Veel ondernemers lopen onbewust klanten mis door missers op hun website. Super zonde! Benieuwd waar jij mee aan de slag kan om jouw website vandaag nog een upgrade te geven? Lees over de 12 meest gemaakte fouten op websites en ga vandaag nog aan de slag! 

12 meest gemaakte fouten op websites

1. Geen sterke binnenkomer 

Je website bezoeker neemt 3 seconden om te besluiten of hij of zij wilt blijven op je website. Pak die kans, en maak op je home pagina gelijk duidelijk wat je doet en voor wie. Knal deze boodschap in één zin bovenaan op je home pagina. 

Nog een aanvullende tip: je hoeft je website bezoeker geen welkom te heten in deze zin. Zij weten namelijk allang dat ze welkom zijn op je website. 😁

2. Onduidelijk menu 

Zet je menu items in een logische volgorde en gebruik geen onduidelijke termen in je menu. Contact blijft gewoon contact, enzovoorts.

3. Lange lappen tekst
Niemand, maar dan ook echt niemand, houdt van lange lappen tekst. 

Mocht jij de uitzondering op de regel zijn hoor ik het graag van je, dan mag je mijn Master scriptie voor de fun doorlezen, Gaat over eenden voeren, een good read. 😜

Zorg dat alle tekst op je website relevant kort, bondig, en pakkend is. Als je teksten zo lang zijn dat je zelf geen zin meer hebt om het te lezen is het serieus tijd om te gaan schrappen.

4. Teveel of te weinig call to actions
Kies voor elke pagina (op je home pagina na) 1 call to action en bouw je pagina hier omheen. Om dat nog makkelijker te maken: het zit er dik in dat je jouw website bezoeker op je sales pagina wilt hebben. Je sales pagina is de plek waar je alle relevante informatie deelt en wilt dat ze van je gaan kopen of contact opnemen. Stuur je website bezoeker zoveel mogelijk naar je sales pagina vanaf andere pagina’s op je website. 

5. Inconsistentie in branding
Een goede website is consistent. Voor consistentie is het onwijs belangrijk om alle elementen op jouw website gelijkwaardig in te zetten: overal gebruik je hetzelfde lettertype voor je brood- en koptekst, dezelfde knopjes en beeld dat bij elkaar aansluit. Als je dit niet doet, loop je het risico dat jouw website geen geheel wordt en je website bezoeker afhaakt. 

6. Geen footer 

Als jij geen of een onduidelijke footer op je website hebt, dan is het voor jouw website bezoeker niet duidelijk dat er een einde komt aan een pagina. Zorg ervoor dat je een footer hebt of je footer een opvallende kleur heeft, zodat jouw website bezoeker in een oogopslag kan zien wanneer de pagina is afgelopen. 

7. Niet responsive 

Ruim 50% van het websiteverkeer komt binnen via mobiel. Zorg er daarom voor dat jouw website responsive is en er ook goed uitziet op mobiel, anders loop je veel klanten mis. 

8. Trage website

Een website bezoeker geeft je 3 seconden om een goede indruk te maken. Als een website 2-3 seconden nodig heeft om te laden, ben je jouw bezoeker al kwijt voordat ze ook maar een pixel op je website hebben gezien. Zorg er daarom voor dat je website lekker snel laadt. 

9. Besparen op hosting

Hosting is het stukje internet dat je huurt om een website op te bouwen. Helaas zijn er veel slechte hosting partijen die hosting aanbieden voor een prikkie. Dat is fijn voor de portemonnee, maar hierdoor treden er wel vaak technische problemen op, wordt je website traag en is de kans op hacking aanzienlijk groter. Bespaar vooral niet op je hosting dus! 

10. Onpersoonlijke website
Mensen kopen van mensen. Met name als jij diensten verkoopt wilt jouw website bezoeker weten wie het gezicht is achter het verhaal. En nee, die ene foto op je over mij pagina waar je je verstopt achter je laptop telt niet. 😜  Laat jezelf zien op je website, en maak een connectie met je website bezoeker. 

11. Geen privacyverklaring 

Een privacyverklaring op je website is verplicht. Met een website verzamel je persoonsgegevens (bijvoorbeeld als je een mail ontvangt via je contactformulier), en als ondernemer heb je de plicht jouw website bezoeker te informeren hoe jij met deze persoonsgegevens omgaat. 

12. Vermijd vaktaal en jargon

Op jouw website laat je zien dat jij expert bent in je vak. Houd er wel rekening mee dat jouw doelgroep de vaktermen niet altijd kent. Schrijf voor je doelgroep en vermijd vaktaal en jargon. 

Voorkom deze 12 fouten op je website

Loop niet langer klanten mis, en pak deze 12 meest gemaakte fouten op je website aan. Jouw website is je marketing kanaal en visitekaartje, het is zonde om hier mooie samenwerkingen mis te lopen. 

Maar, wees niet te hard voor jezelf, want je website is eigenlijk nooit af. Een website groeit met jou en je onderneming mee, en er valt altijd iets te verbeteren.

Heb jij hulp nodig met het ontwerpen en bouwen van een super toffe website, volledig op maat, speciaal gemaakt voor jou? Surf langs op de website van Lies en neem contact op!  Of bekijk direct haar Portfolio voor inspiratie.