Ben jij er klaar voor om je domein autoriteit te verbeteren en extreem te laten groeien? Zodat je nog beter vindbaar bent op Google? Want, hoe goed je geschreven content ook is, ook je domein autoriteit is heel belangrijk bij het bepalen van jouw plekje in de ranglijst van Google.
Dit blog is deel 3 in mijn reeks over SEO en vindbaarheid in Google. Heb je nog niks gedaan met SEO en je vindbaarheid in Google dan raad ik je aan om eerst deel 1 over de standaard SEO verbetertips en erna deel 2 over het doen van zoekwoordenonderzoek. Als je het erna nog steeds leuk vindt, kun je door met dit blog.
Wat is domein autoriteit?
Laten we bij het begin beginnen. Waar hebben we het in vredesnaam over als we praten over domein autoriteit? Domein autoriteit is een nummer tussen de 0 en de 100 en geeft de “waarde” van je website aan. Hoe hoger je getal, hoe groter de kans is dat je bovenaan in de zoekresultaten verschijnt van Google.
Mozbar

Deze score is ontwikkeld door Moz en daarna overgenomen door heel veel concurrenten. Als je benieuwd bent naar je eigen domein autoriteit, dan zou ik je aanraden om de Mozbar te downloaden. Dit is een extentie in Chrome en laat bij iedere site zien wat de domein autoriteit is. Ja, ook van je concurrenten!
Als je deze mozbar aan zet kun je op Google, maar ook op specifieke websites zien wat de domeinautoriteit is van die pagina. Heel handig dus om hier te starten in je zoektocht naar jouw domein autoriteit.
Hoe wordt je domein autoriteit bepaald?
Bij het bepalen van je domein autoriteit wordt er altijd gekeken naar de standaard SEO richtlijnen die je in blog 1 kunt vinden. Als je deze dus niet geoptimaliseerd hebt, is het lastig om aan je domein autoriteit te werken.
Daarnaast is tijd een belangrijke factor. Hoe langer je live bent en bekend bent, hoe hoger je domein autoriteit wordt. Ja, je begint echt op 0 als je website net live is. Helaas.
En de laatste factor waar je domein autoriteit door bepaald wordt, gaan we in dit blog behandelen. Namelijk backlinks. Hoe vaak wordt er door andere websites doorgelinkt naar jouw website? En hoe hoog is de domein autoriteit van die pagina’s? Hoe hoger hun DA , hoe gunstiger het is voor jouw website. De grote broer die zijn kleine zusje omhoog helpt.
Zoals alles kun je deze backlinks kopen, maar ik wil je in deze blog laten zien hoe je gratis kan werken aan je backlinks en daardoor aan je domein autoriteit.
Waar moet je beginnen
Backlinks verzamelen kun je op verschillende manieren doen. De eerste en allerbelangrijkste tip is om “shareable” content te schrijven. Dus blogartikelen die mensen als bron kunnen gebruiken of waar mensen naar kunnen verwijzen vanaf hun eigen website. Dit is de meest natuurlijke manier van backlinks verzamelen en daardoor erg waardevol.
Deze manier is echter ook heel erg grillig. Want wanneer wordt je geniale blog dan eindelijk gedeeld? Dat heb je zelf niet in de hand. Daarom deel ik hieronder wat tips waarbij je zelf de controle in handen hebt. Wel zo fijn toch, zeg maar eerlijk.
Starpagina’s
Als je je een beetje verdiept in het vergaren van backlinks kom je al snel in de wondere wereld van startpagina’s terecht. Ken je deze pagina’s nog? Vroeger, toen het internet net bestond, waren dit de verzamelpagina’s over bepaalde onderwerpen.
Goed nieuws deze vergaarbakken bestaan nog steeds en worden actief ingezet om backlinks te verzamelen. De meningen over deze vorm van backlinks zijn verdeeld. Zo een startpagina heeft dus tientallen links op één pagina en daarbij moet je je afvragen hoe zinvol het is om vanaf hier een backlink te ontvangen.
Ik heb het zelf wel gedaan. Deels omdat ik via de mozbar bij mijn concurrenten zag dat zij veel backlinks verzamelde op deze manier. En deels omdat het aanbod aan startpagina’s zo groot is, dat je ook heel gericht op jouw niche kan zoeken en het dan interessant is om er tussen te staan. Want je weet maar nooit. Stel dat iemand er per ongeluk op komt. Dan sta ik er liever wel dan niet.
