Inschrijven bij de KVK

Voor iedere startende ondernemer is het inschrijven bij de KVK een mijlpaal. Het is officieel! Het project waar je al die maanden aan gewerkt hebt, is een echt bedrijf geworden.

Vaak hoor ik dat startende ondernemers deze stap uitstellen, omdat het officieel maken van je bedrijf ook zorgt voor een extra prestatiedruk. Daarom leg ik je in deze blog alles uit over de inschrijving bij de KVK. Wat je kunt verwachten, wat je moet regelen en wat het “juiste” moment is om je in te schrijven.

Je hoeft niet direct in te schrijven bij de KVK

Ben je net begonnen met je eigen bedrijf en wil je de tijd en rust om je bedrijf op te bouwen? Zonder alle verantwoordelijkheden van een ondernemer? Dan kun je je verdiepen in “inkomsten uit overige werkzaamheden”.

Onder dit kopje vallen alle inkomsten die je niet uit loondienst en/of je onderneming haalt. Deze geef je bij je inkomstenbelasting op onder het kopje “inkomsten uit overige werkzaamheden”. Als jij dus minder dan 8750 euro per jaar bijverdient met je onderneming en minder dan 1225 uur per jaar besteed aan je onderneming, hoef je je bedrijf niet officieel te registreren en kun je de inkomsten scharen onder inkomsten uit overige werkzaamheden.

Kosten aftrekken

Een belangrijk voordeel van inkomsten uit overige werkzaamheden, is dat je de kosten die jij maakt voor je onderneming ook van je inkomsten mag aftrekken. Deze kosten moeten wel een zakelijk karakter hebben en mogen alleen zakelijk gebruikt worden.

Aan welke kosten kun je denken?

  • adviezen over de levensvatbaarheid van de onderneming
  • inschrijving in het handelsregister
  • huur van bedrijfsruimte
  • briefpapier en ander correspondentiemateriaal
  • inrichting van een kantoor of werkplaats
  • onderhoudskosten
  • verzekeringen
  • reiskosten met het openbaar vervoer

    – Bron: De Belastingdienst

Kort samengevat. Als jij je eigen onderneming opgestart bent naast je loondienst. Of als jij klein start en de tijd neemt om te groeien, kan het interessant zijn om je niet direct in te schrijven bij de KVK en je inkomsten op te geven bij inkomsten uit overige werkzaamheden.

Zo kun je op je eigen tempo groeien en als je bedrijf boven de inkomstengrens dreigt uit te komen, kun je erna naar de KVK gaan.

Het grootste voordeel van niet-inschrijven bij de KVK

  • Je hoeft niet te voldoen aan een urencriterium
  • Je hoeft geen minimaal aantal klanten te hebben voor je onderneming
  • Als je bedrijf niet loopt of je wilt stoppen, hoef je je niet formeel uit te schrijven bij de KVK
  • Je hoeft geen BTW te heffen over je inkomsten – minder administratie

Inschrijven bij de KVK

Trots bij mijn KVK inschrijving

Ben jij er klaar voor om je in te schrijven bij de KVK? Ga je de stap wagen? Gaaf! Het is namelijk niet zo spannend als je denkt en helaas staat er ook geen fanfare bij de uitgang om je te feliciteren als je getekend hebt. Je zult echt je eigen feestje ervan moeten maken, maar dat mag natuurlijk de pret niet drukken.

Voordat we ingaan op het praktische aspect van een inschrijving bij de KVK, gaan we eerst even dieper in op de eisen en voordelen van een inschrijving.

Voordelen van inschrijven bij de KVK als onderneming

Als ondernemer en als zelfstandige heb je verschillende belastingvoordelen. En laten we eerlijk zijn, geld besparen bij de aangifte van je inkomstenbelasting is altijd fijn toch?!?!

Zelfstandigenaftrek

Allereerst is er het bekendste belastingvoordeel, de zelfstandigenaftrek. Dit is een vast bedrag dat jij mag aftrekken van de belasting die jij moet betalen bij de inkomstenbelasting.

