“Soms zie je op Instagram dat andere ondernemers in het eerste half jaar al 10K omzet draaien. Ik ben van mening dat dit niet voor iedereen zo werkt. Het ondernemerschap bestaat uit veel facetten en misschien moet jij eerst nog wel een ontwikkeling door gaan. Hou vooral vast, zet door waar je het liefst op wil geven en schakel hulp in als je vast loopt. Doorzettingsvermogen en het verlangen om het echt te bereiken, geven jou de basis om je ondernemersdromen te realiseren.” – Maaike

Maaike de Vogel - hoe onderneemt zij
Jeanine Oost Fotografie

Wie is zij?

Maaike is 32 jaar, moeder en onderneemster, Maaike is een betrokken onderneemster die samen met jou gaat kijken waar jij in uitblinkt en wat jou zo uniek maakt. Wat jou onderscheid vermogen is en hoe jij kan opvallen in de markt en kan zorgen dat mensen aangaan van jouw boodschap. Maar dan helemaal afgestemd op jou en bekeken vanuit wie jij bent en waar jij voor staat. Om uiteindelijk te zorgen dat jij ook al die mensen kan gaan helpen die jouw hulp zo hard nodig hebben en zo goed kunnen gebruiken.

Meer weten? Bekijk vooral haar website Lenorasolutions

Het vinden van de juiste onderneming

Maaike had altijd al de wens om te gaan ondernemen. Maar ze dacht steevast erna dat dit niet voor haar was weggelegd. Het voelde als een ver-van-haar-bed-show. Iets wat ze ooit wilde gaan doen, maar waar ze nu nog niet aan toe was. Helaas, zorgde een verdrietige periode in haar leven ervoor dat alles in een ander perspectief is gekomen. In 2016 werd haar vader ernstig ziek en kwam uiteindelijk te overlijden. Dat bracht Maaike tot de vraag: Wat wil ik achterlaten als het mijn tijd is? Dat bleek niet haar baan in loondienst te zijn. De start van haar zoektocht naar haar ideale onderneming is begonnen.

Er ging tijd overheen, maar eind 2018 zorgde een Facebook advertentie ervoor dat Maaike echt de stap richting het ondernemen heeft gemaakt. In deze advertentie werd een opleiding tot VA aangeboden. Vol goede moed startte Maaike de training, maar ze kwam er al snel achter dat ze hier niet de voldoening uit zou halen die ze zocht. Ze wilde ondernemers niet alleen uitvoerend helpen, maar juist laten groeien en vooruit helpen in hun leven en onderneming.

Om toch van start te gaan bood Maaike communicatie en marketing diensten aan. Dit sloot absoluut niet aan, maar was heel breed en daardoor de ‘veilige’ basis die ze op dat moment nodig had. In januari 2019 komt ze opnieuw in aanraking met de Golden Circle van Simon Sinek en alle puzzelstukjes vallen op zijn plek.”Dit is het. Om jezelf in de markt goed te onderscheiden is je ‘waarom’ essentieel en hier kan ik mensen echt verder helpen. Hier komen mijn kennis, soft skills en de drive om anderen te helpen groeien echt samen.”

De klanten bleven weg

Hoewel Maaike haar passie gevonden had, ging haar bedrijf niet meteen als een raket. Net als veel andere ondernemers bouwde ze een website en startte ze een Instagramaccount. Maaike was klaar om klanten te laten weten dat ze er was en beschikbaar was om hen te helpen. Toch, bleek het moeilijker dan gedacht. De klanten bleven weg.

Lang probeerde ze zelf onder de aandacht te komen bij potentiële klanten. Totdat ze in maart 2020 besloot om aan de slag te gaan met een businesscoach. Deze coach leerde Maaike hoe ze van haar instagram een verkoopkanaal kon maken. “In het begin plaatste ik vooral inspirerende posts, maar waren er maar weinig mensen die vervolgens vroegen of ik ze kon helpen. Ik heb echt geleerd dat je mensen daar een trigger voor moet geven. Dus ging ik laten zien wat mijn aanbod was, wat je eruit kon halen en wat het je opleverde. Dat was een grote verandering, daarvoor deelde ik mijn aanbod nog niet.”

Langzaam begon ze groei te zien in haar onderneming. Toch was niet alleen het verkopen belangrijk, maar ook vooral het veranderen van haar mindset. “Ik was altijd van mening dat je moet strugglen om iets te bereiken. En juist door die mindset te shiften naar ‘ik mag plezier hebben in wat ik doe’, is het veel meer gaan stromen bij mij. En heb ik nu de eerste klanten geholpen en mijn eerste trajecten afgerond. Nu werk ik er naartoe om af te gaan bouwen en mijn loondienstbaan volgend jaar te gaan verlaten.”

Lees ook: Hoe pas je de golden circle en het vinden van je waarom toe voor jouw onderneming?

Hoe was 2020?

Maaike heeft een enorme groei doorgemaakt in 2020, maar toch was het niet altijd gemakkelijk voor haar. Vooral maart vond Maaike erg pittig. Ze had regelmatig het gevoel dat ze ermee wilde stoppen en het wilde opgeven. Alle ballen die ze hoog moest houden, werden haar even te veel. Werken in loondienst vanuit huis met je dochter continue om je heen was zwaar. Helemaal als je daarnaast ook nog een onderneming aan het opbouwen bent. “Ik had toen nog geen flauw benul van het ondernemerschap. Ik zag niet hoe ik mijn doelen moest behalen en wist niet waar ik naartoe kon werken. Dat zorgde voor een zwarte put.”

Ook de balans bewaren in haar leven vindt Maaike lastig. In het begin werkte ze continue. Overdag in loondienst, vervolgens ‘s avonds voor haar eigen onderneming en ook doorwerken in de weekenden was vaste prik. Hier werd ze niet gelukkig van dus ze heeft de knop omgedraaid. ‘s Avonds werkt ze niet meer de gehele avond en iedere ochtend start ze met een rondje hardlopen buiten. Dat is dan ook een tip die ze iedereen wil meegeven. Wat je ook wilt bereiken, zet zelfzorg op de eerste plaats.

Ideale ondernemerskwaliteiten

“Kansen zien en denken in mogelijkheden in plaats van in problemen is een hele belangrijke kwaliteit als ondernemer. Je ziet het aan de cijfers. Best wel veel mensen stoppen na het eerste jaar met ondernemen. Zij ervaren de problemen dan toch als te groot. Ik denk dat overal een oplossing voor te bedenken is, maar dat je dat vooral moet zien.”

Verder vindt Maaike dat wij als mensen onszelf snel onderschatten. We zien niet waar we zelf goed in zijn. Terwijl in jezelf geloven heel belangrijk is. “Het is niet zo vanzelfsprekend wat je allemaal doet. Dat is best uniek wat je doet. Mijn tip: geloof in jezelf en zie waar je waarde toevoegt.”

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!