Laat ik voorop stellen dat tegenslagen NOOIT leuk zijn. Ik ken niemand die zegt, goh wat geniet ik van de pijn of de stress die dit probleem mij oplevert. Toch, is er een groot onderscheid tussen ondernemers en hoe zij omgaan met tegenslag. In deze blog gaan we toewerken naar een succes mindset waarbij jij je tegenslagen ziet als kansen en mogelijkheden tot groei.

Ben jij het slachtoffer of de eigenaar van je leven?

Laten we beginnen met een lekkere pittige vraag. Tijd voor wat zelfreflectie. Als jij naar jezelf kijkt als persoon en (startende) ondernemer. Wat hoor je jezelf dan vaak zeggen? Overkomen dingen je zonder dat je daar invloed op hebt gehad? Is een tegenslag de schuld van je klant, je systeem of corona?

Maakt het je eigenlijk toch niet zoveel uit dat je die grote order niet gekregen hebt, omdat het bijna vakantie is en dat niet handig uitkwam? Of krijg je wel eens van anderen te horen dat je veel klaagt over je situatie?

Kun je op een of meerdere van deze vragen ja beantwoorden? Dan heb jij jezelf behoorlijk in de slachtofferrol gezet. Hier wil ik je bewust maken van het woord “rol”. Je bent namelijk geen slachtoffer, maar je hebt gekozen om deze rol aan te nemen.

Heerlijk die slachtofferrol

De slachtofferrol is fijn. Je kunt ongegeneerd klagen, spuwen en razen. Het is nou eenmaal behoorlijk klote allemaal en dat mag je best zeggen.
De slachtofferrol maakt je ook blind voor je ware verlangen. Want als die grote order wél doorgegaan was, had het je niets uitgemaakt dat je in je vakantie wat meer moest werken. Want dat was je grote kans. En daar zou je vol voor gaan.
Het ergste aan de slachtofferrol? Je ontneemt jezelf een gevoel van eigenaarschap. Als alle problemen in je leven buiten jezelf liggen, kun je er dus NOOIT zelf iets aan veranderen.

Oké, en nu?

Als je nu denkt, jeetje dit is wel heel heftig, dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt vandaag nog beginnen met je mindset aan te passen en te veranderen.

Ik ben hier zelf het voorbeeld van. Ik was echt een slachtoffer. Vooral het klagen kon ik heel goed. Klagen over de situatie, over mensen en over hoe het niet ging zoals ik wilde. Ik was super gefrustreerd en boos en de emoties liepen regelmatig hoog op. Zo hoog dat ik niet meer helder na kon denken. Totdat ik op een dag mezelf zat was en besloot om in actie te komen.

Het was tijd om mijn slachtofferrol achter mij te laten en te gaan voor de succes mindset!

Het resultaat

Een rustig hoofd die op zoek kan gaan mogelijkheden en lessen kan halen uit de tegenslagen. Hoe je dat doet? Dat leet je hieronder in het stappenplan.

Emotie uit

Je kunt tegenslagen pas écht goed aan, als het je lukt om neutraal naar de tegenslag of je probleem te kijken. Alsof je als een buitenstaander naar het probleem van een ander kijkt. Je kunt een ander vaak veel beter advies geven, omdat jij de belemmerende gedachten en emoties niet hebt, die zij wel ervaren.

Noem je tegenslag of probleem een obstakel. Obstakels zijn er om te overwinnen. Tegenslagen zetten je letterlijk een stap terug.

Als jij zonder waardeoordeel en emotie naar je eigen obstakel kan kijken, krijgt je hoofd de mogelijkheid om de situatie te observeren. En een plan te maken.

Obstakels zijn leermomenten

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt. Ga tegenslagen zien als leermomenten. Er is op dit moment duidelijk iets gebeurt of gedaan waardoor er een obstakel op je pad is gekomen. Wat is jouw aandeel in deze situatie? Wat kun je de volgende keer anders doen om niet weer ditzelfde obstakel te ervaren? Kortom, waar kun jij eigenaarschap pakken over je leven en ervoor zorgen dat het je niet weer “overkomt”?

Obstakels zijn kansen

Zie obstakels en tegenslagen als mogelijkheden! Op dit moment voldoet je product of dienst nog niet aan de wensen van je klant en daarom wijzen ze je af. Kijk dan waar je nog dingen kan verbeteren om de volgende keer wél een ja te krijgen. Het is een kans om jezelf en je bedrijf te verbeteren om zo nog meer klanten aan te trekken.

Een obstakel of tegenslag heeft niet als intentie om jou je leven zuur te maken. Een obstakel heeft als intentie om jou te attenderen op jouw blinde vlek. Dat wat nog niet goed is, maar wat jij niet ziet, omdat je te druk bent met andere onderdelen van je bedrijf.

Probeer daarom om elk obstakel te omarmen en te bedanken voor de kans die het je geeft om te veranderen. Waarom zou je je eigen groei blokkeren en stil blijven staan als je ook de mogelijkheid hebt om te verbeteren en vooruit te komen?

Grijp deze kans en laat je emoties en belemmerende gedachten links liggen. Je bent geen zwakkeling als je tegen een obstakel aanloopt. Je bent juist een winnaar als je het obstakel weet te overwinnen.

Lees ook: Je bent precies waar je nu moet zijn als ondernemer

Het hoort erbij

Maak een obstakel niet groter dan dat het is. In je leven als ondernemer zul je vele obstakels tegenkomen. Zie ze als kleine wegversperringen die wat tijd, aandacht en concentratie vragen, maar waar je vervolgens moeiteloos omheen kan.

Als je niet tegen obstakels kan, moet je niet gaan ondernemen. Dan is het wellicht fijner voor je om in loondienst te blijven en de obstakels over te laten aan je leidinggevende. Ben je echter bereid om je lessen eruit te halen en af en toe aan zelfreflectie te doen? Dan zorgen de obstakels ervoor dat jij binnen een jaar een extreme groei doormaakt. Op persoonlijk vlak en in je bedrijf. Grijp je kans om te groeien en uiteindelijk te bloeien!

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

*Headerfoto door Raimond Klavins via Unsplash