Het nieuwe jaar is aangebroken en als je een beetje op mij lijkt, kun je niet wachten om weer te gaan rennen. Na al het eten en drinken is het weer tijd voor actie. Actie in je bedrijf. Toch, kun je een nieuw jaar niet beginnen als je het oude jaar niet goed hebt afgesloten. Daarom deel ik vandaag in deze blog vier tips die jou helpen om het vorige bedrijfsjaar af te sluiten en het nieuwe jaar positief te beginnen.

1. Opruimen

Het beste begin van het nieuwe jaar creëer je door het oude jaar op te ruimen. Gedurende het jaar verzamel je heel veel papieren, ideeën, documenten, losse kladblaadjes en nog veel meer. Allemaal hersenspinsels, concrete ideeën en dromen die jij het afgelopen jaar gehad hebt.

Verzamel al deze papiertjes en online documenten en neem ze stuk voor stuk door. Wat heb je afgerond? Wat mag er weg? En wat wil je juist bewaren? Alle online documenten die je wilt bewaren, voeg je samen in één map genaamd “Jaartal ideeën”. Alle handgeschreven documenten stop je samen in een mapje en geef je dezelfde titel. Probeer echt alleen de allerbeste ideeën te bewaren en gooi de rest weg, zodat je hoofd ruimte krijgt voor nieuwe creatieve ideeën in het nieuwe jaar.
Als het goed is, start je je nieuwe jaar met een heerlijk lege computer, lege kladblokken en een leeg hoofd.

2. Reflecteren

De gemiddelde ondernemer raast maar door en werkt van succes naar succes. Terugkijken en evalueren doen we bijna niet. Eeuwig zonde, omdat je zo heel veel mijlpalen, lessen en groei niet ziet. Helemaal als startende ondernemer maak je grote sprongen vooruit en is het belangrijk om te kijken waar je vandaan kwam en waar je nu staat.

Reflecteren is belangrijk, omdat het je helpt te verwerken wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Maar ook, omdat je leert van je fouten en je successen. Wat kon er beter? Of wat ging er juist heel goed en moet je doorzetten?

Om vanuit het niets te gaan evalueren kan soms lastig zijn. Daarom wil ik je een fantastische tip geven. Happinez heeft 18 reflectievragen uitgeschreven die je laten nadenken over verschillende aspecten van je leven. Lees deze vragen en neem je tijd om ze te beantwoorden. Doe dit op een rustig plekje, in je gedachten of beantwoord ze juist op papier. Met deze vragen kom je tot vernieuwende inzichten, mooie herinneringen en reflecties. Je weet nu ook precies waar je groeikansen zitten en waar je al super trots op mag zijn. Als dat geen lekker gevoel is om het jaar mee te starten!

3. Dankbaar zijn

We blijven nog even in de hoek van bewustwording, omdat ik er heel erg in geloof dat dankbaarheid een krachtig instrument is en bijdraagt aan een ijzersterke ondernemersmindset. Dankbaarheid en bewust stil staan bij al het moois wat je in je leven hebt, maakt je letterlijk gelukkiger. Je beseft opeens dat je heel veel hebt om dankbaar voor te zijn en je gaat ook steeds kleinere dingen zien om dankbaar voor te zijn. Waardoor je alleen maar meer beseft hoeveel er is om dankbaar voor te zijn.

Daarnaast zorgt deze positieve mindset ervoor dat er méér positiviteit op je pad komt. Wat je aandacht geeft groeit natuurlijk. Wat jij uitstraalt, krijg je terug. Niet alleen omdat je dankbaar bent, maar juist omdat je focust op de positieve dingen in je leven. Zo ontvang je steeds meer positieve dingen in je leven.

Ik geloof erin dat alles in ons leven energie is. Hoe meer positieve energie jij uitstraalt, hoe meer positieve energie je terug krijgt. In de vorm van meer ideale klanten, meer omzet of meer kwalitatieve tijd met je gezin. Precies daar waar jij behoefte aan hebt.

Hoe pas je dankbaarheid toe in je leven?

Sluit iedere dag af met een momentje van dankbaarheid. Sluit je ogen en bedenk drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen dingen zijn die dag gebeurd zijn of de mensen in je leven of de natuur. Dankbaarheid kan in de kleinste dingen zitten.

Zelf voeg ik hier ook nog drie dingen aan toe waar ik trots op ben. Dit heb ik voor mezelf toegevoegd, omdat ik geneigd was om alle successen buiten mijzelf te leggen. Ik was dan bijvoorbeeld dankbaar voor een nieuwe klant, maar erkende niet dat ik acties ondernomen heb om deze klanten te krijgen. Ik mocht meer mijn persoonlijke ontwikkelingsreis en successen vieren.

Daarom sta ik iedere avond stil bij drie dingen waar ik dankbaar voor ben en drie dingen waar ik trots op ben. Soms lijken deze dingen op elkaar. Dan probeer ik ze te ontleden, door in ieder geval mijn aandeel eruit te lichten. Dus dankbaar voor de klant en trots op het feit dat ik de advertentie succesvol heb gemaakt en toegepast.

Ga jij er nu ook een nieuwe gewoonte van maken om dankbaar te zijn? En je ochtend of avond te starten met een lach en geluksgevoelens?

4. Ontwikkelingsdocument

Dit is een nieuwe traditie waar je vandaag mee kunt starten. Het bijhouden van je eigen reis als ondernemer. Maak een document aan waarin je voor jezelf bijhoudt wat je meemaakt, geleerd hebt en ervaren hebt. Dit kun je dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks doen.

Het is onwijs leuk om over een jaar of een paar maanden terug te kijken op wat je eerder schreef en wat er sindsdien verandert is. Er gebeurt zoveel in een korte tijd, waardoor je veel vergeet. Dit ontwikkelingsdocument is jouw cadeautje aan jezelf.

Moet je je eens voorstellen wat er veel veranderd is als je over 5 jaar terugkijkt op wat je vandaag geschreven hebt. Heel waardevol dus!

Je nieuwe bedrijfsjaar beginnen als een pro

Bonustip: Heb je het jaar afgerond en sta je te trappelen om aan de slag te gaan met je doelen? Dan kun je meteen aan de slag met het blog: haalbare omzetdoelen stellen. Dat is natuurlijk de volgende stap om je nieuwe bedrijfsjaar te beginnen als een pro.

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!