Loop jij al maanden rond met een goed idee voor een eigen onderneming? Of zie jij een probleem waar jij de perfecte oplossing voor hebt? En ben je eigenlijk helemaal klaar om te starten met ondernemen? Maar heb je nog steeds geen stap genomen?

Heel herkenbaar! Voordat je echt start met ondernemen moet je vaak verschillende, mentale hordes over. Het vraagt om veel moed om uit je veilige comfortzone te stappen en het onbekende tegemoet te gaan.

Je bent niet de enige

Iedere starter heeft last van gekke gedachten die je in de houdgreep houden. Waardoor je geen kant op lijkt te kunnen. Dus blijf je zitten met je droom en verlangen.

Komen deze gedachten bekend voor?

  • Kan ik het wel?
  • Is er vraag naar mijn product?
  • Ik weet niet waar ik moet beginnen
  • Wat als het flopt?
  • Ik ben geen ondernemer

Tijd om ze aan de kant te schuiven, want hier vindt je 3 tips, zodat jij ook gaat starten met ondernemen!

Tips om te starten met ondernemen

Starten met ondernemen? Start gewoon!@

1. Gewoon beginnen

Jeetje, wat vond ik dit irritant om te lezen toen ik zelf niet durfde te beginnen. Ja, ik snap dat je gewoon moet beginnen, maar HOE DAN? Achteraf bleek het heel simpel. Door letterlijk ergens te beginnen. Zet een eerste stap richting je bedrijf, hoe klein ook. Deze eerste stap creëert een logische vervolgstap en voordat je het weet staat je bedrijf. Ja, echt!

Als je niet start, weet je ook niet of er vraag is naar je bedrijf. Kom je er nooit achter of je een ondernemer bent en weet je ook niet of je het kan. Je komt pas achter de antwoorden op de vragen in je hoofd door te beginnen.

Lees ook: Waarom ook jij met een MVP moet werken, echt!

2. Gun jezelf de tijd om te experimenteren

Falen is verboden! Als we starten met ondernemen willen we eigenlijk meteen gegarandeerd succes. Gelukkig, legt dat totaal geen druk op je onderneming of op jou en ga je daardoor fluitend aan de slag. Of niet. Waarschijnlijk voel je een enorme druk en zorgt het er juist voor dat je niet in actie komt. Want stel dat je gaat falen? Dat zou echt te erg zijn. Dan kun je beter niks doen en vooral niet starten met je onderneming.

Waarschijnlijk faalt je eerste idee of wordt het niet zoals jij het nu in gedachten hebt. Heel veel succesvolle ondernemers halen het grote succes niet met hun allereerste bedrijfsidee. Vaak zijn er al verschillende bedrijven of ideeën aan vooraf gegaan die geflopt zijn of toch niet helemaal blijken te passen. En dat is oké! Door te doen kom je er pas achter of je idee (niet) werkt.

Gun jezelf daarom de tijd om te experimenteren. Het hoeft niet in een keer raak te zijn. Je mag wisselen van doelgroep. Je mag wisselen van bedrijfsidee of van richting. Geef jezelf die ruimte en verlaag de druk. Je zult zien dat je een stuk relaxter start met het ondernemen. Het is een avontuur en de eindbestemming staat nog niet vast.

Lees ook: Starten met ondernemen, deze obstakels kom je tegen

3. Vind jouw squad van gelijkgestemde vrouwen

Je bent niet alleen. Er starten dagelijks duizenden vrouwen met een eigen onderneming. Zij lopen tegen precies dezelfde dingen aan als jij. Hoe heerlijk is het om met hen in gesprek te komen? Je struggles én successen te delen? Een community van gelijkgestemden?

Die groep is er! De Facebookcommunity ‘Startende vrouwelijke ondernemers’. Dagelijks worden hier ideeën, tips en ervaringen gedeeld door vrouwen die net als jij aan het starten zijn en van dromen naar actie gegaan zijn. Wordt jij ook lid?

Wil je meer tips over ondernemen? En als eerste op de hoogte blijven van de blogs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Foto credits: Emma Matthews Digital Content Production op Unsplash