“Ik ben een geboren ondernemer. Op mijn zesde verkocht ik al kerstkoekjes in de buurt”. Je kent ze wel, de biografieën van succesvolle, vrouwelijke ondernemers die zichzelf een geboren ondernemer noemen. Vaak aangevuld met een anekdote over haar eerste bedrijfje op tienjarige leeftijd en het succes wat ze daarmee gehad heeft. Hoe dit eerste bedrijf naar meer smaakte en hoe ze uiteindelijk 20 jaar later een succesvol bedrijf heeft opgezet en in vrijheid het leven leeft wat ze altijd al voor ogen had.

Fantastisch natuurlijk als je al op zo een jonge leeftijd het ondernemerschap hebt omarmd. Maar dit is niet de standaard. En deze jonge ondernemersgeest heb jij niet nodig om een succesvol bedrijf op te starten. Wat je wel nodig hebt, lees je in dit artikel.

Ik ben geen geboren ondernemer

Ik heb nooit de ambitie gehad om op tienjarige leeftijd mijn eerste bedrijf te starten. Toen speelde ik nog met mijn Barbie’s. Ik heb nooit een kraampje op Koningsdag gehad met al mijn oude spullen en ik heb ook geen duidelijk uitgestippeld levensplan. Toch, is het mij ook gelukt om een eigen onderneming te starten en word ik er steeds beter in.

Wat is een geboren ondernemer?

Sommige mensen vinden dat een ondernemer letterlijk zo ‘geboren’ is en dat ondernemerschap niet aan te leren is. Het zit in je of het zit niet in je. Als het niet in je zit heb je gewoon pech.

Ze verwijzen dan vaak naar bepaalde karaktereigenschappen die alleen een geboren ondernemer bezit. Met stip op 1 staat creativiteit. Geboren ondernemers zien mogelijkheden waar anderen problemen zien. Ze bedenken nieuwe, out of the box, concepten. En vinden oplossingen voor problemen.

Daarna wordt vaak zelfdiscipline genoemd, omdat bedrijven niet direct tonnen verdienen en de weg naar succes lang kan zijn.

Netflix is bijvoorbeeld al in 1997 opgericht en wij zijn pas de laatste 5 jaar verslaafd geraakt aan Netflix. Dit bedrijf heeft dus ruim 15 jaar geknokt om uiteindelijk de grootste streamingsdienst van de wereld te worden. Zij beschikken dus over een lange adem en een grote portie zelfdiscipline. Ze moesten zichzelf iedere keer weer ertoe zetten om door te werken aan hun droom.

Een geboren ondernemer is ook eigenwijs en laat zich niet snel van zijn pad afpraten of afschrikken door concurrentie. Ze hebben een doel voor ogen en blijven dat doel nastreven wat er ook gebeurt.

Lees ook: Een goed idee voor je eigen bedrijf – hoe kom je eraan?

Ondernemen kun je leren

Denk jij nu: “Chips, die creativiteit is ver te zoeken en ik laat me ook snel afleiden door wat anderen zeggen”? Dan hoef je nu niet direct te denken dat het ondernemer er voor jou niet meer in zit. Want ook jij kunt ondernemen leren.

Ondernemen is vooral een aaneenschakeling van trial en error. Van vallen en weer opstaan totdat je een werkwijze of formule hebt gevonden die wél werkt.
Iedere grote ondernemer staat op het punt waar zij nu staat door heel vaak te vallen, maar vervolgens ook weer op te staan. Daar zit voor mij de kracht van een echte ondernemer, zij zet altijd door. Als deur A niet opent, probeert ze deur B of klimt ze door raam C. Er is altijd een oplossing of een mogelijkheid, zolang je maar nooit opgeeft.

Start voordat je er klaar voor bent

start before you are ready quote

Mijn favoriete quote is: “Start before you are ready”. Je kunt alleen maar leren en groeien als ondernemer als je start. Door te starten doe je ervaringen op waar je weer van kunt leren. En de leerschool van een ondernemer zit in de uitvoering. Zolang jij niet start met jouw idee kun je nooit leren, nooit verbeteren en dus nooit de volle potentie benutten die in je zit.

De ondernemer in je is er, jij hoeft haar alleen wakker te maken!

*Headerfoto gemaakt door Tessa de Vries.com