De golden circle van Simon Sinek en je ‘waarom’. Termen die regelmatig voorbij komen in marketingland, maar voor mij vrij vaag zijn en multi-interpreteerbaar. Wat heb je hier als (startende) ondernemer aan? En hoe pas je dit toe in je bedrijf. Maaike van Lenorasolutions neemt ons mee in de ‘waarom’ en waarom het zo belangrijk is voor je onderneming.

Wat is je waarom?

Je waarom is de essentie van jou als persoon. Waarom jij doet wat je doet. Niet alleen in je bedrijf, maar ook in je privéleven. Het zegt iets over wie jij bent als persoon. Zo vindt Maaike het het bijvoorbeeld belangrijk dat je jezelf bent en dat wij als mensen groeien. Ondersteuning hierbij is niet alleen terug te vinden in haar onderneming, ook vrienden en familie zal ze hierin altijd helpen. “Ik ben er van overtuigd dat als we allemaal ECHT onszelf zijn, gaan staan voor onze eigen visie en dit ook uitdragen dat de wereld een stuk puurder en echter wordt.”

“Je waarom is je kern. Door middel van je waarom kun je connecties maken met andere mensen, omdat zij op dezelfde manier denken. Op dezelfde manier naar de wereld kijken. Je creëert door je waarom een band met mensen en je kunt ze ermee inspireren.”

Wat heb je als (startende) ondernemer aan je waarom?

Het belang van je waarom kennis klinkt logisch, maar wat heb je er als (startende) ondernemer aan? Je moet al zoveel op een dagelijkse basis. Content creëren, advertenties maken, funnels opzetten en ga zo maar door. Waarom moet je je dan ook nog druk maken over je eigen ‘waarom’? En wat kun je hier als ondernemer uithalen?

Daar is Maaike heel duidelijk over. “Je ‘waarom’ is een belangrijk onderdeel van je merkidentiteit. En sluit goed aan bij het know-like-trust principe. Ze moeten je kennen en weten dat je er bent, maar ze moeten je ook leuk vinden. Om je leuk te gaan vinden, moet je jezelf gaan laten zien. Laten zien wie je bent en waar je voor staat. “Je ‘waarom’ is HET onderdeel om te laten zien waar je voor staat en wat jouw visie is op de wereld. Daarnaast spreek je met jouw ‘waarom’tot het lymbische systeem in de hersenen en dit is de plaats waar de onbewuste keuzes gemaakt worden. Mensen voelen een klik met jouw visie. Of niet. En zo gaan ze jou leuk vinden of juist niet. Het is beide goed omdat de eerste groep jouw ideale klant is. De tweede groep is dat niet en dat is ook oké.”

Lees ook: Hoe onderneemt zij? | Maaike

In welke fase start je met de Golden Circle en je waarom?

Maaike is van mening dat je dat zo snel mogelijk moet doen, anders loop je later tegen problemen aan. Zo start je bijvoorbeeld vol goede moed een Instagramaccount en begin je met het delen van content. Maar als jij niet helemaal helder hebt wie je bent en waar je voor staat dan ben je eigenlijk losse flodders aan het schieten/schrijven. Je content is niet effectief.
En zo creëer je ook een bepaald beeld van je merk wat je helemaal niet wilt uitstralen. Als je vanaf het begin start met je ‘waarom’ duidelijk krijgen, dan start je gelijk goed met een boodschap die aansluit bij wie je echt bent.

Rode wijn

Instagram Maaike de Vogel en haar toepassing van de Golden Circle en haar 'waarom'

Mensen die Maaike op Instagram volgen weten dat rode wijn een belangrijk thema is in haar leven. Dit voelt als totale non-informatie, die niet relevant is voor haar bedrijf. Hoe kunnen dit soort persoonlijke weetjes dan toch bijdragen aan je merkidentiteit en het verkopen van je dienst of product?

Maaike heeft haar voorliefde voor rode wijn ooit toegevoegd aan haar Instagram bio als een grappig weetje en deze nooit meer verwijderd. Het weghalen hiervan is voor haar ook een not done, het hoort bij haar als persoon en nu ook bij haar merkidentiteit. Het is een soort inside joke in haar privéleven en welke ze nu ook heeft ingezet voor haar Instagram.

Hoe vind je de balans tussen rode wijn en de professionaliteit?

Instagram Maaike de Vogel en haar toepassing van de Golden Circle en waarom

Het is belangrijk om beide versies van jezelf te verwerken in je uitingen. Laat je expertstatus zien door tips te geven en inhoudelijke posts te delen, maar verwerk je humor en gekke weetjes ook in je teksten. Maaike gooit bijvoorbeeld graag wat sarcasme door haar teksten heen. Dit past bij haar persoonlijkheid en klanten herkennen zich hier in.

Het is juist heel belangrijk om je persoonlijkheid te verwerken in je uitingen. Er zijn zoveel mensen die hetzelfde aanbieden. Het enige wat jou onderscheidt van je concullega’s is jezelf zijn. Wie je bent, wat je denkt en hoe je dingen aanpakt.

Een onbewuste klik

Mensen ervaren rondom kleine dingen al een onbewuste klik met je. Bijvoorbeeld omdat jij ook van rode wijn houdt. Dan heb je al de gunfactor mee. Als je dan ook nog de juiste kennis laat zien en je expertstatus toont, geef je ze vertrouwen en is de koop al rond voordat je iemand gesproken hebt.

Hoe kun je beginnen met de Golden Circle en je ‘waarom’ herkennen?

Maaike geeft als tip om terug te kijken naar je verleden. De herinneringen die op jouw een impact gemaakt hebben. Dat kan positief zijn, iets waar je iemand bij geholpen hebt wat enorm goed voelde. Of iets negatiefs. Voor Maaike was het ziekbed van haar vader een trigger om na te gaan denken over haar ‘waarom’. Schrijf alle situaties op en ga op zoek naar de rode draad in deze situaties. Wat was de reden waarom het zo goed of fijn voelde. Of waarom deed deze situatie zoveel pijn. Maak een soort mindmap om het voor jezelf overzichtelijk te maken.

Heb je behoefte om met je ‘waarom’ en positionering aan de slag te gaan?

Maaike biedt hiervoor twee trajecten aan. Een kort traject en een lang traject. In het korte traject halen jullie samen jouw ‘waarom’ en jouw ‘hoe’ (tevens onderdeel van de Golden Circle) naar boven. En in het lange traject wordt je hele merkidentiteit in kaart gebracht. Krijg je inzicht in jezelf, waar je bedrijf voor staat, formuleer je een duidelijke belofte en boodschap vanuit jou naar je ideale klant en kun je vlammend van start met een contentplan voor een maand. Of volg Maaike op Instagram voor gratis tips en tricks over het vinden van jouw waarom!

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!