Heb jij een supertof idee, maar wil je eerst zeker weten of er animo voor is? Of merk je juist dat jouw huidige aanbod totaal niet loopt en wil je dat verbeteren? Dan is een doelgroeponderzoek jouw allerbeste vriendin.
Er zijn weinig marketingtools die jouw veel “gratis” informatie verschaffen over jouw doelgroep. Daarom pleit ik ervoor dat iedereen een doelgroeponderzoek zou moeten doen. En dan het liefst voordat je je hele product hebt gelanceerd. Jouw doelgroep kan namelijk andere ideeën hebben dan jij en dan is het zonde als jij al alles hebt uitgewerkt.
Waarom moet iedereen een doelgroeponderzoek doen?
Een doelgroeponderzoek geeft jou kennis en inzicht over jouw doelgroep. Ha die had je niet verwacht, hè? Het doel van een doelgroeponderzoek is dat jij alle kennis vergaart om jouw product en marketinguitingen naadloos te laten aansluiten op de behoeften en pijn van je doelgroep. Zo voelen mensen zich beter gehoord en zullen ze sneller klant worden.
Waarom ik een doelgroeponderzoek altijd aanraad?
Als ondernemer zijn we verliefd op ons bedrijf. Ieder aspect vinden we fantastisch en onze producten of diensten zijn natuurlijk de allerbeste. Voor ons ja. We weten namelijk helemaal niet of onze ideale klant op ons zit te wachten. We doen maar wat en valideren onze ideeën niet. Stom natuurlijk.
Daarom raad ik je aan om altijd een doelgroeponderzoek te doen voordat je gaat starten met ontwikkelen. Je creëert namelijk een veel beter product als je de interesses, behoeften en pijn van je doelgroep als uitgangspunt neemt. Het product wordt niet alleen beter, je weet ook dat het verkocht wordt, omdat er behoefte aan is.
Hoe voer ik een doelgroeponderzoek uit?
Jij snapt nu natuurlijk ook hoe onwijs belangrijk een doelgroeponderzoek is. Laten we dan nu overgaan op de praktische kant. Hoe pak je het aan?
Stap 1: Jouw persoonlijke doel bepalen
Om de beste resultaten te behalen, moet je weten wat je wil bereiken met je onderzoek. Het kan een van de onderstaande dingen zijn:
- Je bedrijf beter positioneren
- Ontdekken hoe tevreden je huidige klanten zijn over je bedrijf
- Behoeften en problemen van potentiële klanten achterhalen
Als je voor jezelf gekozen hebt, wat je wilt onderzoeken, weet je beter wat je moet vragen. In dit blog richt ik mij op punt 3.
Stap 2: Bepaal je doelgroep en de kaders
Voordat we hier met stap 2 verder gaan, wil ik dat je eerst goed nadenkt over WIE je wilt helpen. Alle vrouwen in Nederland als doelgroep hebben is erg breed. Deze vrouwen hebben namelijk allemaal andere behoefte. Je richten op startende vrouwelijke ondernemers is ook nog erg breed. Want een starter kan net vanochtend wakker geworden zijn met het idee om een eigen bedrijf te starten. Maar een starter kan ook al 3 klanten gehad hebben. Voel je het verschil?
Heb je hier nog totaal niet over nagedacht? Dan raad ik je aan om dit blog te lezen over je niche bepalen. Hoe kleiner je niche, hoe groter het resultaat zal zijn uit jouw doelgroeponderzoek. En laten we eerlijk zijn, je wilt toch zoveel mogelijk nuttige informatie uit je verzamelde data halen?
Denk je dat je het al goed voor elkaar hebt, dan zijn hier een paar vragen die je jezelf kunt stellen voordat je aan de slag gaat met een doelgroeponderzoek:
1. Hoe oud zijn de mensen waar jij je op richt? Iemand van begin 20 heeft andere pijn dan iemand van 55.
2. Op welk geslacht ga je je richten? Een man ervaart de wereld anders dan een vrouw.
3. Wat voor een gezinssamenstelling vind jij interessant? Mensen met peuters hebben andere pijn dan mensen met pubers. Of wil je juist mensen zonder kinderen bereiken? Die hebben weer andere behoeften.
