Laten we het vandaag over een onderwerp hebben, waar je als starter echt niet aan wilt denken. Toch, wil ik je verleiden om dit wel te doen, zodat jij en je onderneming echt een enorme groei gaan doormaken! Waar ik het over heb? Je niche kiezen.

Waarom is het vinden van je niche en ideale klant zo belangrijk?

Iedereen zegt het: “Kies een niche”. Maar voor jou voelt het als een ver-van-je-bed-situatie. Jij bent net gestart en wilt iedereen helpen en vooral überhaupt klanten krijgen. Dan ga je toch niet kritisch kijken welke werkzaamheden je wel of niet gaat uitvoeren?

Het voelt inderdaad heel tegenstrijdig. Toch is het juist belangrijk om dit wel te doen. Laten we daar wat dieper induiken.

Hoe zoek jij?

Als jij online gaat shoppen, omdat je op zoek bent naar nieuwe schoenen voor jezelf. Type je dan bij Google of Zalando het zoekwoord “schoenen” in? Of gebruik je termen als “slippers” “pumps” “rode ballerina’s”? Of kijk je juist naar Nikes of Puma’s?

Ik denk dat laatste. Zo zoekt jouw klant dus ook. Jouw klant zoekt niet op: VA, boekhouder of coach, maar meer op “content marketeer voor Instagram” of “Accountant met ervaring in Profit first”.

Door jezelf breed te profileren, weet jouw klant jou niet te vinden. Want jij komt niet tevoorschijn als ze in Google op zoek zijn naar een accountant met ervaring in Profit first. Jij komt net als 30.000 andere vrouwelijke ondernemers naar voren als de zoekterm “boekhouder” ingetikt wordt. Probeer dan nog maar eens op te vallen. Als kleine, startende ondernemer is dat onmogelijk.

Expertstatus

Als klant wil je het gevoel hebben dat jij je werk uitbesteed aan een specialist. Iemand die het beter weet dan jij. Iemand die zich er zo goed in verdiept heeft, dat zij alle ins en outs kent. Dan kun je pas met een gerust hart het aan een ander overlaten. Anders doe je het toch liever zelf?

Daarom is het ook belangrijk om jouw niche te kiezen. Zodat jij die expertrol kan pakken. Want jij weet alles over het bouwen van e-mail funnels voor businesscoaches die zich richten op vrouwelijke ondernemers met een online bedrijf.

Zo dat was een hele zin, maar je snapt het punt. Als ik een businesscoach ben die zich richt op vrouwelijke ondernemers met een online bedrijf. Dan weet ik dat ik naar jou toe moet komen, omdat jij een “track record” hebt in mijn niche. Jij weet hoe ik mijn e-mailfunnel moet opbouwen en hoe deze het grootste effect heeft op mijn doelgroep. Want jij werkt alleen maar dag in dag uit met funnels voor mijn specifieke doelgroep. Dus aan jou kan ik het overlaten! Jij bent de expert.

Een doorverwijzing is goud waard

Nog een reden om een niche te kiezen. Mensen kunnen je beter doorverwijzen. Als ik op Facebook of LinkedIn vraag om een expert in e-mailfunnels voor businesscoaches met als doelgroep vrouwelijke ondernemers die een online bedrijf hebben. Dan komt jouw naam iedere keer naar voren!

En geloof me. Als potentiële klant triggert mij dat. Want waarom wordt deze vrouw zo vaak genoemd? Dan moet ze wel goed zijn. Laat ik haar ook maar inzetten!

Als jij echter alleen VA bent zonder specialisatie, dan weet ik niet precies wanneer ik je moet doorverwijzen. Want is dat bij social media uitbesteden? Of juist bij klantenservice? Het is mij onduidelijk, dus dan doe ik het maar niet.

Het bespaart je heel veel tijd

Ja echt! Het kiezen van een niche gaat jou zoveel tijd besparen! Je hoeft namelijk niet meer uren na te denken over wat je op social media gaat plaatsen. Ga je je dit keer richten op klantenservice? Of juist toch op social media beheer? Of moet je juist ook aanstippen dat je ook agendabeheer kunt doen? Als VA kun je natuurlijk veel.

Met een niche is dat verleden tijd. Jij weet dat jij expert bent in agendabeheer en kunt iedere post daaraan wijden. Lekker overzichtelijk. Je kan dan natuurlijk wel afwisselen tussen een tip of een inkijkje in je werkzaamheden of een review. Maar je weet altijd dat jouw overkoepelende paraplu agendabeheer is en dat geeft rust.

Minder concurrentie

Mochten bovenstaande redenen je nog niet overtuigd hebben om voor een niche te kiezen. Dan is dit toch wel de winnaar. Als jij in een niche opereert, heb je minder concurrenten! En dus is de vijver waarin je vist, helemaal van jou alleen!

Als er in een Facebookgroep om een boekhoudster gevraagd wordt, zie je soms 100 reacties. Als er gevraagd wordt om een boekhoudster die gespecialiseerd is in een specifiek boekhoudprogramma, dan zie je veel minder reacties. Waardoor de kans dus groter is dat jij er een nieuwe klant bij hebt.

Hoe vind ik mijn niche?

Heb ik je overtuigd om voor een niche te kiezen? Maar heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Geen probleem, we gaan samen de stappen doorlopen om tot jouw niche te komen.

