Wil jij een eigen bedrijf starten? Gefeliciteerd! Wat een supergave stap ga jij nemen. Wist je dat jij daarin best uniek bent als vrouw? Slechts 40% van de KVK aanmeldingen in 2021 was vrouw, dus jij bent een van die bijzondere vrouwen die het aandurven om hun dromen na te jagen. Daarom hierbij een groot virtueel applaus voor jou! You rock lady!
Dat moest ik even kwijt, kunnen we nu door naar het inhoudelijke gedeelte. Hoewel het natuurlijk superleuk is om een nieuw bedrijf te starten, zullen er vast ook honderden vragen in je hoofd omgaan. Wat moet je allemaal regelen? Waar moet je aan denken? En hoe kom je aan die eerste klant? Op deze vragen en nog veel meer ga ik in deze blog antwoord geven, zodat jij vol vertrouwen gaat starten.
Je vindt in deze blog verschillende links naar andere blogs, daar ga ik inhoudelijk in op de thema’s. Je kunt dit blog dus zien als een verzamelblog en startpunt.
Inschrijven bij de KVK en de KOR
Voor veel onderneemsters-in-spe is het inschrijven bij de KVK een belangrijke stap. Je bent dan eindelijk echt ondernemer. Heel gaaf, vergeet het daarom zeker niet te vieren als jij je hebt ingeschreven bij de KVK. Want hoe ongezellig het bij de KVK ook is, het is wel echt een reden voor een feestje.
Als je eenmaal ingeschreven bent bij de KVK komen natuurlijk veel meer vragen op je af. Want hoe zit dat met de Belastingdienst? Wanneer ben je nou echt een ondernemer? En wanneer val je nog onder de Kleine Ondernemers Regeling, oftewel de KOR? Deelnemen aan de KOR is een persoonlijke keuze, maar in bovenstaande blog krijg je al wat meer informatie over wat je te wachten staat.
Wil je daarnaast meteen goed aan de slag met je administratie? Dan is het zeker een aanrader om meer te lezen over het opstarten van je administratie als ondernemer. Wist je bijvoorbeeld dat je de kosten die jij gemaakt heb voor je onderneming kunt aftrekken bij de Belastingaangifte? Zelfs als die kosten gemaakt zijn, voordat je je ingeschreven hebt bij de KVK? Super fijn dus!
Waar begin je bij het opstarten van een eigen bedrijf?
Een bedrijf start je natuurlijk met een goed idee, maar wat als je nog geen goed bedrijfsidee hebt en wel een bedrijf wilt starten? Dan zit je natuurlijk in een lastige situatie. Maar niet getreurd daarvoor heb ik een uitgebreid blog geschreven met allemaal tips om jou te helpen bij het vinden van jouw bedrijfsidee.
Als jij wel al een goed bedrijfsidee hebt, dan is het enorm belangrijk om op tijd te starten met onderzoek. Onderzoek naar de naam en naar de behoefte van je doelgroep.
Voldoet jouw bedrijfsnaam aan de eisen van de KVK?
Heb jij een super toffe naam in gedachten waar jij helemaal verliefd op bent? Check dan meteen bij de KVK of deze naam niet al geregistreerd is. In dit handige artikel van de KVK kun je checken of jouw bedrijfsnaam al bestaat en zie je aan welke regels jouw bedrijfsnaam moet voldoen. Aanrader om te lezen dus!
Niet alleen bij de KVK moet jouw naam nog niet bestaan, maar ook op de world wide web moet je snel kijken of jouw URL nog beschikbaar is. Ik gebruik voor het kopen van al mijn domeinnamen TransIp en ik check altijd op hun website of mijn naam nog beschikbaar is en met welke uitgang (.nl, .com etc).
Check direct je URL!
Ik ken veel verhalen van onderneemsters die H-E-L-E-M-A-A-L verliefd waren op hun naam en toen ze hun website wilde maken, bleek de URL al bezet. In de praktijk betekent dit dus dat je eigenlijk een andere naam moet kiezen en dat is jammer. Probeer daarom het verliefdheid stadium nog voor te blijven en check meteen je URL.
