Ga jij aan de slag met het schrijven van je eigen teksten? Pas dan op voor de 5 meest gemaakte fouten. 

Iets waar veel ondernemers zich niet van bewust zijn: de tunnelvisie. Je bent enthousiast, wil zoveel mogelijk vertellen en komt daardoor niet tot de kern. Daarnaast is het ontzettend lastig om je gedachten op papier te zetten. Dus let op: deze blog gaat je inzichten geven en laten zien dat het heel normaal is om fouten te maken. Vooral als je teksten niet de focus krijgen en je hier geen energie uithaalt. 

1. Geen scanbare tekst

Het belangrijkste voor je lezer: koppen. Niemand leest je tekst als er geen koppen staan. Koppen geven duidelijkheid en maken nieuwsgierig om verder te lezen. Zodat de bezoeker van je website of de lezer van je artikel direct weet waar de informatie te vinden is. En zeg nou zelf: het is toch zonde als je een monster blog tikt en deze niet gelezen wordt. 

2. Lange zinnen

Een valkuil waar je makkelijk instapt. Je bent mega enthousiast en je wil vanalles vertellen over je kennis of het product dat je verkoopt. Dit wil je allemaal zo goed mogelijk delen met je potentiële klant. Lange zinnen maken het een hele uitdaging om je verhaal te begrijpen. Knip de zinnen in stukken door een punt te zetten. Dit vergroot de leesbaarheid. 

3. Verschillende aanspreekvormen

Hopelijk is dit niet nieuw voor je: consistentie is belangrijk in tekst. Ook in het aanspreken van je lezer. Uw lezer raakt in de war als je wisselende aanspreekvormen gebruikt. Het maakt niet uit welke vorm je kiest. Als deze maar bij jou, je doelgroep en je onderneming past. Blijf vooral dichtbij jezelf. Want als je gaat praten naar de wens van iemand anders, gaat dit opvallen. 

⁣4. Vakjargon

Benchmarken, Brand Awareness, C2C en Crossmediaal. Sorry, wat? Precies. Vakjargon. 99% kans dat jouw potentiële klant blanco is wat betreft termen in jouw branche. Gebruik je deze woorden zonder toelichting? Dan creëer je een grote afstand tussen jou en je klant. Praat en schrijf op een manier die je klant moeiteloos begrijpt. 

5. Twijfelwoorden⁣

Waarschijnlijk, misschien, mogelijk en eventueel. Dit is nog maar een klein aantal van alle twijfelwoorden. Wil je een krachtige boodschap overbrengen die jouw klant moet gaan verleiden tot aankoop? Schrap dan deze woorden. Ze sneeuwen je boodschap onder. Waarom gaat deze klant bij jou kopen als je zelf al niet zeker van je zaak lijkt? Die overtuiging begint bij jezelf en moet te voelen zijn in woorden. 

Maak het jezelf makkelijk en probeer het stap voor stap uit. Allemaal in één keer toepassen is moeilijk. Als je de focus houdt op een onderdeel per keer, ga je verschil merken en inzichten krijgen. 

Dit zijn de eerste stappen naar krachtige tekst. Gebruik dit als spiekbriefje en ga jouw klanten triggeren, verleiden tot aankoop en nieuwsgierig maken naar meer. 
Herken je jezelf in één van deze valkuilen en kom je er niet uit? Zoek je naar krachtige tekst zonder bullshit? Op mijn Instagram @eenbergletters deel ik meer tips, adviezen en inzichten over de kracht van taal. Of check mijn website: www.eenbergletters.nl en laat me weten waarbij ik je kan helpen. Wil je alleen gezellig kletsen? Stuur een DM via Instagram 😉

Foto door Art Lasovsky op Unsplash