Bij mijn klanten zie ik vaak het tegenovergestelde gebeuren. Ze zijn te lang bezig met analyseren en vormgeven. Als je niet gaat beginnen, weet je ook niet of het werkt. Je kunt pas zien wat er om de hoek is als je start met lopen. Veel ondernemers starten helemaal niet met lopen. Dat is zo zonde. Je moet het gewoon gaan doen.– Erika

Wie is zij?

Erika in hoe onderneemt zij?

Erika is zichtbaarheid- en businesscoach. Het is haar missie om jou tools en inzichten te geven op het gebied van zichtbaarheid om zo tot een succesvol bedrijf te komen. Daarnaast werkt ze veel met de Wet van Aantrekkingskracht en heeft ze speciale aandacht voor je (money) mindset.

Morgen, 24 november geeft ze een gratis masterclass ‘de 7 stappen voor een bloeiende business’ waarin ze haar tips en ervaringen van de afgelopen jaren deelt.

Meedoen? Kijk vooral even bij de Masterclass

“Ik dacht dat het niet voor mij was weggelegd”

Erika begon twee jaar geleden als ondernemersgroentje, maar leert inmiddels andere ondernemers hoe zij ook naar de magische 10k per maand toe kunnen werken. Hoe kun je van onzekere starter in twee jaar doorgroeien naar succesvolle businesscoach? Daar komen we in dit artikel achter.

Erika haar eerste onderneming was een lifecoachingsbedrijf. “Ik wilde gewoon mensen helpen door lifecoaching. Ik had veel meegemaakt en overwonnen en ik wilde andere mensen leren hoe zij dat ook konden doen.”

Het idee was er, maar de uitvoering bleek toch wat lastiger. “Ik had geen idee wat ik aan het doen was. Ondernemen was compleet nieuw voor mij en ik had geen idee waar ik moest beginnen. Daardoor werd ik super onzeker. Mijn gedachten gingen alle kanten op. ‘Het is veel te moeilijk. Je hebt geen zicht op een vast maandelijks inkomen. Het is niet voor jou weggelegd.’ Om maar wat gedachten op te noemen.”

Terug in loondienst

Uiteindelijk werd Erika zo onzeker dat ze besloot om weer in loondienst te gaan. Ze stortte zich op het vinden van een baan en vond al snel een nieuwe baan. “Ik startte op 1 januari met deze baan en op 25 januari kreeg ik te horen dat ik niet door mijn proeftijd heen was. Dat was voor mij sowieso al een shock, want dat had ik nog nooit meegemaakt. Maar ik dacht vooral: Fuck! Hoe ga ik mijn rekeningen betalen? Ik heb helemaal geen geld meer.”

Uit je comfort zone stappen

“Ik kwam thuis en vertelde aan iedereen dat ik geen baan en inkomen meer had. Toen zei een vriendin uit Barcelona ‘Waarom kom je niet een paar maanden bij mij wonen? Dan kom je hier logeren, verhuur je je huis in Amsterdam en kun je even alles op een rijtje zetten. Het was eind januari en ik zag het voorjaar in Barcelona doorbrengen wel zitten. Mijn hart vond het meteen een goed idee, maar mijn hoofd zei direct ‘Hoezo ga je dat doen dan? Dan kom je over een paar maanden terug en is de ellende misschien alleen nog maar groter geworden. Dat is helemaal niet verstandig.’ Het was voor mij echt een gevecht. Ik was op dat moment een mega controlfreak en kon moeilijk dingen op zijn beloop laten. Dus gewoon iets doen en kijken wat eruit gaat komen, was ondenkbaar voor mij. Na een slapeloze nacht bekeek ik mijn situatie nog eens en kwam ik voor mezelf tot de conclusie dat ik geen keus had. Fuck it, ik ga het gewoon doen!” En zo geschiedde, Erika vertrok naar Barcelona.

Barcelona

“Toen ik in Barcelona zat, kwam ik weer in aanraking met een businesscoach die ik al kende. Zij was net haar nieuwe programma aan het lanceren en daar ben ik toen ingestapt voor heel veel geld. Ik wist niet hoe ik het ging betalen, maar ik dacht fuck it, ik ga ervoor. Achteraf bleek dit voor mij een grote stok achter de deur. Ik had een paar duizend euro uitgegeven en nu geen andere keus. Ik moest gewoon doorgaan. Ik was super gemotiveerd en er was geen ruimte voor twijfel. Ik moest er gewoon voor gaan.” En dat deed Erika. Ze startte in Barcelona als fietstouguide en nam daarnaast haar baantje als Relationship Manager mee naar Barcelona.