Is de .nl versie al bezet van jouw bedrijfsnaam en alleen de .com beschikbaar? Ook dan is het wijs om jezelf af te vragen of dit handig is. Mensen in Nederland zijn gewend om op .nl te zoeken, als deze URL dan uitkomt op jouw concullega, dan is dat slecht voor jouw bedrijf.
Kies een doelgroep
Als je start met ondernemen heb je het idee dat jij iedereen wilt en kunt helpen. Kiezen betekent namelijk dat je mensen uitsluit en in het begin wil je natuurlijk zoveel mogelijk klanten. Toch, is het niet kiezen van een duidelijke doelgroep juist een reden waarom jij weinig klanten hebt. Als jij je richt op iedereen, voelt niemand zich aangesproken. Mensen krijgen dagelijks duizenden prikkels te verwerken en zijn we heel selectief in de prikkels waar ze aandacht aan besteden. Als potentiële klanten dus op jouw website komen en daar niets herkennen wat op hun probleem lijkt, dan gaan ze weer weg. Hetzelfde geldt voor social media. Als je daarin niet een duidelijke doelgroep aanspreekt en op hun pijn ingaat, dan voelen ze zich niet aangesproken en ondernemen ze geen actie. Daarom is het kiezen van een doelgroep heel belangrijk. Hoe je tot een een doelgroep komt voor jouw bedrijf, die bij jou past lees je in dit artikel.
Wat is de behoefte van je doelgroep?
Als je denkt dat je met het kiezen van een doelgroep klaar bent, dan moet ik je helaas teleurstellen. Hierna is het belangrijk om uit te vogelen wat jouw doelgroep precies wilt. Welke pijn ze ervaren en wat hun problemen zijn. Dit kun je heel gemakkelijk doen via een doelgroeponderzoek. Een doelgroeponderzoek is een vragenlijst of diepte-interview met jouw ideale klant. Je haalt hier veel waardevolle informatie uit, zoals hoe je doelgroep over haar eigen pijn praat.
Waar jij bijvoorbeeld zegt, dat je vrouwen wilt helpen zichzelf terug te vinden. Denkt je doelgroep, huh, ik heb mezelf wel gevonden hoor, ik loop er juist tegenaan dat ik mijn werk niet meer leuk vind. Door het doelgroeponderzoek leer je dus de taal van je doelgroep kennen en dit kun jij weer gebruiken in je content. Zo zorg je er zeker voor dat je doelgroep zich aangesproken voelt en bij je gaat kopen!
Hoewel je hier als starter echt niet aan wilt denken, wil ik je echt echt echt echt aanraden om dit wel te doen. Het scheelt je heel veel stress en onzekerheid, omdat maar niemand lijkt te happen terwijl je aanbod fantastisch is.
Ook belangrijk bij het starten van een eigen bedrijf
Als je nog steeds aan het lezen bent, betekent dit dat je echt gemotiveerd bent! You go girl! Nu ik toch je aandacht heb, wil ik je vertellen over iets heel belangrijks wat nog niet alle startende onderneemsters hebben, dat zijn namelijk Algemene Voorwaarden. Jouw Algemene Voorwaarden zijn jouw bescherming als ondernemer. Als een klant halverwege de samenwerking bijvoorbeeld niet wilt betalen, kunnen je Algemene Voorwaarden je redden. Hier kun je namelijk alle regels en afspraken in opnemen, die belangrijk zijn voor jouw onderneming. Ik wil je dan ook aanraden om te investeren in een advocaat die deze Algemene Voorwaarden voor jouw bedrijf specifiek schrijft. Je kunt natuurlijk gebruik maken van andermans Algemene Voorwaarden, maar dan kan het voorkomen dat ze niet volledig aansluiten op jouw bedrijf en jouw behoeften.
Hoe kom je aan je uurtarief?
Nog zo een thema waar je waarschijnlijk al uren je hoofd over gebroken hebt. Wat ga je vragen voor je werkzaamheden? De verleiding is groot om een lager tarief te vragen dan je concullega’s, omdat je zo de kans groter maakt dat je veel klanten krijgt. Toch zou ik je dat direct willen afleren. Een lage prijs staat gelijk aan mindere kwaliteit en ik weet zeker dat jij gewoon fantastische kwaliteit levert. Mensen gaan niet naar de Action voor hoogwaardige, kwalitatieve spullen. Dus als jij te goedkoop bent, raak jij ook klanten kwijt die denken dat jij niet zult leveren. Zonde dus!