Ook interessant: je hebt heel veel lokale startpagina’s voor steden, dorpen en gemeenten. Als jij dus heel lokaal werkt, kan het heel interessant zijn om je backlink op zo een pagina te hebben staan.
Startpagina’s vinden
Deze startpagina’s vindt je snel en gemakkelijk door gewoon te Googlen naar startpagina + niche. Er zijn ook overzichtspagina’s waar alleen maar linkjes staan naar startpagina’s. Daar kun je ook in neuzen en kijken welke bij je onderneming aansluiten.
Link aanmelden
Als je een lijstje met mogelijke startpagina’s gemaakt hebt, is het tijd om je link te gaan aanmelden. Vaak kan dit door in het menu te klikken op “link aanmelden” of staat er meer informatie in de footer.
Alle startpagina’s worden beheerd door verschillende mensen. De werkwijze kan dus per startpagina verschillen. Maar over het algemeen ziet het eruit zoals in de foto hieronder.

Je geeft je gegevens op en vaak vragen ze ook om een linktitel of anchortekst. Dit is de tekst die gebruikt wordt om te hyperlinken. Het is heel belangrijk om over deze tekst na te denken. Je wilt niet alleen maar “Klik hier” of “bedrijfsnaam”, maar bijvoorbeeld ook een zoekwoord waar je graag op wilt scoren.
Zo heb ik voor De Oppaslijn bijvoorbeeld anchorteksten als “oppas gezocht” gedaan en dan mijn link eronder. Dan zien ze niet meteen welk bedrijf het is, maar ze weten wel wat ze er kunnen vinden. Denk dus altijd goed na over je anchor tekst.
Teruglinken
Heel veel startpagina’s vragen van jou ook om een linkje terug te krijgen. Dit betekent dat jij verplicht een link naar hun website moet plaatsen met een verplichte anchor tekst. Als je dit niet doet, wordt jouw linkje niet opgenomen. Je moet voor jezelf beslissen of je dit wilt of niet. Er zijn ook startpagina’s die dit niet van je vragen, maar 90% doet dit wel.
Ik heb dit opgelost door een blogpagina te maken met daarin de linkjes. Deze blogpagina is echter niet zichtbaar op mijn blog en alleen vindbaar voor Google.
Interviews
Door naar de volgende manier om backlinks te vergaren. Een hele handige én leuke manier is om interviews te geven aan platformen zoals deze. Je wordt geïnterviewd en vaak wordt er in dat interview ook gelinkt naar jouw website. Win win situatie natuurlijk, omdat je én naamsbekendheid krijgt en de kans krijgt om je verhaal te doen.
Het vinden van platformen om door geïnterviewd te worden kan lastig zijn. Je kunt bijvoorbeeld een berichtje op Facebook of Instagram delen met je verhaal en vraag of iemand het leuk vindt om een interview met jouw op hun blog te zetten.
Of je reageert juist op oproepjes van anderen. Let wel op dat sommige platformen geld vragen voor deze interviews. Zij snappen ook dat het gunstig voor jou kan uitpakken.
Gastblogs
Een andere goede manier om meer backlinks te verzamelen, is het schrijven van gastblogs. Je hebt altijd blogs die op zoek zijn naar gastbloggers en in ruil daarvoor krijg je soms een link naar je eigen website.
Voor deze variant ben ik ook vol gegaan, omdat het voor mij fijn voelde om iets terug te doen voor de ander in ruil voor de link. Ik heb een oproepje geplaatst op een Facebookgroep voor gastbloggers en heb vervolgens gekeken welke blogs de beste domein autoriteit hadden en met hen ben ik verder gegaan. Ik heb verschillende gastblogs geschreven voor blogs met een DA van 30+.
Hier moet ik wel bij zeggen dat het een heel ander wereldje is. In het bloggerswereldje zitten veel bloggers die leven van hun blog. Als jij dus een commerciële link wilt plaatsen op hun blog dan moet je hiervoor betalen. Vraag dit dus goed uit voordat je een blog schrijft en er niets voor terug krijgt. Het is toch veel tijd en moeite die jij er ook in steekt.