Er zijn 3 eisen waar je aan moet voldoen, om in aanmerking te komen voor deze belasting:

  • Je bent officieel een ondernemer voor de Belastingdienst (inschrijving bij KVK)
  • Je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per jaar
  • Je hebt in het kalenderjaar van de inkomstenbelasting NIET de gerechtigde AOW leeftijd bereikt

Als je hieraan voldoet, heb je recht op dit belastingvoordeel. Helaas, voor ons wordt het sinds 2019 ieder jaar minder. In 2021 heb je recht op een korting van 6670 euro en in 2022 heb je recht op 6310 euro.

Startersaftrek

De startersaftrek is een extra hulpmiddel voor ondernemers die net gestart zijn om ze financieel tegemoet te komen. Eigenlijk kun je het zien als een aanvulling op de zelfstandigenaftrek. In 2021 en 2022 krijg je dus nog 2123 euro extra belastingvoordeel.

Helaas, is deze startersaftrek niet oneindig inzetbaar. Je mag deze gedurende de eerste 5 jaar maximaal 3 keer inzetten.

Kosten

En hier geldt natuurlijk ook dat je alle gemaakte kosten voor je onderneming mag aftrekken van je inkomsten. Helaas zijn niet alle kosten 100% aftrekbaar. Om je hier goed mee te helpen, kun je het beste met een accountant overleggen. Zij weten de mazen in de wet net wat beter dan ik.

Professionaliteit

Naast alle belastingvoordelen is ook de professionele uitstraling een belangrijk voordeel van een inschrijving bij de KVK. Je kunt het KVK nummer op je website en facturen plaatsen en je maakt facturen op met BTW. Dit is toch iets wat wij als ” normaal” ervaren voor een bedrijf. Je past dus beter binnen de kaders die wij stellen aan bedrijven.

Het kan je klant ook meer vertrouwen geven als jij een KVK nummer hebt. Omdat ze dan zeker weten dat ze met een legaal bedrijf zaken doen.

Hoe gaat de inschrijving bij de KVK in zijn werk?

De inschrijving bij de KVK stelt in principe niet heel veel voor, maar is toch een proces. Zo krijg je niet gegarandeerd je geliefde papiertje. De medewerkers bij de KVK stellen kritische vragen en hier moet je op voorbereid zijn.

Inschrijving online starten

Je inschrijving bij de KVK kun je online starten. Je gaat naar de inschrijfpagina van de KVK en kiest vervolgens wat voor jou van toepassing is. Je vult de eerste gegevens in en maakt vervolgens een afspraak bij de KVK om jouw inschrijving definitief te maken.

Er zitten verschillende KVK kantoren door het hele land en vaak kun je binnen een half uur van je woonplaats al een KVK kantoor vinden.

Afspraak op het KVK kantoor – waar moet je rekening mee houden?

Het is zover, je hebt de afspraak voor je inschrijving! Met een beetje klamme handjes en gezonde zenuwen kom je bij de afspraak aan.

Allereerst zie je overal “kantoortjes” waar KVK medewerkers zitten. Je krijgt een nummertje en als jouw nummer wordt omgeroepen ga je naar een van de medewerkers. Na wat korte chit-chat begint nu het echte werk.

  • Je identiteit vaststellen. Allereerst wordt er gevraagd naar je legitimatie. Neem dus altijd je paspoort mee of een ander geldig ID-bewijs.
  • De pitch. De medewerker van de KVK zal vragen wat je wilt gaan doen met je bedrijf en vraagt jou om dit toe te lichten. Zorg er daarom voor dat je thuis alvast geoefend hebt. Probeer in 5 tot 8 zinnen toe te lichten wie je bent, wat je onderneming biedt en wie je doelgroep is.

