Als startende ondernemer kun je er bijna niet omheen, de Kleine Ondernemers Regeling. In deze blog nemen we je mee in de KOR en gaan we uitzoeken of jij geschikt bent voor de KOR.

Wat is de KOR?

De KOR is in het kort een vrijstelling voor de btw. Jij hoeft dus als ondernemer geen btw te heffen en houdt in theorie meer omzet over. Voor de meeste ondernemers geldt het btw tarief van 21% dus het is een behoorlijk bedrag wat jij dan niet hoeft af te dragen.

Wanneer kan ik aanmerking komen voor de KOR?

Als jij als ondernemer in Nederland gevestigd bent, je hebt ingeschreven als ZZP’er of VOF. Daarnaast mag je in een kalenderjaar niet meer dan €20.000 omzetten. Jouw omzet moet dus onder de €1700 per maand zitten.

Wat zijn de nadelen?

Jij hoeft geen btw te heffen, maar dit betekent helaas ook dat jij geen btw mag terugvragen. Als jij kosten maakt zoals een nieuwe laptop of een dure camera, dan kun je daar normaal de btw over terugvragen en verrekenen met je inkomstenbelasting. Als jij binnen de KOR valt, kan dit helaas niet. Daarom is het belangrijk om af te wegen wat voor jou interessanter is. Maak jij veel kosten voor je onderneming, maar weinig omzet? Dan kan het dus interessanter zijn om geen gebruik te maken van de KOR.

Daarnaast zorgt het niet heffen van de btw voor iets minder geloofwaardigheid als ondernemer. Wij zijn nu eenmaal gewend dat ondernemers btw heffen, als dit opeens niet het geval is, kunnen mensen twijfelen over “hoe serieus jouw onderneming is”. Dit vind ik echter geen reden om geen gebruik te maken van de KOR. De eerste reden is veel belangrijker!

Aanmelden voor de KOR

Wil je je aanmelden voor de KOR? Dan kun je dat doen via dit formulier. Let er wel op dat de Belastingdienst minimaal 4 weken nodig heeft om jouw gegevens te verwerken. Je kunt daarom dus uiterlijk eind februari je aanmelden voor de KOR vanaf Q2. Als je je in maart aanmeldt, kun je pas meedoen met de KOR in Q3 (juni).

Een aanmelding bij de KOR geldt ook meteen voor 3 jaar of totdat je de €20.000 omzet in een kalenderjaar haalt. Als dit gebeurt, moet je je direct afmelden voor de KOR. De allereerste factuur die jouw boven de €20.000 omzet brengt, moet je ook direct wel btw heffen. Houd dus je omzet goed in de gaten als je in de KOR zit.

Een aanmelding bij de KOR is bindend. Dus als je er eenmaal inzit, kun je er binnen de 3 jaar niet zomaar uitstappen, omdat je opeens toch veel moet investeren. Je zit er aan vast, totdat de 3 jaar voorbij zijn of totdat je boven de €20.000 omzet zit. Het is dus iets waar je goed over na moet denken, voordat je erin stapt.

Als je eenmaal uit de KOR bent, moet je ook 3 jaar wachten voordat je weer aanspraak kunt doen op de KOR. Het juiste moment kiezen, is dus van groot belang!

De KOR in de praktijk

Wat je in de praktijk merkt van de KOR? Dat zijn de volgende dingen:

 • Je berekent geen btw aan je klanten. En je draagt ook geen btw af.
 • Je vermeldt de btw niet op je facturen. Eigenlijk hoef je niet eens een factuur te sturen, als je dat niet wilt.
 • Je doet geen btw-aangifte gedurende de tijd dat je in de KOR zit.
 • Btw kun je niet aftrekken over jouw zakelijke kosten en investeringen.
 • Je doet minimaal 3 jaar mee of totdat je omzet boven de €20.000 komt. Tussentijds uitstappen kan anders niet.
 • Als je eruit bent, mag je pas na 3 jaar weer er in.
 • Je moet ruim 4 weken voor het eind van het kwartaal jouw aanvraag indienen voor de kor
 • Als je je aanmeldt, moet je je omzet schatten. Houd hier dus alvast rekening mee!

Moet jij meedoen aan de KOR?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden voor mij, omdat ik jouw situatie natuurlijk niet ken. Daarom raad ik je ook aan om altijd contact te zoeken met een boekhouder of fiscaal specialist om helemaal op jouw situatie in te zoomen. Maar in het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden.

 1. Richt jij je op consumenten? Of op bedrijven?
  Consumenten kunnen de btw niet terugvragen die zij moeten betalen. Zij hebben er dus voordeel aan als jij de btw niet hoeft te heffen. Zij krijgen dan als het ware 21% korting op jouw prijs.

  Voor bedrijven is het juist wel interessant om btw te betalen, want dat kunnen zij terugvorderen. Als jij je dus vooral op bedrijven richt, zullen je klanten er dus meer last van ervaren.
 2. Heb je de afgelopen tijd veel kosten gemaakt of verwacht je in de komende 3 jaar veel kosten of investeringen te maken?

  In de toekomst kijken is voor iedereen lastig, maar probeer voor jezelf verschillende scenario’s uit te denken. Een scenario waarbij je extreem succesvol bent en een scenario waarbij het erg slecht gaat? Wat heb je in beide scenario’s nodig? Moet je veel kosten maken? Of kun je veel doen zonder kosten te maken? Maak vervolgens voor jezelf de afweging of de KOR wel of niet interessant is. Met in je achterhoofd natuurlijk dat je 3 jaar geen btw mag terugvorderen.

  Extra: als je al ondernemer bent en nu alsnog van de KOR gebruik wilt maken, dan wordt er eerst een herziening gedaan van de btw en heb je de kans dat je geld moet terugbetalen.
 3. Wat is je doel met je bedrijf? Hobbymatig of fulltime ondernemer?

  Wil jij je bedrijf erbij doen als hobby? Of begon je bedrijf als een hobby maar kreeg je zoveel aanvragen dat je je bent gaan inschrijven? Dan is de KOR wellicht interessant. Het zorgt voor iets minder administratieve rompslomp. Zo hoef je dus geen factuur aan te maken en geen btw aangifte te doen.

  Wil jij daarentegen juist fulltime gaan ondernemen, maar heb je een wat langzame start? Dan kun je jezelf afvragen of de KOR wel slim is. Je zit er 3 jaar aan vast en hebt dus beperkingen qua kosten terugvorderen.

Wat ik heb gedaan

Ik heb geen gebruik gemaakt van de KOR. Wij hebben namelijk veel kosten gemaakt voor ons bedrijf en vonden het fijn dat we die konden terugvorderen bij de btw-aangifte. Wij kregen zelfs vaak btw terug door de hoge kosten die wij maakte.

Om tot deze keuze te komen, hebben we onze situatie besproken met onze boekhouder en hij gaf uiteindelijk dit advies. Dit zou ik jou dus ook aanraden voordat je een keus maakt. Jouw boekhouder is er om jou te helpen!