Niet alleen je uurtarief is belangrijk, maar het is ook enorm belangrijk om een stip op de horizon te hebben. Iets waar jij naartoe werkt met je onderneming. Je voelt het misschien al aankomen, maar ik heb het natuurlijk over omzetdoelen. Maar hoe stel je omzetdoelen als je nog nooit omzet gedraaid hebt? Dat wordt uitgebreid uitgelegd in dit blog over omzetdoelen stellen.
Een bedrijf zonder omzetdoelen is als een bootje op zee zonder richting. Het bootje dobbert rond, draait af en toe rondjes en gaat een stukje naar links en naar rechts. Land ziet het bootje niet, omdat het doelloos rondvaart. Zo is het ook voor ondernemen. Als jij geen doel stelt om naartoe te werken, weet je niet wanneer je je doel bereikt hebt. Kun je geen plan maken en doe je dus allemaal acties uitzetten zonder resultaat.
Klanten voor jouw bedrijf vinden
Het belangrijkste thema is natuurlijk klanten vinden. Dat is toch het doel voor ons ondernemers. Maar hoe kom je nou aan die klanten?
Klanten vinden en werven is mijn favoriete onderwerp, daarom hier een aantal van mijn meest gelezen blogs op een rijtje over klantwerving. Allereerst 5 gemakkelijke tips om aan klanten te komen. Daarna kun je direct door naar de tips voor je salesgesprek. En als je een liefdevolle schop onder je kont nodig hebt, is dit blog zeker een aanrader! Geloof me, als je alles uit deze blogs zou toepassen, dan krijg je gegarandeerd klanten. Alleen is het probleem vaak, dat we ons laten leiden door onze onzekerheid en onze gedachten, zoals “wie zit er op mij te wachten”, “ik ben teveel als ik iedere dag mijn aanbod doe” en “ik ben geen geld waard”.
Stop met deze gedachten! En daag jezelf uit om iedere dag voor een maand lang actief je aanbod te promoten. Met actief bedoel ik pro-actief! Dit kun je doen door letterlijk je aanbod te delen, een review te delen van iemand die je al geholpen hebt, of door een klant aan het woord te laten of door juist te vertellen hoe blij je bent met je werk. Het hoeft niet iedere keer “spammerig” te zijn. Verkopen kan op verschillende manieren.
Het gaat er vooral om dat je het DOET. Dus durf jij de uitdaging aan om een maand lang volop te gaan verkopen? Iedere dag opnieuw? Zodat je erna propvol zit?! Doe het en verbaas jezelf!
En over dat teveel zijn…geloof me mensen zijn vooral met zichzelf bezig. Dus niemand houdt een boekje bij met het aantal keer dat jij je aanbod doet. En als jij het aanbod niet doet, weet ook niemand dat er wat te kopen is. Daarom is het dus tijd voor actie!
Wat je vooral NIET moet doen als startende ondernemer
Ja, er zijn ook dingen die je als starter niet moet doen. Zowel in je marketing als het aankopen van nutteloze diensten. Als startende ondernemer gaat het erom dat je zo snel mogelijk je eerste klanten vindt door aan alles en iedereen te vertellen wie je bent en wat je doet. Daarnaast moet je geloofwaardigheid opbouwen door goede reviews en vooral zichtbaar zijn op een platform. Je hoeft niet 100 verschillende marketingkanalen aan te boren. Kies er een en put die uit. Als je een wachtlijst hebt, weet je dat je goed bezig bent en door kunt naar een volgend niveau. Tot die tijd, hou het simpel. Het is al moeilijk genoeg!
Een eigen bedrijf starten doe je zo
Je hebt het einde bereikt, gefeliciteerd! Als je alle artikelen waar ik naartoe gelinkt gelezen hebt, zit je hoofd nu behoorlijk vol. Kies daarom voor nu een ding om je op te focussen. Kijk een stap vooruit en werk zo je lijst af. Stap voor stap kom je zo tot je droom onderneming.
Heel veel succes! En als je vragen hebt, laat het dan vooral weten!
Foto van Arnel Hasanovic via Unsplash