Als Relationship Manager bezocht Erika netwerkevents om leads te verzamelen. Een baan die niet bij haar paste en weinig opleverde. “Dit baantje had ik op commissiebasis, maar op een gegeven moment dacht ik. Ik ga dit niet langer doen als ik er niets mee verdien. Ik moet meer geld verdienen. Toen heb ik heel bold tegen mijn klant gezegd. ‘Ik wil best voor je blijven werken, maar ik ga het niet meer gratis doen. Het kost mij best wel veel tijd en ik heb geld nodig. Dus als jij me niet gaat betalen, ga ik een andere baan zoeken.’ Hij ging akkoord en ik verdiende er een klein bedragje mee, waardoor ik iedere maand net genoeg geld had om mijn coaching te betalen.”

Netwerkevents bleken best handig te zijn

“Ik ging door met het bezoeken van de netwerkborrels en ik leerde daar iemand kennen die heel erg geïnteresseerd was in coaching. Hij organiseerde meet-ups in Barcelona en vroeg of ik niet een keer een workshop voor hem wilde doen. Ik dacht ‘ja, waarom niet?’ Ik had nog nooit in mijn leven een workshop gegeven en al helemaal niet op het gebied van mindset. Of in het Engels, maar ik heb het toch gedaan. Ik had kunnen zeggen het is te eng, ik ben er niet klaar voor en ik moet nog even wachten. Maar ik dacht wederom fuck it, ik heb het geld nodig dus let it go. Ik heb daar meerdere workshops gegeven en haalde daar weer klanten uit, waardoor ik een mega piek kreeg in mijn omzet in de eerste paar maanden. Ik was helemaal door het dolle heen. Het was echt heel erg fijn.”

Verschillende dingen proberen

“De eerste maanden als ondernemer had Erika dus meerdere petten op. Ze deed aan lifecoaching, social media beheer, PR en een stukje mindsetcoaching. “Ik ga gewoon kijken wat bij me past en dan zie ik wel wat er uit gaat komen. Ik was ook niet heel vastgepind van dit is wat ik ga doen. Nee, ik ging het gewoon proberen. Dat heeft goed uitgepakt, want daardoor kreeg ik steeds meer helderheid over mijn eigen dienst. Wat ik leuk vond en welke kant ik op wilde.”

Terug naar Nederland

Uiteindelijk bleef Erika ruim acht maanden in Barcelona. In Nederland ging ze aan de slag met het verfijnen van haar aanbod. “Social media beheer vond ik op een gegeven moment niet meer leuk. Dus toen heb ik tegen mijn klanten gezegd, ik stop ermee. Zoek maar iemand anders. Ik had toen nog geen mega hoge omzet en ik wist ook niet precies waar mijn omzet voor de volgende maand vandaan zou komen. Ik wist alleen dat dit niet was, wat ik wilde, dus ik ben me meer gaan focussen op de dingen die ik wel wilde. Er op vertrouwend dat het wel goed zou komen en dat was ook zo. Ik had mijn grootste klant voor social media beheer stopgezet en direct daarna kreeg ik een nieuwe coachingsklant voor mijn traject.”

Vertrouwen in jezelf en je onderneming

In het verhaal van Erika komt regelmatig het woord ‘vertrouwen’ terug. Voor Erika ligt dit aan de basis van ondernemen. “Het vertrouwen in het ondernemen, jezelf en de goede afloop is zeer belangrijk. Je moet soms gewoon in het diepe springen en dat is wat veel ondernemers nog niet durven, omdat ze niet vertrouwen in de goede afloop. “

Tip om te leren ‘te vertrouwen’

“Het werkt heel goed om jezelf een beetje te herprogrammeren met affirmaties. In alle jaren op aarde is ons brein geprogrammeerd om een bepaald programma af te draaien. Dat zit in ons. Het is belangrijk om deze negatieve gedachten te herprogrammeren, zodat je andere overtuigingen aanleert. Je kunt starten met simpele affirmaties, zoals ‘ik ben goed genoeg’ of ‘ik kan dit’. Als je deze meerdere keren per dag herhaalt, ga je er uiteindelijk vanzelf, onbewust in geloven.”

Vind iemand die wel in jou gelooft

“Als je zelf nog geen positieve ervaring gehad hebt, is het lastig om erin te geloven dat het wel goed komt. Dan kan het handig zijn om iemand anders te zoeken, een coach of een mentor, die wel heel erg in je gelooft. Die jou helpt en je eraan herinnert dat ondernemen mogelijk is, ook voor jou. Soms heb je maar één persoon nodig die net iets meer in jou gelooft dan jijzelf, dat kan al betekenen dat jij succesvol gaat worden.”

