Toen ik startte was ik totaal geen zelfverzekerde ondernemer. Ik zag mezelf niet als ondernemer en ik kon er al helemaal niet trots op zijn. In plaats daarvan deed ik het ondernemen stiekem. Niemand mocht ervan weten en ik maakte een speciaal Instagramaccount aan voor mijn ondernemersavontuur. Op dit account kon je natuurlijk geen foto’s van mij vinden, want wat als bekende mij zouden herkennen? De hel!

Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en ben ik een onderneemster en daar ben ik trots op! Ik ben een zelfverzekerde ondernemer! Wil jij ook vol zelfvertrouwen zichtbaar zijn? Je titel dragen met trots? Dan ben je in deze blog aan het goede adres.

Groeien in je rol als ondernemer

Er zijn vrouwen die het ondernemen met de paplepel ingegoten krijgen. Zij komen uit een familie waarin succesvolle ondernemingen zijn opgezet. Of ze hebben een intrinsieke motivatie die zo groot is dat niets ze tegenhoudt. Onthoud deze, die komt later terug 😉 Zij stralen altijd uit dat ze een zelfverzekerde ondernemer zijn.

Daarnaast heb je vrouwen, zoals ik. Niemand in mijn familie was ondernemer. Ik had geen voorbeelden in mijn omgeving, maar wel de gekke drive om te gaan ondernemen. Ik heb hier in dit blog al meer over verteld. Ik was alles behalve een zelfverzekerde ondernemer.

Hoe bouw je aan een succesvolle onderneming als je jezelf niet serieus neemt als ondernemer?

Als jij jezelf niet serieus neemt, doet een ander dat ook niet

Wat een open deur, maar helaas zo waar. Onzekerheid verkoopt niet. Mensen blijven liever weg bij onzekerheid en worden aangetrokken door zelfvertrouwen. Mensen met zelfvertrouwen geven ons zekerheid, het gevoel dat we in goede handen zijn en geleid kunnen worden.

Het kan dus zomaar voorkomen dat jij beter gekwalificeerd bent dan je concullega, maar dat ze voor haar kiezen, omdat zij meer zelfvertrouwen heeft en zichzelf als onderneemster serieus neemt. Dat willen we toch niet? Daarom hier 5 tips om aan je zelfvertrouwen te werken.

1. Gewoon doen

Dit is de nummer 1 methode die mij door mijn onzekerheid heen heeft getrokken, letterlijk. Als je onzeker bent, heb je de neiging om jezelf terug te trekken en niets te doen. Je ziet honderden beren op de weg en je hoofd maakt overuren. “Wie zit er nou op mij te wachten?” “Wat heb ik te bieden wat andere niet kunnen?” “Niemand wil met mij werken” en ga zo nog even door. Die gedachten creëren stilstand. Want jouw huidige veilige omgeving is beter dan de buitenwereld waarin jouw gedachten mogelijk bevestigd worden.

FOUT! Het is juist belangrijk om het wel te gaan doen. Als je wacht totdat je zelfverzekerd genoeg bent, gaat dat verkoopgesprek nooit gevoerd worden. Het maakt niet uit of je zelfvertrouwen hebt of niet, het gaat om actie.

Actie creëert succeservaringen en succeservaringen zorgen voor zelfvertrouwen. “Zie je wel, ik kan dit.” “Oh de wereld vergaat niet als ik een story plaats met mijn hoofd erop, wat fijn.” Met elke succeservaring groeit jouw zelfvertrouwen een stukje.

Ik wil je daarom juist uitdagen om iedere week iets te doen wat je eng vindt. Juist om te zien dat het niet eng is. Zo wordt jouw succes-schatkist steeds groter en heeft je hoofd steeds minder om zich druk over te maken. Je hebt namelijk elke draak getemd die op jouw pad kwam en het bleek allemaal mee te vallen!

2. Ken je sterke punten en omarm ze

Het is als onderneemster gemakkelijk om te kijken wat je allemaal niet kan. “Ik snap niets van mijn boekhouding.” “Ik heb te weinig klanten, omdat ik niet kan verkopen” en ga zo maar door.

Wanneer heb jij voor het laatst echt nagedacht over waar je wel goed in bent? Dat je een lijst in je hoofd maakte waarbij je opsomde waar je allemaal goed in bent? Te lang geleden? Yep, herkenbaar. Je was te druk met jezelf afstraffen.

Daarom de tweede opdracht in deze blog: maak een lijst van 50 dingen waar jij goed in bent. Zet een kookwekker en denk er maximaal 30 minuten over na. Als ik mag kiezen, zou ik je ook willen vragen om deze lijst met de hand te schrijven. Dan blijft het beter hangen en is het een bewuster proces.

