Je hebt besloten dat je beter gevonden wilt worden op Google. Heel goed! Maar dan begint het werk eigenlijk pas, want hoe zoek je uit wat de beste zoekwoorden zijn voor jouw site? In deze blog staat een handig stappenplan waardoor jij de allerbeste zoekwoorden vindt om jou naar de top van Google te brengen.

Dit is deel 1 in een reeks over SEO optimalisatie voor je website. Lees hier deel 2 SEO verbeteren – werken de standaard tips?

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn woorden of woordencombinaties die mensen in Google intypen als ze op zoek zijn naar informatie. Daarnaast gebruikt Google zoekwoorden om een lijst op te stellen van mogelijke resultaten. Google scant dus letterlijk pagina’s en zoekt overeenkomsten tussen de ingetypte vraag in Google en de tekst op jouw pagina. Zoekwoorden zijn dus best belangrijk.

Shorttail vs longtail zoekwoorden

Als je denkt aan zoekwoorden denk je al snel aan losse woorden. Oftewel short tail zoekwoorden. In mijn geval bijvoorbeeld het woord ‘oppas’. Het zoekvolume op oppas is erg hoog, maar de concurrentie is misschien nog wel veel hoger. De kans dat ik met dit zoekwoord op pagina 1 kom, is vrij klein. Daarbij moet ik mij ook afvragen hoe vaak mensen alleen maar het woord ‘oppas’ intypen op Google om op zoek te gaan naar een oppas? Die kans is ook vrij nihil.

Mensen zijn namelijk geneigd om letterlijke vragen in te typen in Google. Bijvoorbeeld: Oppas gezocht in Utrecht. Of hoe vind ik een oppas in Utrecht? Hier zoeken misschien minder mensen naar, maar deze zoekterm is veel interessanter voor mij om op gevonden te worden.

  1. Dit is precies wat ik aanbied, een oppas in Utrecht. Dus de vraag van de klant en het resultaat in Google is een 1 op 1 match.
  2. Er zijn minder concurrenten op dit soort zoektermen. De kans dat ik op pagina 1 kom is dus groter!

Deze langere zoektermen noem je dus long tail zoekwoorden. Een long tail zoekwoord bevat meerdere woorden. Long tail zoekwoorden zijn je beste vriend! Ga het maar voor jezelf na. Hoe zoek jij in Google? Schrijf je alleen hond kopen als je een puppy wilt? Of type je eerder iets in als nieuw nestje golden retrievers puppies gezocht met stamboom? Waarschijnlijk dat laatste, omdat je meteen het juiste resultaat wilt zien en niet eerst 100 pagina’s af moet voordat je gevonden hebt wat je zoekt.

Jij houdt ervan, Google houdt ervan en je lezer houdt er ook van.

Wat is zoekwoorden onderzoek?

Nu we duidelijk hebben wat zoekwoorden zijn is het ook wel handig om te weten wat zoekwoorden onderzoek is en wat je eraan hebt.

Een zoekwoorden onderzoek gebruik je om te achterhalen op welke termen jouw potentiële klanten zoeken om jouw product of dienst te vinden. Het is heel belangrijk om zoekwoorden onderzoek te doen, omdat je soms in je eigen bubbel zit en een heel andere taal spreekt dan je klant. Door eerst onderzoek te doen naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume sluit je beter aan bij de taal van je klant.

Ik dacht altijd dat mensen zochten op ‘ik zoek een oppas (in plaats). Dus ik had mijn pagina voor klanten ‘ik zoek een oppas’ genoemd. Toen ik zoekwoorden onderzoek ging doen, kwam ik erachter dat er een veel hoger zoekvolume zit op ‘Oppas gezocht’

Je wilt zo relevant mogelijke teksten schrijven voor je klanten. Ze moeten zich erin herkennen en erdoor in actie gezet worden om op jouw link te klikken. Daarom is zoekwoorden onderzoek echt cruciaal voor je vindbaarheid.

Hoe doe ik een zoekwoorden onderzoek?

Tijd voor actie! Ik kan je alvast vertellen dat een zoekwoorden onderzoek doen tijd kost. Plan daarom wat tijd in voor dit onderzoek, zodat je er alles uit kunt halen.

  1. Brainstorm

Het zoekwoorden onderzoek begint altijd bij jezelf. Jij kent je eigen product of dienst het beste en weet precies hoe je je product of dienst kunt omschrijven. Begin daarom met een leeg Word document en ga alle mogelijke zoekwoorden opschrijven. Dit mogen short tail en long tail zoekwoorden zijn. In deze fase gaat het vooral om zoveel mogelijk zoekwoorden.

Sluit jezelf eventjes af van de buitenwereld en probeer zoveel mogelijk woorden op te schrijven. Maak er een wedstrijdje van met jezelf. Je doel is minimaal 50 zoekwoorden. Go, go go!

Tip: probeer ook synoniemen te verzinnen voor je zoekwoorden. Ik gebruik altijd het woord oppas, maar andere mensen gebruiken ook het woord ‘babysitter’ dus deze neem ik ook mee in mijn onderzoek

2. Google is your friend

Ben je zelf helemaal leeg en heb je écht geen idee meer? Dan is het tijd om Google in te zetten.

Vul in Google je zoekwoord in en druk op spatie. Google vult dan automatisch je zoekwoord aan met veelvoorkomende zoekwoorden, zoals hieronder bij het woord ‘oppas’. Zitten hier nieuwe zoekwoorden bij? Dan zet je deze in je Word documentje.

Een andere tip voor Google. Is om helemaal onderaan de pagina te kijken bij de gerelateerde zoekopdrachten in Google. Hier staan weer variaties op je oorspronkelijke zoekopdracht. Ook waardevolle informatie die Google je gratis geeft.