Vier de kleinste succesjes

“Wat er vaak gebeurt bij startende ondernemers is, dat ze de kleine stapjes niet erkennen. Dan hebben ze iets bereikt, zoals bijvoorbeeld een website maken en dan erkennen ze niet dat ze iets groots gedaan hebben. Een website bouwen is best moeilijk. Dus erken ook voor jezelf dat het knap is dat je dit bereikt hebt. Hoe klein ook, vier elk stapje. Door het steeds te erkennen en letterlijk aan jezelf te benoemen ‘ik ben trots op je’ zorg je ervoor dat je je zelfvertrouwen laat groeien.”

Je relatie met geld

Inmiddels is Erika dus twee jaar ondernemer en stijgt haar omzet iedere maand. De magische grens van 10k is ook bereikt. Welke mindset heb je nodig om deze bedragen te krijgen? Erika vertelt dat een goede money mindset niet in één dag gecreëerd wordt, maar dat daar tijd voor nodig is. “Het begint allemaal bij je relatie met geld. Welke overtuigingen heb je over geld? Je kunt zeggen dat je 100K per jaar willen verdienen, maar als je ondertussen blijft roepen dat geld verdienen moeilijk is en dat je super hard moet werken voor je geld, lukt dat niet.”

Diepgewortelde overtuigingen herprogrammeren

Je kunt ook overtuigingen overnemen van je ouders. “Als je opgegroeid bent in schaarste. Of als je ouders beperkende overtuigingen hebben over geld en dingen zeiden als ‘geld groeit niet aan de bomen’ of ‘je moet hard werken voor je geld’ dan zijn dit onbewust ook overtuigingen die jij overneemt. Het is heel belangrijk dat je die overtuiging gaat herprogrammeren en dat je erin gaat geloven dat jij iemand bent die in staat is om geld te gaan verdienen.

Het moment dat we onze overtuigingen gaan herprogrammeren, is vaak ook het moment dat we hogere prijzen gaan vragen. Dat heb ik ook gemerkt. In het begin vond ik een bedrag €700 al een brug te ver en begon ik te bibberen voordat ik het überhaupt kon noemen. Nu zitten mijn prijzen veel hoger en kan ik dit bedrag gemakkelijk benoemen, omdat ik die lading niet meer voel.”

Ideale ondernemerskwaliteiten

Het blijft een interessante vraag. Wat zijn volgens onze gast ideale ondernemerskwaliteiten? Voor Erika is vastberadenheid heel belangrijk. “Je moet gewoon een bepaalde mate van vastberadenheid hebben. Dit is waar ik voor ga en niets of niemand gaat mij tegenhouden. Daarnaast moet je voor jezelf echt doelen stellen. Om vervolgens goed voor jezelf te plannen. “

Lees ook: Hoe stel je haalbare omzetdoelen?

Focus

Zonder focus is het alsnog lastig om je doelen te behalen. Daarom benoemt Erika focus ook als een belangrijke ondernemerseigenschap. “Als je het doel hebt gesteld is het ook belangrijk dat je een bepaalde mate van focus kunt behouden om te werken aan die doelen om de stappen te zetten om daar te komen.”

Durven dromen

“Heel vaak durven vrouwen niet groots te dromen. Ze durven hun doelen niet uit te spreken. Dat is ook weer een mindsetdingetje. Ik heb het zelf ook gehad. Als iemand zei wat wil je omzetten in een jaar en ik dan €60.000 antwoordde, wilde ik erna bijna wegkruipen, want dat was echt veel te veel. En nu denk ik 60.000? Flikker op! Ik wil gewoon 2 ton verdienen. Dat durf ik echt uit te spreken. Het is zo belangrijk. Als je geld behandelt als iets wat vies is of wat je wegmoffelt. Dan verbeter je die relatie met geld nooit.”

Boodschap aan de Erika van 2 jaar geleden

“Geloof in jezelf! Als je een doel hebt en weet hoe je daar moet komen, dan kun je het halen. Ik twijfelde twee jaar geleden heel erg aan mijn kwaliteiten als ondernemer. Maar zolang je in jezelf blijft geloven en weet dat je echt iets goeds te bieden hebt, komt het goed!

Je zult een paar keer een nee horen, maar er zijn ook mensen die op je zitten te wachten. Blijf in jezelf geloven. En geef niet op. Succes ontstaat niet alleen door de dingen die gelukt zijn, maar ook door te falen. Als je nooit gefaald hebt is het onmogelijk om succes te behalen.”

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!