    Als je eerst start vanuit inkomsten uit overige werkzaamheden kun je ook in je pitch verwerken dat je al X klanten geholpen hebt en het nu graag formeel wilt aanpakken. Dit laat zien dat je bedrijf een grote kans van slagen heeft.
  • Je bedrijfsnaam. Na je pitch wil de KVK graag je bedrijfsnaam weten. Ze geven je ook een advies over deze naam. Als er bijvoorbeeld al een bedrijf in jouw directe omgeving is met een soortgelijke bedrijfsnaam en werkzaamheden, dan zullen ze je afraden om deze te kiezen.

    Dit ongemakkelijke moment kun je zelf voorkomen door je bedrijfsnaam te Googlen voordat je je inschrijft bij de KVK. Is de web-url nog beschikbaar? Als je Googlet op je bedrijfsnaam, zie je dan andere bedrijven? En waar zitten die? Allemaal onderzoek wat jij vooraf kunt doen, zodat je niet bij de KVK nog een nieuwe naam moet gaan verzinnen.
  • Je bedrijfsvorm. Als je je net inschrijft bij de KVK zal je bedrijfsvorm waarschijnlijk zelfstandige zijn of een VOF. Bedenk van te voren goed wat voor jou van toepassing is. Als je bijvoorbeeld een VOF start met een vriend/partner dan zullen ze je ook vragen of je al hebt nagedacht over een VOF-contract en of je deze wil deponeren bij de KVK. Zorg dus dat je het antwoord weet op dit soort vragen. Dan kom je zekerder over en beter voorbereid!
  • Betalen. De laatste stap van je inschrijving is de betaling! Je betaalt op dit moment 51,30 euro om je in te schrijven als ondernemer.

Daarna is het zover! Je bent officieel een ondernemer en gaat met een flink pak papierwerk van de KVK naar huis. Gefeliciteerd. You did it! Tijd voor taart en champagne.

Wat is het ideale moment om je in te schrijven bij de KVK?

Het ideale moment om je in te schrijven bij de KVK is er natuurlijk niet en is afhankelijk van verschillende factoren. Als jij als freelancer werkt, kun je de inschrijving bij de KVK langer uitstellen en kiezen voor de inkomsten uit overige werkzaamheden.

Als je echter een webshop hebt, ben je verplicht om je direct bij de KVK in te schrijven, omdat je bijvoorbeeld inkopen moet doen met je KVK-nummer.

Het ideale moment is dus lastig te bepalen. Het gaat er vooral om dat jij je goed voelt bij het moment. Ben jij er klaar voor? Durf je de extra administratieve rompslomp aan die komt kijken bij een KVK inschrijving? Kortom, ben jij er klaar voor om je bedrijf 100% serieus te nemen en ervoor te gaan? Dan is dat het juiste moment!

Extra dingen om rekening mee te houden.

Schrijf je niet in aan het eind van een kalenderjaar of kwartaal. Je moet dan namelijk belastingaangfite doen voor het hele kalenderjaar of het hele kwartaal.

Als je bijvoorbeeld in december 2021 je inschrijft bij de KVK, dan wordt heel 2021 gezien als jouw eerste ondernemersjaar. Ook al ben je maar 1 maand officieel ondernemer.

Hetzelfde geldt voor een kwartaal. Je doet per kwartaal BTW-aangifte. Als jij je dus inschrijft op 30 september. Dan ben je verplicht om voor heel Q3 BTW-aangifte te doen. Ook al heb je nog geen euro verdient.

Te laat inschrijven bij de KVK kan weer gevolgen hebben voor je urencriterium. Als jij in oktober je pas inschrijft, bestaat de kans dat je de uren niet meer kunt halen in alleen Q4. Dan heb je dus ook geen recht op alle belastingvoordelen.

Probeer daarom je in te schrijven als je merkt dat je bedrijf begint aan te trekken en je graag wilt doorpakken. Liever iets te vroeg, dan iets te laat dus!

Einde?

Je hebt het gehaald tot het einde van dit artikel. Gefeliciteerd! Het was een lange tekst. En nu ben ik natuurlijk benieuwd. Ben jij al ingeschreven bij de KVK? En zo ja, hoe vond jij het?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!