Regelmatig is Marga actief in onze Facebookgroep met slimme tips. Ik kon daarom ook niet wachten om haar allerlei vragen te stellen over hoe je de administratie goed regelt als je start met ondernemen. Met liefde schreef Marga dit handige blog. Doe er je voordeel mee!

Stap 1 naar de KVK

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat het gewoon doen, je hebt lang genoeg getwijfeld, je gaat ervoor….. je wordt ondernemer!

Maar je gaat natuurlijk niet over een nacht ijs. Je doet marktonderzoek, stelt een businessplan op, gaat lekker met je logo aan de slag, maakt alvast sociale media accountants aan en denkt al na over een website. Heerlijk, je bent lekker bezig.

Dan is het moment daar en maak je een afspraak bij de Kamer van Koophand en ga je je daadwerkelijk inschrijven 🥳.

Gefeliciteerd, daar mag je trots op zijn!

Zodra je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel komt ook de stroom van de blauwe enveloppen op gang…..

Tja dit hoort ook bij het ondernemen.

Poeh je had geen idee dat het zo snel zou gaan allemaal. Je krijgt er een beetje stress van.
Iedereen in je omgeving heeft ook ineens een mening over jouw onderneming en hoe je het allemaal moet aanpakken.
Moet je de administratie gaan uitbesteden of niet? Je hebt zelf niet zo veel met cijfers en bent eigenlijk ook wel een beetje bang dat je iets verkeerd doet met je belastingzaken.

STOP!!!

Ik snap dat het een beetje spannend kan zijn en dat je er misschien een beetje stress van krijgt, maar dat is niet nodig.

Pak de regie terug en hou deze ook vast. Het is jouw onderneming en jouw geld! Zorg dat je de basis cijfers begrijpt en weet welke belastingen er op jouw onderneming van toepassing zijn.

Hier een aantal tips om je op weg te helpen.

Hou vanaf dag 1 goed je uren bij. Dit zijn zowel de uren die je direct besteed aan klanten, maar ook de uren die je besteed aan het bijhouden van je sociale media kanalen en je administratie. Als je op jaarbasis 1.225 uur werkt aan en in je onderneming heb je recht op de ondernemersaftrek.

Je zult vast gaan eten of drinken met potentiële klanten. Schrijf op de bon met wie je bent wezen eten/drinken en wat het doel van deze afspraak was.

Scan de bon van het etentje ook direct in in je administratie. Zo raak je de bon niet kwijt en is het gelijk verwerkt in je boekhouding. Doe je boekhouding ook niet in Excel. Het lijkt misschien een goedkope oplossing, maar de lagere kosten wegen niet op tegen het efficiëntie voordeel van werken met een boekhoudpakket. Je kunt je bonnen en facturen direct inscannen en je kunt een koppeling maken met je zakelijke bankrekening. Dit vermindert de kans op fouten en scheelt een hoop frustratie achteraf.

Zet vanaf dag 1 geld opzij om je omzetbelasting en je inkomstenbelasting te kunnen betalen.
Open daarom ook minimaal 2 zakelijke bankrekeningen. Een voor je lopende transacties en een spaarrekening om geld opzij te zetten.

Heb je kosten gemaakt voor je onderneming voordat je je had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Deze kosten kun je nog tot 5 jaar terug opvoeren als zakelijke kosten. Let op dit geldt helaas niet voor de omzetbelasting .

En qua cijfers……

Omzet zegt echt helemaal niets! Laat je niet gek maken door alle influencers die 100k omzet beloven. Want de een maakt €100.000 omzet met € 10.000 aan kosten en de andere heeft €100.000 omzet en moet daarvoor € 80.000 kosten maken.

Focus je op cijfers die voor jou belangrijk zijn!
Bepaal voor jezelf 3 getallen waar je je het komend kwartaal op gaat focussen en die je ook gaat meten. Dit mag van alles zijn, maar bedenk wel goed waarom je voor deze 3 getallen kiest….

Wij hebben voor ondernemers een handig stappenplan gemaakt waarin wij in 6 stappen aangeven waar je als ondernemer allemaal rekening mee moet houden. Wil je dit stappenplan ontvangen stuur ons dan een bericht op een van de sociale media kanalen of laat hieronder een reactie achter en dan stuur ik het je toe.

Wil je regelmatig belastingtips ontvangen?
Volg ons dan op de diverse sociale media kanalen.

Marga Teulings / MTP Accountants
www.startenmetwinst.nl

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Foto door: Andrew Neel op Unsplash