Als ondernemer is het vinden van (nieuwe) klanten het allerbelangrijkste. Toch, is dit voor veel ondernemers de grootste drempel die zij moeten nemen. Het lijkt soms gewoon niet te lukken om aan nieuwe klanten te komen.

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn! Daarom delen we in deze blog 3 tips om snel en gemakkelijk aan nieuwe klanten te komen. Zodat jij fluitend je agenda vol plant.

1. Vertel alles en iedereen over jouw bedrijf

Ze zeggen wel eens “the customers are outside your office”. Wat ze hiermee bedoelen is dat jouw ideale klant zich BUITEN bevindt. Je moet dus letterlijk de straat opgaan om meer klanten te werven. Door je te verstoppen achter je laptop of notebook vinden je klanten je niet. Je moet jezelf bekend maken.

Hoe doe je dat? Creëer voor jezelf een korte pitch van ongeveer 30 seconden waarin je uitlegt wie jij bent, wat je aanbiedt en welk probleem je oplost. Ga vervolgens de deur uit en deel je pitch met i-e-d-e-r-e-e-n die je tegenkomt.

Misschien is de zus van de cassiere in de supermarkt net op zoek naar een businesscoach. Of heeft de zoon van de buurvrouw daar de vriendin van een website nodig die jij kunt maken.
Kortom, je weet nooit wat voor een nuttige connecties iemand heeft. Dus als jij ervoor zorgt dat iedereen in je omgeving weet wie jij bent en wat je doet, weet je zeker dat het ook in hun netwerk terechtkomt als het nodig is.

Dat doe je zelf toch ook? Als iemand zegt: Ik zoek een schilder voor de buitenboel. Dat jij dan antwoord: Oh ik weet nog wel iemand, hier is het nummer/website etc. Zo kan het ook voor jouw bedrijf gaan werken! Zolang mensen maar weten wat je doet.

Wat als pitchen nog een stap te ver is? Plaats dan een bericht op je persoonlijke Facebookpagina/Instagram of LinkedIn met je pitch. Dan hoef je hem niet uit te spreken, maar bereik je wel heel veel mensen.

Of oefen op de verjaardag van je neefje met het pitchen aan familie en vrienden. Zo plant je zaadjes in veel hoofden en wie weet tot wat deze zaadjes ooit kunnen uitgroeien!

Je verhaal pitchen is doodeng, maar de beste business krijg je als je uit je comfortzone stapt. Je kunt dit!

2. Wordt actief in Facebookgroepen waar vraag-en aanbod elkaar vinden

Ken je die leuke Facebookgroep al ‘Startende vrouwelijke ondernemers’? 😉 Echt een aanrader om hier lid te worden.

Zonder grapje, het is zeer nuttig om lid te worden van verschillende Facebookgroepen. Want hier is jouw ideale klant actief en kun je heel laagdrempelig contact maken.

Dus spam NIET je aanbod, maar probeer een nuttige invloed te zijn op de Facebookgroep. Beantwoord pro-actief vragen van de leden over jouw vakgebied. Als je dit consequent blijft doen val je op en gaan mensen naar je profiel toe.

Dus hier komt een pro-tip: zorg dat jouw profiel in een oogopslag toont wat jij doet! Maak een leuke banner voor je profiel met je website/aanbod en zet ook bij “werk” je bedrijfspagina neer. Zo kunnen mensen sneller zien of jij echt bent wat zij nodig hebben.

In deze Facebookgroepen worden ook vaak verzoekjes gezet, zoals boekhouder gezocht. Het is dus ideale manier om aan nieuwe klanten te komen.

Reageer op deze verzoekjes dan vooral niet met: Ja pb me maar, ik kan. Maar ben pro-actief en schrijf zelf een mail/stuur een PB. De persoon die de vraag stelt, krijgt tientallen reacties en zal dus nooit uit zichzelf mensen gaan benaderen als ze ook al 5 mensen in haar PB heeft zitten. Je zult dus echt zelf aan de slag moeten.

Ik vind het echt een doodzonde die “pb me maar” reacties. Dan had je net zo goed niks kunnen reageren. Jij wilt toch een klant? Dan moet je er ook wat moeite voor doen.

Probeer je in je PB of mail dan ook te onderscheiden door meteen duidelijk aan te geven wat je (voorbeeld)tarieven zijn. Zo kan je potentiële klant in een oogopslag zien of het aansluit. En als dat zo is, heb je er direct een klant bij!
Mensen houden van duidelijkheid, dus hoe duidelijker jij bent in je communicatie, hoe sneller je er een klant bij hebt.

3. Schrijf een gastblog

Een gastblog is een ideale manier om meer naamsbekendheid te creëren bij een nieuwe doelgroep en om jezelf te profileren als expert. Er zijn verschillende blogs, zoals deze, waar je een gastblog voor kunt schrijven over jouw expertise.

Voor de blogs is het belangrijk om relevante content te hebben en voor jouw is het een ideale backlink naar je website en een mooie kans om jezelf als expert te profileren.

Wil je meer gaan schrijven als gastblogger? Kijk dan eens op de Facebookgroep Gastblogger gezocht en aangeboden. Hier kun je jezelf aanmelden als gastblogger en kijken bij de verzoeken die bestaande blogs doen.

4. Actief je ideale klanten benaderen via Instagram & Facebook

Facebook en Instagram zijn twee grote vijvers waar je uit kan vissen, als je ze goed inzet. Ga daarom opzoek naar jouw ideale vis/klant en benader deze proactief. Door ze een persoonlijk berichtje te sturen, afgestemd op hun bedrijf, met bijvoorbeeld een vraag erin.

Mensen houden ervan om over zichzelf te praten dus als jij oprechte interesse toont en vragen stelt, bouw je een band op met je potentiële klant.

Grote kans dat ze je daarna ook terug gaan volgen en jou en jouw aanbod steeds tegenkomen, omdat je al interactie gehad hebt met deze volger en het algoritme daarom denkt dat jij het waard bent om getoond te worden 😉

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het persoonlijke contact met je nieuwe volgers in een PB. Dit kan heel goed werken om een band op te bouwen waardoor ze sneller aan jou denken als ze jouw dienst of product nodig hebben.

Ook hier geldt natuurlijk weer, ben persoonlijk. Een algemeen bericht met: Hoi wat leuk dat je me volgt. Ik ben X en mijn dienst is Y. Mocht je dus ooit Z nodig hebben, denk dan aan mij. Werkt totaal niet.

Probeer liever oprechte interesse te tonen in je volger, haar bedrijf en ambities en jouw verhaal komt later wel. We kopen liever van mensen waar we ons verbonden mee voelen, dus je hebt sowieso al winst behaald!

5. Meld je aan voor een podcast of interview als expert

Net als de gastblogs zijn podcasts of Youtube interviews altijd op zoek naar interessante mensen om in hun show te hebben. Wederom een ideale kans om jezelf te profileren als expert.

Dit kan gek voelen, want je voelt jezelf geen expert. Maar andere herkennen je wel als zodanig als jij een boek geschreven hebt of een podcast gedaan hebt over jouw expertise. Dus ook al voel je je soms nog een beginneling, je kunt jezelf naar buiten heel snel profileren als expert.

En nu?

Nu is het tijd om aan de slag te gaan! Welke tip ga jij als eerste in de praktijk brengen? En wat is jouw supertip?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!