4. Waar woont jouw doelgroep? Werk je landelijk of regionaal?
5. Op welk type inkomen richt jij je? Wil je een high-end product aanbieden dan moet je klant een bepaald inkomen hebben. Of wil je juist mensen in de bijstand helpen? Allemaal belangrijk om over na te denken.
6. Richt je je op ondernemers of mensen in loondienst?
7. Binnen welke sector valt jouw doelgroep? Richt je je op de financiële sector of juist op de creatieve sector?
Heb je al deze vragen beantwoord? Mooi, dit zijn de mensen die jij gaat uitnodigen voor je doelgroeponderzoek. Laten we nu overgaan naar het volgende thema.
Stap 3: Doelgroeponderzoek opstellen
Het doelgroeponderzoek is dus een tool om uit te zoeken hoe je jouw doelgroep kunt bereiken, wat hun behoeften zijn en welke pijn ze ervaren. Daarom is het belangrijk om al deze thema’s terug te laten komen in jouw vragen.
Let op, ik ga nu meteen de diepte in. Bij een normaal doelgroeponderzoek kun je eerst wat oppervlakkige vragen stellen om mensen erin te laten komen. Hier kun je ook de vragen die ik hierboven beschreef, terug laten komen.
Voorbeeldvragen voor jouw doelgroeponderzoek (als je boekhouder bent)
- Hoe vind jij het om je eigen boekhouding te doen als zelfstandig ondernemer?
- Maak jij wel eens gebruik van een boekhouder voor jouw kwartaalaangifte?
- Hoe ervaar jij het doen van de boekhouding?
- Welke problemen ervaar jij rondom het zelf doen van je boekhouding? Waarom ervaar jij die problemen?
- Wat gebeurt er als jij je boekhouding niet goed verwerkt? Wat zijn mogelijke consequenties?
- Hoe zou jij het vinden als de boekhouding altijd goed gedaan wordt? Hoe zou je je dan voelen? Wat zou je dan ervaren?
- Als je morgen wakker wordt en je je nooit meer druk hoeft te maken om de boekhouding? Wat zou je dan niet meer ervaren? Of niet meer doen?
- Hoe zou je hulp bij je boekhouding willen ontvangen? Hier kun je bijvoorbeeld manieren delen waarop jij hulp wilt bieden. Online/fysiek etc.
- Wat heb je al geprobeerd om je boekhouding gemakkelijker te maken?
- Waar let jij op voordat je samenwerkt met een boekhouder?
- Wat vindt jij belangrijk bij het samenwerken met een boekhouder?
- Werk je liever samen met een boekhouder die je al kent of zou je ook met een onbekend iemand samenwerken?
- Op welke van de onderstaande kanalen ben jij actief?
Facebook
Instagram
LinkedIn
Pinterest
TikTok
Kies hier alleen de platformen die relevant zijn - Waar zoek jij naar een boekhouder?
Google
Tijdschrift
Lokale krant
In de supermarkt op het prikbord
Facebook groep - Wanneer ben jij vooral actief op social media?
ochtend
middag
avond
weekend
Altijd, geen vast moment - Wat doe je graag op Facebook?
Op mijn wall kijken naar berichten van familie en vrienden
Actief deelnemen aan Facebookgroepen
Kijken naar pagina’s die ik like
In gesprek gaan via persoonlijke berichten
Dit kun je dus ook invullen voor Instagram en voor LinkedIn en alle andere kanalen die jij nuttig vindt om uit te vragen. - In welke groepen ben je actief op Facebook en waarom?
- Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat dan hieronder je e-mailadres achter. Hele belangrijke 😉
Stap 4: Aan de slag
Nu je al je vragen hebt opgesteld, is het belangrijk om jouw informatie te gaan verzamelen. Hiervoor kun je heel goed tools als Google Forms gebruiken. Dit is voor jou gebruiksvriendelijk. Je kunt namelijk na afloop alle antwoorden gemakkelijk downloaden als excelbestand. Zo zie je in een oogopslag alle antwoorden op een vraag. En je klant kan ook op een snelle manier door de vragen heen.
