Heb jij soms het gevoel alsof de tijd stil staat? En je maar niet vooruit lijkt te komen? De hele wereld gaat door, behalve jij. Wat een frusterend gevoel is dat. Helemaal als je dan op social media kijkt en mensen het een na het andere succes ziet vieren. Of als je in gesprekken met mede-ondernemers hoort dat zij hun vibe te pakken hebben en als een raket gaan. Hoe kan dat?

ik ben waar ik ben en dat is precies waar ik nu moet zijn

Het ligt niet aan je inzet

Laten we een vooroordeel alvast uit de weg helpen. Het ligt totaal niet aan je inzet. Je doet het hartstikke goed! Je bent volop bezig met je ontwikkeling. Je durft nieuwe dingen uit en je bent vooral heel hard aan het leren.

Waarom kom je dan niet vooruit?

Omdat er soms letterlijk lessen zijn die je eerst moet leren voordat je verder kan. Zonder deze lessen of wijsheden ontbreekt er letterlijk kennis om de volgende stap helemaal te ownen.

Dat moet je ook niet willen, want dat zou heel stressvol zijn. Zonder de juiste kennis een probleem aanpakken is zwaar en onnodig ingewikkeld. Geniet daarom van je leerproces en heb geduld. Rome is ook niet in een dag gebouwd. En de succesvolle ondernemers waarmee je jezelf graag vergelijkt, zijn al veel langer bezig met ondernemen en hebben al veel meer stappen gezet en zijn ook al veel vaker keihard gevallen om erna weer op te staan.

Lees ook: Ik ben geen geboren ondernemer en waarom jij dat ook niet hoeft te zijn!

Kijk eens terug

Neem eens een momentje de tijd om terug te kijken. Waar stond je een maand geleden? Of als je dat nog weet, een jaar geleden? Waarschijnlijk kilometers verder terug. Misschien was je toen nog niet eens zichtbaar op social media en maak je nu elke dag stories. Of had je nog niet eens het idee voor je onderneming en ben je nu bijna klaar om te lanceren.

Kijk eens terug en ben trots op jezelf! Deze weg heb jij al afgelegd. Helemaal zelf. Het was niet gemakkelijk, maar je hebt het wel gedaan. Omarm daarom de persoon die je nu al bent, want dat is iemand waar je heel trots op mag zijn!

Tijd om jezelf een schouderklopje te geven. Ja, echt! Het helpt.

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!