Gelukkig zijn er ook genoeg bloggers die graag gratis content ontvangen in ruil voor een backlink. Zoek dus deze bloggers uit en let hierbij goed op een hoge DA. Dan profiteer je pas echt van deze samenwerking.
Dode linkjes of linkloze artikelen
Op naar de volgende tip. Zoek op Google naar zoekwoorden waarop jij graag gevonden wilt worden en bekijk de artikelen in de zoekresultaten. Bevatten deze artikelen al externe linkjes? Bekijk dan of deze nog naar bestaande bedrijven linken. Zo niet, trek dan de stoute schoenen aan en stuur de website een berichtje met de boodschap dat hun link doodloopt, maar dat jij hetzelfde/soortgelijke aanbiedt en graag de link vult.
Of heeft het artikel helemaal geen externe links? Dan kun je vragen of ze naar jouw bedrijf willen linken of naar jouw artikel. Dit is goed voor hun SEO en voor jou natuurlijk.
Voor deze tactiek moet je wel wat tijd uittrekken, maar het kan mooie resultaten opleveren!
Linksharing
Heb jij een link voor mij dan heb ik een link voor jou. Ja, dat is linksharing en het wordt ook veel toegepast. Je hebt er zelfs hele Facebookgroepen voor. Dit is een interessante optie als je bijvoorbeeld een blog hebt. Voor bedrijven vind ik deze optie minder interessant. Je wilt namelijk niet te veel (zinloze) linkjes naar andere websites op je site.
Allereerst moet je je afvragen waar je deze link gaat plaatsen. Als je hem in je footer zet, komt de link op elke pagina terug en wordt hij dus heel belangrijk. Als je voor je bedrijf actief blogt, zou dat nog wel een mogelijkheid zijn. Maar dan zou ik wel goed kijken of het iets toevoegt aan je blog. Je blog is namelijk in eerste instantie bedoeld om waarde te delen. Als de link dus geen waarde toevoegt is het niet handig.
Hoe werkt het wel?
Schrijf jij een blog over de tien mooiste vakantielanden, omdat jij een reisbureau hebt. Dan kan het interessant zijn om te linken naar artikelen van andere bloggers over een vakantieland. Dit soort linksharing artikelen zie je dan ook vaak in de Facebookgroepen.
Er wordt dan één koepelthema gekozen en daar kunnen mensen hun artikel onder plaatsen. Als het artikel aansluit bij jouw verzamelartikel, dan deel je hun link. Op die manier draagt het actief bij aan de waarde van je artikel. Deze manier van linkbuilding is dus niet onmogelijk, maar ik zou hem wel slim toepassen.
Altijd alles delen op social media
Ja, deze is ook belangrijk. Social media is namelijk ook een externe link. Deel daarom altijd je content op social media. Het is natuurlijk altijd goed om waarde te delen en dus ook goed voor je externe linking.
Wat levert het op
De resultaten waren voor mij zeer goed. Natuurlijk, kost het zoals alles rondom SEO tijd en zag ik niet meteen resultaten. Toch, is mijn domein autoriteit nu na een maand gestegen van 4 naar 8. En staan er nog verschillende gastblogs klaar om gepubliceerd te worden bij externe sites dus ik verwacht dat het nog wat aan gaat trekken.
Het uiteindelijke doel is om natuurlijk een domein autoriteit te krijgen van 20+ dan kom ik een beetje in de buurt van mijn grote concurrenten. Om dit te bereiken, ga ik de mogelijkheden onderzoeken om betaalde links te plaatsen op grote sites met een hoge DA. Hier ga ik dan wel geen gastblog voor schrijven. Ik ga niet én werken én betalen natuurlijk.
Ik wens jou voor nu heel veel succes met het werken aan je domeinautoriteit. Laat je weten welke resultaten je hebt behaald? Ik ben heel benieuwd!
Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
*Foto door Jeremy Bishop op Unsplash
Thanks voor de tips! Ik ben al ruim een jaar hard aan mijn DA waarde aan het werken, maar het gaat wel erg langzaam moet ik zeggen. Ik probeer nu minimaal 2 gastblogs per maand te schrijven voor collega’s met een goede DA waarde. Veel werk, maar wel leuk om te doen!
Wauw goed bezig! Je ziet het ook wel aan je DA. Je gaat hartstikke lekker wat mij betreft! 30+ is echt netjes en nog wel goals voor mij 🙂