Delen met de juiste mensen
Deel vervolgens jouw Google Form met mensen die binnen jouw doelgroep vallen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door vrienden en familie te vragen. Een oproep te doen op LinkedIn of door jouw doelgroeponderzoek in een Facebookgroep te plaatsen.
Om mensen extra te overtuigen om jouw onderzoek in te vullen, kun je ze bijvoorbeeld een korting aanbieden op jouw dienst of product. Of een tip geven naar aanleiding van wat ze invullen.
Soms vinden mensen dit juist niet fijn en willen ze je formulier graag anoniem invullen. Daarom zou ik dit altijd optioneel maken.
Jouw doel? Ik zou minimaal voor 30 ingevulde formulieren gaan. Dan kun je pas echt informatie gaan vergelijken. En hoe beter jij je voorwerk hebt gedaan, hoe beter de resultaten en de kwaliteit van dit onderzoek zullen zijn. Dus als je je doelgroep al goed gekaderd hebt, zul je meer aan de antwoorden hebben.
Resultaat
Heb je 30 ingevulde doelgroeponderzoeken binnen? Dan kan het grote analyseren beginnen. Maak per vraag een overzicht van de antwoorden en bekijk de antwoorden goed.
- Hoe beschrijven zij hun “pijn”?
- Hoe beschrijven ze wat het hen oplevert?
- Wat vinden ze belangrijk als ze gebruik maken van een dienst of product?
- Welke kanalen worden het meest gebruikt?
- Hoe worden die kanalen gebruikt?
Deze gegevens kun je vervolgens gebruiken in het schrijven van jouw content en het bepalen waar jij jouw content deelt. Als jij tot nu toe alles op Instagram deed, maar jouw klant blijkt op LinkedIn te zitten dan weet je dat je nu kunt switchen.
Of richtte jij je als boekhouder vooral richtte op ProfitFirst, maar kom je er nu achter dat mensen het vooral fijn vinden dat je in de buurt woont, dan weet je dat je je daar meer op mag richten in je content.
Als het goed is, heb je inmiddels een schat aan informatie verzameld en kun je nog beter inspelen op je klant en de behoeftes en pijn. Laat die aankopen maar komen!
Wat moet je niet in een doelgroeponderzoek
Wat moet je vooral niet doen als je een doelgroeponderzoek doet?
Niet
Invullen
Voor
Een
Ander
Een doelgroeponderzoek betekent dat je informatie van je doelgroep wilt. Het liefst ongecensureerde informatie. Als jij al allemaal sturende vragen stelt, krijg je de antwoorden die je wilt horen, maar niet de werkelijke pijn en behoeften.
Enkele voorbeelden van hoe het niet moet:
Is de relatie met mensen om jou heen veranderd sinds je probleem X geconstateerd hebt?
Hier kun je alleen ja of nee op antwoorden. Het is interessanter om te vragen, wat is er voor jou veranderd sinds je probleem X geconstateerd hebt. Misschien zijn de interpersoonlijke relaties helemaal niet interessant voor deze persoon, maar is de drukte in het hoofd belangrijk. NIET INVULLEN DUS.
Of deze:
Zou je meer willen leren op gebied Y?
Wederom een ja/nee vraag en heel sturend. Je bepaalt daarbij niet alleen het antwoord op deze vraag, maar onbewust de antwoorden op alle vragen. De persoon is nu alleen maar bezig met gebied Y en de andere 25 letters doen niet meer mee.
En dan?
Als je het onderzoek gedaan hebt en weet welke richting je op wilt met je product of dienst, dan is het belangrijk om je dienst te gaan ontwikkelen. Maar ook hier geldt: Maak niet meteen de meest uitgebreide versie van je dienst, maar ga eerst testen met de meest minimale versie van je product of dienst. Verzamel feedback van je klanten en ga daarmee sleutelen totdat je een perfect product hebt. Voor je klant. Zij betalen tenslotte.
Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Foto door Mediamodifier op Unsplash
Trackbacks/Pingbacks