Je wilt heel graag gaan ondernemen, maar je hebt geen idee wat voor een bedrijf je kunt opzetten. Of wat het ideale bedrijfsidee is voor jou?

Herkenbaar! En daarom help ik je graag een handje op weg. Dus pak een groot vel papier, een pen en laat je creativiteit stromen. Wij gaan brainstormen voor een goed eigen bedrijfsidee.

Waar ben jij goed in?

Deze vraag lijkt wat voor de hand liggend, maar soms onderschatten we onszelf enorm. Iets waar jij heel goed in bent, kan voor een ander echt een valkuil zijn. Hoe mooi is het dan, dat jij de ander kunt helpen?

Ik had bijvoorbeeld nooit verwacht dat Marie Kondo een miljoenenbedrijf kon opzetten als opruimcoach. Iets wat zo praktisch en persoonlijk is, heeft zij weten om te bouwen tot een concept. Iedereen staat nu voor zijn kledingkast en houdt ieder item vast om te kijken of het “Joy sparkt”. Als Marie Kondo opruimen hip kan maken, kun jij van jouw sterke punt ook een bedrijfsconcept maken.

"Does it spark joy?" - quote Marie Kondo

Soms moet je alleen even weten waar je goed in bent. Daarom kan het helpen om je vrienden en familie te vragen wat zij zo bijzonder aan je vinden. Welke eigenschap zouden zij ook wel willen hebben? Of wat kun jij volgens hen heel goed?

Schrijf alle antwoorden op en kijk of je een groter, overkoepelend thema kunt vinden. Zou dit een mogelijk idee zijn voor een eigen bedrijf?

Wat mis je nog?

Zag je niet meteen voor je hoe je jou vaardigheden om kunt zetten in een bedrijf? Geen probleem! Dan zoeken we gewoon nog even verder. Deze tip kan alleen wel wat meer tijd in beslag nemen, omdat je je voelsprieten moet uitzetten. Vanaf nu ga je in je dagelijks leven heel goed opletten. Wat mis je nog? Waar heb je behoefte aan, maar is (hier) nog niet te krijgen? Schrijf alles op wat in je opkomt en blijf je lijstje aanvullen. Ook als je op een later moment nog iets invalt. Inspiratie kan op de meest gekke momenten komen.

Ik vind zelf het verhaal van Sara Blakely heel inspirerend. Zij is de oprichtster van Spanx, het merk voor corrigerend ondergoed. Zij maakte zich op een dag klaar voor een feestje en kwam erachter dat ze het juiste ondergoed miste voor onder haar strakke jurkje. Daarom knipte ze de voetjes van haar corrigerende panty en zo is haar bedrijfsidee geboren. Ze had een probleem en bedacht daar haar eigen creatieve oplossing voor. De oplossing kan dus letterlijk voor je neus liggen.

Ideeën uit het buitenland

Een andere succesformule voor het ideale bedrijfsidee is over de Nederlandse grens kijken. Wat doen ze in het buitenland, wat hier nog niet gebeurt? Vooral Amerika en Azië zijn koplopers en dus broedplaatsen voor nieuwe ideeën.

Een bekend voorbeeld hiervan is Charlotte van het Woud. Zij heeft SPOT opgericht, een vergaderlocatie bij haar thuis. Nadat ze dit in Amerika gezien had. In Nederland was dit concept uniek en out of the box en werd ze al snel een zeer bekende vergaderlocatie voor hippe start-ups die vergaderen een nieuwe dimensie wilden geven.

Beter dan de concurrent

Niet de meest charmante optie van dit rijtje, maar wel eentje die ik zelf regelmatig toegepast heb. Het product of dienst van je concurrent verbeterd aanbieden.

Misschien herken je dit wel. Je gebruikt een product of je maakt gebruik van een dienst en je denkt bij jezelf, ik zou dit zo anders aanpakken. Ik zou juist focussen op dit stukje of ik zou hier iets automatiseren om het klantvriendelijker te maken.

Wat let je om dat echt te doen?

Je moet natuurlijk geen 1 op 1 kopie maken van wat je concurrent aanbiedt, maar als het concept je aanspreekt, ben je natuurlijk vrij om dit ook op de markt te brengen in jouw verbeterde versie.

Wij hebben dit ook gedaan met een citygame. Wij speelden voor de verjaardag van een vriendin een citygame en je had hierbij twee rollen, politieagent of boef. Tijdens het spelen bleek dat het spel vooral gericht was op boeven en dat de politieagenten weinig te doen hadden. Voor hen was het niet uitdagend genoeg. Wij dachten dat we dat beter konden en probeerde onze eigen citygame te maken.

Uiteindelijk is het blijven steken op de vormgeving. Heel erg jammer, omdat ik ons eigen spel graag een keer gespeeld had natuurlijk.

Heb jij nu ook inspiratie voor producten of diensten die beter kunnen? Schrijf deze dan ook op, op je brainstorm vel. En voel je vooral niet schuldig. Bedenk maar hoe vaak Netflix inmiddels nagedaan is. Toch heeft ieder videoplatform weer zijn eigen doelgroep en invalshoek. Kopiëren is slecht, maar inspireren is goed! En wie weet kom je zo op een fantastisch nieuw idee voor je eigen bedrijf.

Lees ook: Mijn mislukte bedrijfsideeën

En nu?

Als het goed is, heb je nu een vol vel papier. Nu is het tijd om deze even weg te leggen en om er over een tijdje weer eens naar te kijken. Wie weet springt er dan een idee uit waarvan je denkt, dat is hem!

Heel veel succes en plezier met kiezen. Laat je hieronder weten wat jouw nieuwe idee is voor je eigen bedrijf?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!