Google 'gerelateerde zoekwoorden' voor je ozekwoorden onderzoek

3. Answer the public

Deze tool is helaas beperkt bruikbaar in de gratis variant. Je kunt maar 3 zoekwoorden invullen dus denk goed na over de zoekwoorden waarvan jij denkt dat ze het populairst zijn en vul deze in. Vergeet ook niet om onderaan beide vakjes op Nederlands te zetten.

Het resultaat: je krijgt een hele lijst met wie, wat, waarom, wanneer en hoe vragen die mensen letterlijk gesteld hebben aan Google in combinatie met jouw zoekwoord. Een goudmijntje! Als hier nieuwe vragen tussen zitten die je nog niet gebruikt hebt, schrijf deze dan ook op!

4. Klanten vragen

Het ligt eraan hoe goed het contact met je (potentiële) klanten is, maar het zou ook zinvol kunnen zijn om de zoekwoord vraag te verwerken in je doelgroeponderzoek. Je kunt dan bijvoorbeeld een vraag stellen als: Tegen welk probleem loop jij aan? Welke oplossing zou voor je werken? Etc. Hier haal je uit ideale zoekwoorden uit, omdat je weet dat je klant zo zou Googlen naar jouw product of dienst.

5. Orde op zaken stellen

Als het goed is heb je nu een hele lijst met zoekwoorden en zinnen. Nu is het zaak om deze op volgorde te zetten van relevantie. Bij welke woorden of zinnen denk je ‘hmm niet echt handig’. Verwijder deze dan of zet ze onderaan je lijstje.

Zoekvolume bepalen

De zoekwoorden heb je uit alle hoeken en gaten gehaald en als het goed is, staat je Word document inmiddels bommetjevol. Is dit niet het geval, dan wil ik je aanraden om weer bij stap 1 te beginnen.

De volgende stap is om te kijken hoe hoog het zoekvolume is en hoeveel concurrentie je hebt op een zoekwoord. Beide belangrijke elementen om in gedachten te houden voordat je je op een zoekwoord stort.

Google Ads

Niet schrikken! Je hoeft nog geen advertenties via Google te hebben om Google Ads te gebruiken. Hier zit alleen een héél handige tool in die je gratis kunt gebruiken om het zoekvolume te bekijken.

Open je Google Ads account (of maak er een aan) en ga bij instellingen naar zoekwoordenplanner. Klik vervolgens op zoekvolume en prognoses bekijken. Pak je lange Word document erbij en plak deze hele rij in het vakje. En vervolgens op historische statistiek.

Ik had misschien iets beter kunnen nadenken over mijn zoekwoorden, maar je snapt het idee! Schrijf bij ieder zoekwoord nu het zoekvolume op, zodat je dit later terug kunt vinden.

Ubersuggest

Wil je een specifiek zoekwoord graag verwerken in je tekst en heb je geen inspiratie voor een long tail zoekwoord of ben je benieuwd naar variaties op je zoekwoord? Dan is de deels gratis website van Neil Patel een aanrader. Nadeel is wederom dat je maar 3 gratis zoekopdrachten per dag mag doen.

Neil Patel Uber Suggest met zoekresultaten voor 'oppas'

Als je op Ubersuggest je zoekwoord invult krijg je verschillende dingen te zien. Het belangrijkste? Bovenstaande kolom. Hier zie je je zoekwoord en aanverwante zoekwoorden inclusief zoekvolume.

Zoals je ziet wordt er veel gegoogled naar oppas, maar liefst 12.000 keer per maand. De SD (SEO moeilijkheid) is echter erg hoog (40). Je wilt die het liefst onder de 35 houden.
Als je dan verder kijkt in het rijtje zie je dat oppas aan huis een SD heeft van 33, maar dat er nog steeds 720 keer per maand op gezocht wordt. Nou al die mensen mogen best naar mijn site komen. Ik help ze graag.

Hier kun je dus een beetje zoeken naar woorden die relatief veel gezocht worden en een zo laag mogelijke SD hebben. Dat zijn de makkelijke doelen.

Tip: Je kunt alle zoekwoorden en hun zoekvolume ook downloaden als CSV bestand. Dit doe je door te klikken op ‘weergeef alle zoekwoorden’. Handig om later terug te kijken!

Kies een winnaar

Je hebt inmiddels heel veel onderzoek gedaan. Allereerst heb je een lijst gemaakt met mogelijke zoekwoorden. Vervolgens heb je per zoekwoord gekeken naar het zoekvolume en als laatste heb je gekeken naar de SEO moeilijkheid via Ubersuggest.

Nu is natuurlijk de vraag welke zoekwoorden je dan moet kiezen?

Het beste zoekwoord heeft een hoog zoekvolume en een lage SEO moeilijkheid.

Wat jij hoog vindt hangt natuurlijk helemaal af van je branche. Als jij lokaal werkt, kan 100 tot 200 zoekopdrachten per maand voor jouw zoekopdracht al groot zijn. Werk jij landelijk dan hoop je waarschijnlijk op hogere aantallen.

Ook de SEO moeilijkheid hangt van je branche af. Ben jij actief in een populaire branche dan zul je een SEO moeilijkheid van 30 laag vinden terwijl dat voor een lokale ondernemer weer heel hoog is.

Vergelijk dus goed het zoekwoordvolume en de SEO moeilijkheid van je verschillende zoekwoorden. En kijk vervolgens welke zoekwoorden het meeste passen bij jouw dienst of product. Daarna is het een kwestie van schrijven, schrijven, schrijven!

Succes met zoeken!

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Headerfoto Pawel Janiak on Unsplash