Heb jij er wel eens over nagedacht hoe jij de relatie met je klant beëindigt? Wat het allerlaatste is wat je klant van jou ontvangt? Is het een factuur, een presentje of je vraag om een review?

De kans is groot dat je hier nooit bewust over nagedacht hebt en dat je altijd een opdracht eindigt met de factuur. Eigenlijk gek toch? Dat we in het allerlaatste contact met onze klant iets willen halen en niets meer brengen of geven. De laatste herinnering van de klant aan jou als ondernemer is dus een ‘moetje’.

Wat is het laatste wat jou klant van je hoort?

Dat kan ook anders

Nu denk je misschien, maar hoe moet ik dat dan doen? Ik heb nu eenmaal mijn geld nodig en daar vraag ik pas om als ik mijn dienst geleverd heb.

Het kan heel simpel zijn. Stuur als fotograaf nog een extra bonusfoto naar je klant nadat deze de factuur voldaan heeft. Of mail je klant een week of maand na de aankoop hoe het bevalt. Of stuur de klant nog een aanvullende whitepaper toe als deze je dienst al heeft afgenomen.

Allemaal voorbeelden van cadeautjes aan je klant die ervoor zorgen dat ze met een positief gevoel aan je terugdenken. “Underpromise and overdeliver” is natuurlijk een bekende quote die hier perfect bij aansluit. Geen enkele klant verwacht nog iets na de factuur, maar ze zijn wel enorm verrast als het wél gebeurt. Zo beëindig je de relatie met je klant op een veel positievere manier.

Lees ook: Waarom ook jij met een minimum viable product (MPV) moet werken

In de praktijk

Het voordeel van deze cadeautjes is dat het jou geen extra werk hoeft op te leveren. En dat je de klant indirect ervoor kunt laten betalen. Een whitepaper schrijf je namelijk eenmalig en kun je erna meerdere keren inzetten. De foto’s heb je al geschoten, je hoeft alleen de nabewerking nog te doen en dit kun je doorbereken naar je klant. Of meerekenen in je totaalpakket.

Neem je hele klantreis serieus. Van het begin tot het eind en erna. En vergeet niet dat je klant altijd het eerste contactmoment en het laatste contactmoment onthoudt. Maak dat laatste contactmoment dan ook een moment om te herinneren.

Hoe sluit jij de samenwerking af met je klant?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!