor elke niche is een online cursus te bedenken! Begin de eerste keer met een kleine cursus. Zo kun je oefenen en kijken of jouw cursus aanslaat. Houdt onderstaand stappenplan aan om de inhoud voor jouw cursus te bepalen:
- Start bij het einde, weet wat het ‘hero’ resultaat is van jouw cursist.
- Bedenk wat er allemaal nodig is voor jouw cursist om deze ‘hero’ status te bereiken.
- Schrijf al deze ideeën en onderwerpen op, zonder na te denken over de volgorde
- Ga vervolgens al deze ideeën onderverdelen in verschillende modules
- Zorg voor diversiteit in jouw cursusaanbod: gebruik video’s, checklists, opdrachten en audio’s
Als laatste tip raad ik aan om niet in de valkuil van ‘information overload’ te stappen. Dat houdt in de jij veelste veel kennis in jouw cursus stopt dan eigenlijk nodig is, je ‘overlaad’ dus letterlijk jouw cursus. Houd in jouw achterhoofd dat jouw cursisten niet jouw kennis en skills hebben, zorg dus dat je de cursus niet vol stopt met informatie waardoor jouw cursisten halverwege stoppen en nooit de finish halen! Je wilt ze die hero status bezorgen!
Ben jij er klaar voor om jouw online cursus nu écht te gaan maken en verkopen? Plan dan een gratis inspiratiesessie in met Ashley Timmermans!
Foto door: Content Pixie op Unsplash
www.vrouwelijkeondernemersgala.nl
Toe aan een groter netwerk? Kom dan naar het Vrouwelijke Ondernemers Gala op 16 september. Het grootste netwerkevent voor vrouwelijke ondernemers