Ik blijf in mijn negatieve spiraal zitten

Loop je vast? Vraag dan je omgeving om jouw sterke punten te beschrijven. Vaak zien zij jou heel anders dan jij jezelf ziet. Dus komen er verrassende punten uit. Positieve eigenschappen die jij zelf normaal vindt, maar die voor hen extra bijzonder zijn. Als je er zelf echt niet uitkomt, mag je hun input toevoegen aan je lijstje.

3. Maak je doel groter dan jezelf

Jij bent je bedrijf gestart met een missie. Een doel. Een bijdrage die jij wilt leveren aan de wereld. Omarm deze missie en gebruik het als benzine om jou vooruit te duwen. Met startende vrouwelijke ondernemers is het mijn missie om vrouwen met een missie te ondersteunen in het opzetten van een succesvol, eigen bedrijf.

Hoe kan ik mezelf dan laten tegenhouden als al deze duizenden vrouwen afhankelijk zijn van de informatie die ik geef? Dit is natuurlijk overdreven, maar het helpt wel.

Jij bent maar een radartje in het grote geheel, dus waarom maak je jezelf en je negatieve gedachten dan zo belangrijk? Jouw missie, die zou belangrijk moeten zijn. De mensen die jij wilt helpen, die zijn belangrijk. Jij…jij bent slechts de uitvoerder.

4. Je hoeft niets te bewijzen

Als je eenmaal je diploma’s behaald hebt, is er nooit meer een proefwerk of toets waarop jij jezelf moet bewijzen. Waarom ben je dan toch continue in je hoofd bezig met die zoektocht naar bevestiging? Aan wie moet je je bewijzen? Aan jezelf? Aan je omgeving? Dat is nergens voor nodig. Jij bent al goed zoals je bent. Puur omdat jij, jij bent en niemand zo kan zijn als jij.
Met jouw unieke talenten en inzichten voeg jij iets toe aan deze wereld. En dat is genoeg.

Een zoektocht naar jouw bewijs zorgt er alleen maar voor dat je nooit tevreden bent. Er zal nooit een moment zijn waarop je denkt dat je jezelf bewezen hebt. Dus deze zoektocht kun je beter loslaten. Focus je je op je klanten en het helpen daarvan.

Een klant die echt geholpen is het grootste bewijs wat je jezelf kunt gunnen. Daar doe je het tenslotte voor. Dus stop met bewijzen verzamel en start met het helpen van klanten.

5. Sta vaker stil bij je successen

‘s Avonds in bed moeten mijn man en ik verplicht 3 dingen opnoemen waar we dankbaar voor zijn op die dag. Dit mag alles zijn en dwingt ons om iedere dag stil te staan bij de positieve dingen in ons leven.

We hebben als ondernemer de neiging om maar door te knallen. Leuk die nieuwe klant, op naar de volgende. Nee! Stop! Het is echt leuk die nieuwe klant. Nee, het is fantastisch dat je een nieuwe klant hebt! Sta er even bewust bij stil. Jij hebt een klant die voor jou gekozen heeft. Uit alle boekhouders in het land, ben jij gekozen, omdat ze fan is van jou. Hoe tof is dat.

Of heb jij eindelijk een post geplaatst met een foto van jezelf? Terwijl je daar al weken tegenaan hikte? Wat ontzettend goed van jou! Je hebt een enorme stap gezet voor jezelf. Geniet van het gevoel van euforie en ren niet door.

Door vaker, bewust stil te staan bij jouw successen, kom je erachter hoeveel er goed gaat in je leven. Sluit dus iedere dag af met 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf de naam van elke klant op, op een post-it en ben dankbaar. Of maak een to-do-lijst en streep elk punt af wat je behaald hebt. Iedere dag bereik je zoveel. Besef dat!

Zo word jij een zelfverzekerde ondernemer!

Ik gun jou, fantastisch mens, dat jij inziet hoeveel jij bij te dragen hebt aan deze wereld. Jij met jouw eigen missie. Nu is het alleen tijd om dit zelf ook in te zien.

Stap daarom iedere dag of week uit je comfort zone. Maak een lijst met jouw 50 unieke talenten. En sta vaker stil bij je successen. Zo zie jij zelf ook dat je veel te bieden hebt en al enorm veel bereikt hebt.

Alleen al het feit dat jij een eigen onderneming hebt, is al een presentatie op zich. Jij bent een van de dappere vrouwen die dit avontuur aandurfde. Jij durft iedere keer uit je comfort zone te stappen, omdat je weet dat buiten je comfort zone je groei ligt. Jouw missie is zo groot, dat jij het moeilijke pad kiest. En dat verdient alleen maar respect.

Nu ik dit schrijf, bedenk ik mij dat ik ook wel wat meer mag doen met mijn eigen tips. Dus als jij dit leest, ben ik druk bezig met een lijstje waarin ik 50 kwaliteiten van mijzelf beschrijf 🙂 Om nog meer te groeien in mijzelf zien als een zelfverzekerde ondernemer.

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Foto door Brett Jordan via Unsplash