Does it spark joy

Om in het voorbeeld van VA te blijven. Kijk eens kritisch naar de huidige werkzaamheden die jij uitvoert. Maak een lijst van al deze verschillende werkzaamheden en geef ze vervolgens een cijfer. 1 is echt een rotklusje en 10 vind je super leuk om te doen.

Heb je teveel tienen op je lijstje staan? Dan betekent dat in ieder geval dat je het juiste werk voor jezelf gecreëerd hebt. Vraag dan eens in je omgeving waar mensen jou om bewonderen. Vinden ze je punctueel? Of zijn ze zo blij met je creatieve geest. Geef de taken die aansluiten op jouw talenten een extra plus. Zo krijg je hopelijk een kortere lijst met mogelijke niches.

Is er een doelgroep voor je niche?

Je hebt een short-list gemaakt van diensten die jij graag wilt leveren. Dan is het nu de vraag of er ook echt vraag is naar jouw dienst. Hoe je dat doet? Door onderzoek te doen!

Kijk in Facebookgroepen hoe vaak er naar jouw specifieke dienst gevraagd wordt. Door jouw niche te typen in de zoekbalk van een Facebookgroep. Of doe onderzoek naar het zoekverkeer op Google. Dit kun je doen door jouw zoekterm in te vullen op sites als UberSuggest. De eerste 3 zoekwoorden zijn gratis en je kunt ook aangeven dat je alleen in Nederland wilt zoeken.

Als er blijkt dat niemand zoekt op Engelse Flapjacks in kerstkleuren. Dan weet je dat er weinig vraag is naar jouw fantastische product. Wel gek. Ik bedoel wie houdt er nou niet van flapjacks?

Bewijs dat dit geen product is waar je je op mag gaan richten 🙁

Als je zoekt op de term ‘social media content uitbesteden’ dan zie je dat er al een stuk vaker op gezocht wordt!

Het nadeel van deze site is dat deze beter werkt als je Engelse termen invoert/zoekt voor Engeland/Amerika. Maar het kan je in ieder geval een handje helpen!

Waar moet een goede niche aan voldoen?

Als je een niche gekozen hebt, is het belangrijk om nog even stil te staan bij de volgende punten. Want wat onderscheidt een succesvolle niche van een niet-succesvolle niche?

1. Een succesvolle niche lost een probleem op. Je helpt bijvoorbeeld vrouwelijke kennisondernemers met een online product met het succesvol lanceren van hun nieuwe dienst. Met als resultaat dat zij hun omzetdoel halen doordat ze via hun lancering voldoende klanten binnengehaald hebben.

2. Er is een kennislek. Jij hebt de oplossing voor het probleem van jouw klant en jij weet dat jouw klant die kennis niet heeft. Als ondernemer kun je je niet overal in specialiseren/verdiepen dus er zijn verschillende thema’s waarbij je hulp kunt gebruiken. Lanceren zou zoiets kunnen zijn. Een lancering is namelijk niet klakkeloos je aanbod droppen, maar ook rekening houden met de fase van de klant in het koopproces en daarop aansluiten. Jij kan dit kennislek dichten.

3. De klant is bereid ervoor te betalen, omdat er “pijn” is als het bovenstaande probleem niet is opgelost. Als de lancering flopt door een gebrek aan kennis over de know-like-trust-fase van potentiële klanten. Dan loopt jouw lead veel geld mis en kan ze haar vaste lasten niet betalen. Het is voor haar dus heel erg belangrijk om een succesvolle lancering te draaien.

Je niche in de praktijk

Als je je niche gevonden hebt en hij voldoet aan bovenstaande eisen, is het belangrijk om je niche ook te gaan uitdragen. Iedereen mag vanaf nu weten dat jij een niche hebt. Hoe je dat doet?

Maak een contentschema voor jouw social media

Als jij je niche gekozen hebt, snappen mensen niet meteen dat ze vanaf nu bij jou moeten zijn. Daar moet jij ze een handje bij helpen. Maak daarom een nieuw contentschema voor jezelf met themadagen waarop jij deelt over je niche. Dus op maandag deel jij een tip over een taak binnen jouw niche. Op dinsdag deel jij iets wat jij voor een klant gedaan hebt binnen je niche. En op donderdag deel je een review van iemand die jij geholpen hebt binnen je niche.

Daarnaast moet je natuurlijk je biografie aanpassen. Benoem het probleem wat jij oplost in je biografie en ben niet bang om jezelf “lanceer expert” te noemen. Je mag die positie claimen. En zoals ik eerder zei, mensen werken graag met experts, dan moeten ze wel weten dat jij dat bent!

Kortom, in een oogopslag wordt op social media duidelijk dat jij de expert bent binnen jouw niche.

Website make-over

Naast je social media is het ook belangrijk om je website aan te passen. Laat overal duidelijk zien dat jij een niche hebt en welk probleem jij oplost. Pas de teksten op je site aan naar je niche en het probleem dat jij oplost. Deel nieuwe voorbeelden van je werk waarin jouw niche naar vorken komt. Pas de reviews aan. En haal alles weg wat niet met je niche te maken heeft. Dit leidt alleen maar af en werkt verwarrend.

Je mag natuurlijk nog ander werk doen, dit hoef je alleen niet uitgebreid te delen op je website.

Ben jij klaar voor meer omzet in 2022? Kies dan voor jouw niche!

De concurrentie is moordend op dit moment. Dus claim jouw plekje door een duidelijke niche te kiezen!

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Foto door Jon Tyson op Unsplash